Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

IDF deploys more Iron Domes, calls up air reserves

The IDF deployed two Iron Dome defense batteries near the cities of Beersheba and Ashdod 

Thursday night amid growing tensions in the country’s south, as rocket fire from the Gaza Strip 

persisted even after a ceasefire was declared between Jerusalem and Islamic Jihad.

Two Israeli soldiers stand near an Iron Dome battery near the southern Israeli city of Ashkelon on March 13, 2014. (photo credit:AFP/DAVID BUIMOVITCH)
Two Israeli soldiers stand near an Iron Dome battery near the southern Israeli city of Ashkelon on March 13, 2014. (photo credit:AFP/DAVID BUIMOVITCH)


Earlier Thursday, an emergency air defense reservists call-up was issued by the IDF.

Μια νέα μετασοβιετική χάρτα

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην σύνοδο του G-20 στο Μεξικό το 2012. (Courtesy Reuters)

Τα γεγονότα κινούνται γρήγορα στην Ουκρανία: Η πολιτική και οικονομική κρίση έχει κλιμακωθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Η μαζική εξέγερση στο Κίεβο που ανέτρεψε το διεφθαρμένο και ανίκανο καθεστώς τού Βίκτορ Γιανουκόβιτς το πέτυχε χωρίς ένα σαφές πλαίσιο για την αποκατάσταση του δημοκρατικού κράτους και την διατήρηση μιας σταθερής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ρωσία. Αφότου ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε γρήγορα να καταργήσει τον νόμο που είχε θεσπίσει ένα νομικό καθεστώς για τα ρωσικά και άλλες μειονοτικές γλώσσες (αν και η κίνηση αυτή αντιστράφηκε αργότερα). Η Ρωσία απάντησε στην ανατροπή τού Γιανουκόβιτς, την οποία θεώρησε ως παράνομο πραξικόπημα, και στις κινήσεις του κοινοβουλίου, τις οποίες εξέλαβε ως επίθεση στα δικαιώματα των Ρώσων, με στρατιωτική κατοχή τής Κριμαίας, έδρα τού στόλου τής Μαύρης Θάλασσας και τόπο ενός σημαντικού πληθυσμού ρωσόφωνων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις αντέδρασαν με απειλές επιβολής κυρώσεων και άλλα αντίποινα κατά της Ρωσίας. Υπερβολικοί ισχυρισμοί και από τις δύο πλευρές - στην Δύση για μια επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο, στη Ρωσία για μια φασιστική κατάληψη της εξουσίας στο Κίεβο - έκτοτε εκτρέφουν την κρίση.

Στρατό στέλνει ο Μαδούρο στις διαδηλώσεις - Στους 28 οι νεκροί

Πράξη φαίνεται ότι κάνει ο Νικολάς Μαδούρο την απειλή για δραστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 28.

Στρατό στέλνει ο Μαδούρο στις διαδηλώσεις - Στους 28 οι νεκροί
Οι διαδηλώσεις πλέον γίνονται παρουσία ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας την οποία έχει στείλει οι κυβέρνηση στις στις πόλεις των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη σύλληψη 1.293 ανθρώπων και στην κράτηση 104 από αυτούς. Οι κρατούμενοι κατηγορούνται κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα.

Πούτιν: Σύμφωνο με τον ΟΗΕ το δημοψήφισμα, δεν το αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ

 
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν το θέμα του δημοψηφίσματος και "ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κριμαίας. "Το βασικό είναι ότι αυτό το προσχέδιο ζητά να απορριφθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Για το λόγο αυτό, όπως είναι φυσικό, για εμάς είναι απαράδεκτο" είπε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε σήμερα από το Λονδίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. «Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.