Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Ρεκόρ... φαρμάκων στα σπριντ

Η πέντε φορές ολυμπιονίκης Μάριον Τζόουνς ήταν το μεγαλύτερο όνομα που είχε παραδεχθεί τη λήψη φαρμάκων και συνέδεσε το όνομά της με το σκάνδαλο του εργαστηρίου BALCO (Bay Area Co-operative).
Ρεκόρ... φαρμάκων στα σπριντ
Τώρα, ο Αμερικανός Γκέι –ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος- και ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ βρίσκονται στο προσκήνιο με θετικά δείγματα σε φαρμακοδιέγερση.

Η εύθραυστη αυτοκρατορία του Putin

Την προηγούμενη εβδομάδα πήρα συνέντευξη από τον Ben Judah, τον συγγραφέα ενός νέου βιβλίου που ονομάζεται «Εύθραυστη Αυτοκρατορία - Πώς η Ρωσία ερωτεύτηκε και ξεπέρασε τον Vladimir Putin».
Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν νόημα από την επιστροφή του Putin στην εξουσία. Τί είναι αυτό που κάνει το βιβλίο σας διαφορετικό;

New EU directive bars all dealings with Israeli-held areas over the pre-1967 lines

A dramatic new directive published by the European Union bars its 28 members from all cooperation with Israeli entities in the West Bank and East Jerusalem.
Prime Minister Benjamin Netanyahu with EU Foreign Policy Chief Catherine Ashton, during their meeting in Jerusalem, on June 20, 2013. (photo credit: Amos Ben Gershom/ GPO/Flash90)
Prime Minister Benjamin Netanyahu with EU Foreign Policy Chief Catherine Ashton, during their meeting in Jerusalem, on June 20, 2013. (photo credit: Amos Ben Gershom/ GPO/Flash90)

The directive, sent out on June 30 and set to take effect on Friday, extends to “all funding, cooperation, and the granting of scholarships, research grants and prizes” to Israeli entities in East Jerusalem and the West Bank, Haaretz reported on Tuesday.

China’s economic slowdown tests reform plans

China’s economic slowdown continued in the second quarter, putting to the test its leaders’ resolve for reform and raising questions about just how much financial pain they will be willing to endure.
JIANAN YU/REUTERS - A laborer welds a steel frame at a residential construction site in Hefei, Anhui province July 15. China's annual GDP growth slowed to 7.5 percent in April to June - the ninth quarter in the last 10 that expansion has weakened.
China’s 7.5 percent growth during the second quarter of this year continued a downward trend — 7.7 percent in the first quarter and 7.9 in the three months prior.

ΔΕΠΑ: Συμφωνία για 1 Δις Κυβ. Μέτρα Αζέρικου Φυσικού Αερίου

Μια σημαντική επιτυχία πιστώνεται η διοίκηση της ΔΕΠΑ. Έκλεισε συμφωνία με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ για την προμήθεια 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP. Παράλληλα, είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τη σημαντική μείωση της τιμής του ρώσικου αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας.
Η ελληνική πλευρά διεκδικούσε την ποσότητα του 1 δισ. κ.μ. , μετά την επιλογή του TAP ως δίοδο μεταφοράς του αζέρικου αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, σε συνεννόηση πάντα με το ΥΠΕΚΑ και ύστερα από επίπονη προσπάθεια κατέληξαν στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Το αέριο από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα αρχίσει να διατίθεται για τις ανάγκες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς μόλις λειτουργήσει ο TAP. Το σημαντικό, όμως, είναι η τιμή που πέτυχε η ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, θα είναι πολύ σημαντικά μειωμένες σε σχέση με όλες τις τιμές που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ ως τώρα από όλους τους προμηθευτές της.

Ακόμα και τα καλά πραξικοπήματα είναι κακά… Διδάγματα για την Αίγυπτο από τις Φιλιππίνες, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες

Ένας υποστηρικτής του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου, Μόρσι στέκεται μπροστά στους στρατιώτες, στο αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς, στις 8 Ιουλίου 2013 (Amr Abdallah Dalsh / Courtesy Reuters).

Για να κατανοήσουμε την ταχεία και δραματική κατάρρευση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη τής Αιγύπτου και το τι θα μπορούσε αυτό να προμηνύει για το μέλλον της χώρας, θα ήταν χρήσιμο αν είχαμε μια ευρεία συγκριτική θέαση των πραγμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο ο στρατός της χώρας έριξε τον Μοχάμεντ Μόρσι, του κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Στην πραγματικότητα, ταιριάζει μάλλον απόλυτα στο μοντέλο ενός πραξικοπήματος της κοινωνίας των πολιτών, μια έννοια που περιέγραψα για πρώτη φορά σε ένα δοκίμιο του World Policy Journal, το 2002 [1], εξηγώντας τη σύντομη απομάκρυνση του Ούγκο Τσάβες από την εξουσία της Βενεζουέλας, από ένα συνασπισμό επιχειρηματικών, συνδικαλιστικών και άλλων ομάδων πολιτών. Διάφοροι μελετητές εφάρμοσαν εν συνεχεία την ιδέα σε άλλα πραξικοπήματα, όπως σε εκείνο στις Φιλιππίνες το 2001, στον Ισημερινό το 2002, στην Ταϊλάνδη το 2006 και στην Ονδούρα το 2009. Όλες αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν ότι τα πραξικοπήματα της κοινωνίας πολιτών δεν είναι η διόρθωση υπέρ της δημοκρατίας όπως φιλοδοξούν, κάτι που φαίνεται να ισχύει και στην Αίγυπτο.

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: Μήνυμα για πυρηνικό πλήγμα κατά Ιράν

Σε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράν για να καταστρέψει το πυρηνικό του εργοστάσιο, και πριν ακόμη εξετάσει σοβαρά η Ουάσιγκτον την επιλογή αυτή, μπορεί να προχωρήσει το Ισραήλ σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, είπε χαρακτηριστικά πως το Ισραήλ «είναι πιο κοντά στο Ιράν από τις ΗΠΑ, είναι πιο ευάλωτο και συνεπώς θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα αυτό, πώς πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν, ίσως πριν από τις ΗΠΑ.

Σύλληψη του αρχηγού του καρτέλ των Zetas στο Μεξικό

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μεξικού επιβεβαίωσε τη σύλληψη, από το Ναυτικό, του Μιγκέλ Άνχελ Τρεβίνο, αρχηγού των διαβόητων Zetas, μίας από τις πιο επικίνδυνες ομάδες διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα.