Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Μέταλλα σπανίων γαιών: προλαβαίνει άραγε η ζήτηση την προσφορά;

Ο κρατικός όμιλος «Ροστέχ» και η ομάδα IST θα επενδύσουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε δημιουργία ενός ομίλου για την εξόρυξη και επεξεργασία μετάλλων σπανίων γαιών, αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Σήμερα σε αυτή την αγορά σχεδόν αποκλειστικά κυβερνά η Κίνα, και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο προβάλλουν μεγάλο ενδιαφέρον να εμφανιστούν νέοι προμηθευτές.
Редкоземельные металлы оксиды
Η κοινή επιχείρηση θα ασχοληθεί με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος των μετάλλων σπανίων γαιών (ΜΣΓ) του Τομτόρ στη Γιακουτία. Η κατασκευή του εργοστασίου για την εξόρυξη και την επεξεργασία των μετάλλων σπανίων γαιών πρέπει να ξεκινήσει το 2013 και να ολοκληρωθεί το 2017, ενώ η κανονική του λειτουργία προγραμματίζεται να αρχίσει το 2018.

Το δωρεάν ψηφιακό πανεπιστήμιο είναι εδώ, λέει ο ιδρυτής της Wikipedia

Το δωρεάν ψηφιακό πανεπιστήμιο είναι εδώ, λέει ο ιδρυτής της Wikipedia
Ο 47χρονος Αμερικανός Τζίμι Γουέιλς, που το 2001 δημιούργησε στο διαδίκτυο την Wikipedia
Η βαρετή πανεπιστημιακή διάλεξη θα αποτελέσει το πρώτο «θύμα» από την ραγδαία άνοδο της δωρεάν διαδικτυακής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς

ΛΟΝΔΙΝΟ
«Αν τα πανεπιστήμια δεν απαντήσουν στην αύξηση των διαδικτυακών μαθημάτων με κάποιο πειστικό τρόπο, τότε θα εμφανιστούν νέοι παίκτες που θα τα αντικαταστήσουν», θεωρεί ο 47χρονος Αμερικανός ακτιβιστής και πρώην χρηματιστής που έγινε γνωστός ως ο βασικός συνδημιουργός της δημοφιλέστερης ανοικτής εγκυκλοπαίδειας στο ίντερνετ.

Reuters: Ο Βορράς δεν έχει χάσει ούτε ευρώ από την κρίση


Μεγάλη εξοικονόμηση από τη μείωση των επιτοκίων για τους ισχυρούς της Ευρωζώνης
Η δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού επιτρέπει σε χώρες όπως η Γερμανία να εξοικονομούν δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών τις οποίες επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Υπό αυτήν την έννοια, οι δανειακές συμβάσεις προς τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης ύψους 400 δις ευρώ στην πραγματικότητα δεν κοστίζουν στους φορολογούμενους των βόρειων χωρών – μελών.

Economist: «Η ελληνική οικονομία τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει»

Αρθρο του οικονομικού περιοδικού για την κατάσταση στη χώρα μας
Economist: «Η ελληνική οικονομία τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει»

«Πολλά υποσχόμενα σημάδια  στο κέντρο της Αθήνας» βλέπει ο συντάκτης άρθρου στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του διεθνούς περιοδικού Economist .
«Οι διαδηλώσειςτης Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας », αναφέρει «δεν θυμίζουν αυτούς  του παρελθόντος. Ο πεζόδρομος της Ερμού έχει κίνηση, νέα καταστήματα έχουν ανοίξει στο Κολωνάκι, ενώ έχουν λιγοστέψει οι σερβιτόροι  των εστιατορίων που άλλοτε επιδίδονταν σε άγρα περαστικών  για να γεμίσουν τα άδεια μαγαζιά τους. 

«Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» στην Ελλάδα

Στις χώρες με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού Freedom House που εδρεύει στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα αξιολογήθηκε με 41 βαθμούς έναντι 30 που είχε πέρυσι και κατατάσσεται στην 85η θέση μεταξύ των 197 χωρών που εξετάστηκαν.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα ελληνικά ΜΜΕ υπέστησαν ευρύτατες περικοπές προσωπικού, ενώ ορισμένα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους». Παράλληλα τονίζεται ότι εντάθηκαν οι νομικές αλλά και σωματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. 
 
H ιστοσελίδα του Freedom House για την Ελλάδα



‘ECB: what is the reason for the lower rate?’



La Tribune, 2 May 2013

At meeting in Bratislava on May 2, the governing council of the European Central Bank is expected to cut the ECB’s key interest rate, from 0.75 per cent to 0.5 per cent or less.
The decision, which has already been welcomed by the markets, "is more of a political compromise than a life-saving initiative for the European economy," argues La Tribune. "It speaks volumes about the difficult situation of the ECB, which has to contend with the conflicting imperatives of the economic situation and German demands."

Στο -4,2% η ύφεση το 2013 στην Ελλάδα σύμφωνα με την Κομισιόν - εκτιμήσεις για την ανεργία στο 27% φέτος και στο 26% το 2014


Επί τα χείρω αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τη εαρινή έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, αφού πλέον εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας φέτος θα είναι στο -0,4% το 2013, και όχι -0,3% όπως αρχικά εκτιμούσε.

Google 'recognizes' Palestine

First the United Nations, now Google. On Thursday, the Palestine News Network noticed that the Internet giant had changed the tagline for the Palestinian edition of its search engine, Google.ps, from the "Palestinian Territories" to "Palestine." The decision comes after a November vote by the U.N. General Assembly to recognize Palestine as a non-member state over the objections of Israel and the United States.
Here's how Google.ps looked earlier this year, according to the Wayback Machine Internet archive. The gray words in Arabic below the word "Google" say, "Palestinian Territories."

German neo-Nazi trial prompts tough questions about casual racism toward immigrants

Most of the victims were immigrants and their deaths at first failed to make headlines. Police were quick to blame the slayings on foreign gangs with links to gambling and drugs.
But revelations that a string of unsolved killings may have been a cold-blooded neo-Nazi campaign against ethnic Turks shook the nation, forcing Germans to confront painful truths about racism and the broader treatment of immigrants in a society deeply conscious of the legacy of the Holocaust.

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά ανέφεραν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ είπαν δημόσια ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες, την ώρα που σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από την πόλη Μπανιάς της βορειοδυτικής Συρίας, ο πληθυσμός της οποίας είναι αλαουίτες, όπως και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-ΑσαντΗΠΑ: Για πρώτη φορά ανέφεραν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες
Ενώ δεν διαφαίνεται επίλυση της συριακής κρίσης  λόγω των διεθνών διαφωνιών, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει την πιθανότητα να προμηθεύσει όπλα στην συριακή αντιπολίτευση. 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Οι Τόρις... μάτωσαν στις τοπικές εκλογές

Σε «αγκάθι» για τους Βρετανούς Συντηρητικούς εξελίσσεται ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενίσχυσε τη θέση του στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες σε Σκοτία, Ουαλία και Αγγλία.

Winner: Emma Lewell-Buck of the Labour Party speaks after winning the byelection

Το Εργατικό Κόμμα εκτιμάται ότι βγαίνει ενισχυμένο σε σχέση με το 2008, γεγονός που πλήττει ακόμη περισσότερο τους Τόρις, οι οποίοι παραδέχτηκαν εμμέσως ότι η χθεσινή ψήφος ήταν διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση... Οι κάλπες αυτές συνήθως αποτελούν βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές του 2015 και παίζουν ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική του Λονδίνου. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο ήδη εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, διαβρώνει τη δεξιά πτέρυγα των Τόρις, η οποία παραδοσιακά εκπροσωπούσε τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές.

Reuters: Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εξοικονομεί χρήματα στη Γερμανία

Καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ, πολιτικοί κρατών του βορρά της ευρωζώνης έχουν επαναλάβει —αναρίθμητες φορές— ότι δεν θα ανεχθούν οι φορολογούμενοι των χωρών τους να επιβαρυνθούν για την επίλυση των προβλημάτων άλλων χωρών• και η αφήγηση περί των «διασώσεων με χρήματα των φορολογουμένων» είναι αυτή η οποία έχει επικρατήσει.


Αλλά, παρά τα τριάμισι χρόνια αναταραχής στην ευρωζώνη τόσο σε ό,τι αφορά τα κρατικά χρέη όσο και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, και έπειτα από δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι των κρατών του βορρά της ευρωζώνης δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρωλεπτό.

Οικονομία, έγκλημα και μετανάστευση στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στο Μεξικό

Με τις ευλογίες του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, επετεύχθη νέα συμφωνία ασφαλείας με τον ομόλογό του, του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο, η οποία θα ενιχύσει τις διμερείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας, με προτεραιότητα στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και το «κυνήγι» των βαρόνων των καρτέλ ναρκωτικών.


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεσμεύθηκε να στηρίξει το νέο ηγέτη του Μεξικού στη μάχη για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα, σε αυτόν τον τομέα, όπου περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες συμμοριών κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών.

Διαφωνία στο Σ.Α για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία

Την επιτόπια παρουσία αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στο έδαφός της, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συνειδητοποιήσει το μεγάλο βάρος που επωμίζεται η Ιορδανία, από τις εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, ζήτησε το επίσημο Αμάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν, ανέφεραν διπλωμάτες.
«Ασφυξία» λόγω προσφύγων στην Ιορδανία
Ο ιορδανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, πρίγκιπας Ζεϊντ αλ-Χουσείν, ζήτησε βοήθεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατ’ επέκταση από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση αυτού του «συντριπτικού βάρους», αλλά δεν έτυχε ανταπόκρισης. Κατά την έξοδο του από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρέσβης της Ιορδανίας ανέφερε ότι η διεθνής βοήθεια είναι «ανεπαρκής» και υποστήριξε ότι η εισροή των προσφύγων είναι «μια απειλή για τη σταθερότητα στη χώρα του».