Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Iran Sanctions Take Unexpected Toll on Medical Imports

Sitting on one of the many crowded benches in the waiting room of the International Red Crescent’s pharmacy in central Tehran, Ali, 26, was working his phone. After nearly six weeks of chasing down batches of Herceptin, an American-madecancer medicine, Ali, an engineer, was wearing out his welcome with friends and relatives in other Iranian cities, who had done all they could to rustle up the increasingly elusive drug.


Newsha Tavakolian for The New York Times
Iranians on Friday gathered in front of the former United States Embassy in Tehran to commemorate the 1979 takeover of the mission by students.


At home his mother waited, bald and frail after chemotherapy for her breast cancer, but Herceptin had disappeared from pharmacies and hospitals in the capital.

Aπέπλευσε το υπερ-καταδρομικό Moskva με 2 αρματαγωγά και 1 φρεγάτα για Αιγαίο-Συρία...

Το συριακό δράμα από το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου, όταν θα έχουν κλείσει οι κάλπες των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, φαίνεται ότι βαίνει προς κορύφωση με την επέμβαση του ΝΑΤΟ να βρίσκεται "προ των πυλών", ενώ προφανώς θα συνοδευτεί και από εισβολή της Τουρκίας.
Πέρα από την αθόρυβη, αλλά πραγματική συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ο 6ος αμερικανικός Στόλος όπως καταγράφεται από τις κινήσεις της Σούδας, βρίσκεται σε φάση προπαρασκευής της επίθεσης ακι οι αγγλο-γαλλικοί στόλοι έχουν συνενωθεί), ίσως η πιο δηλωτική κίνηση του τι πρόκειται να ακολουθήσει έρχεται από την Ρωσία:

Σόιμπλε: Ναι στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, εάν είναι απαραίτητη

Επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος θα υπάρξει εφόσον έχει νόημα κάτι τέτοιο και βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, διευκρινίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι ισχύει η υποχρέωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Reinische Post", ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνει ότι δεν γίνεται να αγνοηθούν οι καθυστερήσεις λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Ζητάει λιτότητα από ΗΠΑ και Ιαπωνία ο Σόιμπλε!

«Έχεις ξεφύγει»… που θα έλεγε και ο Κίτσος στη διαφήμιση. Μόνο αυτό μπορεί να σχολιάσει κανείς για τη «γλώσσα» που έβγαλε προς κάθε κατεύθυνση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Όχι ότι δεν δικαιούται να λέει την άποψή του, στη διπλωματία όμως υπάρχουν και κάποιες άτυπες ιεραρχίες και η… ασέβεια είναι ενίοτε θανάσιμο αμάρτημα…

Τις επίμαχες δηλώσεις τις έκανε σε συνέντευξη στο Reuters πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των χωρών G20 στο Μεξικό, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία. Ο Σόιμπλε επί της ουσίας ζήτησε όσα ζητάει και από την Ελλάδα! Δηλαδή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να περάσουν πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης.

Θα κλείσουν σχολεία λόγω αδυναμίας αγοράς πετρελαίου

Θα κλείσουν σχολεία λόγω αδυναμίας αγοράς πετρελαίου

Η τοπική αυτοδιοίκηση της Βόρειας Ελλάδας  εκπέμπει σήμα SOS για να βρεθεί λύση σχετικά με την αδυναμία των σχολείων να καταβάλουν τα απαιτούμενα ποσά για πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως επισημάνθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ χθες (Παρασκευή) το βράδυ, και άλλα σχολεία, πέραν αυτών της Φλώρινας, αναμένεται να κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της αδυναμίας αυτής.
Το αίτημα της ΚΕΔΕ αλλά και πολλών δημάρχων μεμονωμένα  προς το υπουργείο Οικονομικών, να επιστρέφεται ο φόρος πετρελαίου για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, παρέμεινε μέχρι στιγμής αναπάντητο.

Τουρκία: Φθίνει η δημοτικότητα στη Μέση Ανατολή


Μπορεί η πλειοψηφία των κατοίκων στη Μέση Ανατολή να εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την Τουρκία, τα ποσοστά όμως αυτά έχουν αρχίσει να φθίνουν όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για το ζήτημα.
Η Τουρκία υποχωρεί στις απόψεις των κατοίκων της Μέσης Ανατολής ως η χώρα-μοντέλο για τον μουσουλμανικό κόσμο, στη δημοσκόπηση του TESEV, το Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών, σε συνεργασία με το Friedrich Ebert Stiftung. Από το 78% θετικές γνώμες η νέα δημοσκόπηση τοποθετεί το συγκεκριμένο μέγεθος στο 69%. Η περίοδος που διενεργήθηκε η έρευνα ήταν το διάστημα 3-28 Αυγούστου σε δείγμα 2.800 κατοίκων από 16 χώρες.

EU- CHINA Solar wars?




Solar power is one of the key technologies of the 21st Century and it is giving rise to such levels of greed that the European Union and China are behaving like "Solar Warriors" headlines German daily Frankfurter Rundschau. The paper forecasts that this could be "the greatest trade conflict in history".
The dispute centres on the subsidies Beijing provides to the Chinese solar industry. The Europeans say these are unfair and excessive. Chinese manufacturers of photovoltaic technology thus benefit from several billion dollars in credit for which they do not have to provide significant collateral. Thanks to this cosy arrangement, the paper says, they –

China, Russia Block Plan to Protect Antarctic Waters


Photo Gallery: Protecting the Seas around Antarctica

Proposals to establish marine reserves in two critical areas of the Southern Ocean were stymied by Russia, China and Ukraine at the end of a two-week international summit in Australia on Thursday. Commercial fishing restrictions in the proposed sanctuaries proved to be the main sticking point.

A meeting of the Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) in Hobart, Australia ended in deadlock on Thursday when member nations failed to reach agreement on new protected areas across Antarctica, home to the world's most intact marine ecosystem.

Latest Public Survey: SYRIZA 23%, ND 20%, GD11.5%,….


http://www.keeptalkinggreece.com/2012/11/02/latest-public-survey-syriza-23-nd-20-gd11-5/
Main opposition party, left-wing SYRIZA leads in the latest public opinion survey, followed by Samaras’ Nea Dimocratia and extreme-right Golden Dawn (Chrysi Avgi).  At the same time, the majority of respondents chose “Nobody” as “the most suitable” for  Prime Minister, something we did not see for quite some time.
The public opinion survey was conducted by Pulse for weekly magazine TO PONTIKI.

Το « θείο χρέος » κατά του κοινωνικού κράτους


Χάρη στις γενναίες ενέσεις δημοσίου χρήματος οι τράπεζες κατάφεραν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Μάλιστα, μέσα από την οικονομική κρίση αναδύονται περισσότερο πλούσιες και ισχυρές από πριν. Θα τους είναι, επομένως, ακόμα πιο εύκολο να κρατήσουν τα κράτη σε « ομηρία » με το ξέσπασμα της επόμενης καταιγίδας. Και είναι αυτή ακριβώς τη στιγμή που επέλεξαν οι δυτικές κυβερνήσεις μαζί με τις κεντρικές τράπεζες για να κρούσουν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου κατά του χρέους.

Το φάσμα της χρεοκοπίας είχε μπει εντέχνως σε παρένθεση όσο καιρό χρειαζόταν για να απεγκλωβιστούν χρηματικά ποσά ύψους πέρα από κάθε λογική, προκειμένου να σωθούν η Goldman Sachs, η Deutsche Bank και η ΒΝΡ-Paribas. Τώρα η απειλή ξαναβγαίνει στην επιφάνεια με στόχο, αυτή τη φορά, να επιταχυνθεί η εισβολή της εμπορευματικής λογικής της αποδοτικότητας σε τομείς που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο απυρόβλητο.

Deutsche Bank: Να δοθεί και νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα



Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank πρότεινε να δοθεί και νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας, Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, αποσπάσματα των οποίων προδημοσιεύθηκαν σήμερα--παρότι η Γερμανία αποκλείει ως τώρα τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών πέραν του συμφωνηθέντων.
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας, ο Ντάβιντ Φόλκερτς-Λαντάου απάντησε: «Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι. Οι αξιώσεις της Τρόικας έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα».

Bloomberg, WSJ: Μόνη λύση για Ελλάδα η διαγραφή μέρους του χρέους

http://www.fpress.gr/media/k2/items/cache/5bdd24de5d0bcdcb0ddd2bee990df6c3_L.jpg

Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χώρας με επαναγορά του χρέους, αναφέρουν δημοσιεύματα των δύο αμερικανικών μέσων.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λύσουν στις συνόδους που θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα το μείζον ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο σταδιακά πνίγει τη χώρα, εκτιμά δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal.

Απειλές Τουρκίας κατά εταιριών πετρελαίου

Προειδοποίηση στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να μην πάρουν μέρος στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνει εκ νέου η Άγκυρα, απειλώντας τόσο αυτές όσο και και τις σχετικές χώρες με αποκλεισμό από τα ενεργειακά έργα στην Τουρκία.
Απειλές Τουρκίας κατά εταιριών πετρελαίου
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες σχετικά με οικόπεδα στη δήθεν ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου» στο πλαίσιο «του δεύτερο διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Χάνοντας την Αφρική… Πώς ο Ομπάμα απέτυχε να εμπλακεί σε μια ήπειρο αυξανόμενης σημασίας


Η Αφρική είναι πιο σημαντική από ποτέ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ήπειρος ανθεί περιλαμβάνοντας έξι από τις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Και η δημοκρατία έχει γίνει κανόνας στην Αφρική και όχι η εξαίρεση. Φέτος μόνο, θα διεξαχθούν εκλογές σε όχι λιγότερες από δεκαπέντε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Με έναν συνδυασμό φιλελεύθερης πολιτικής και οικονομίας της αγοράς, χώρες όπως η Γκάνα και η Μποτσουάνα προσελκύουν επενδυτές έξω από τα σύνορά τους. Τεράστιες δυνητικές αγορές όπως η Νιγηρία και η Αιθιοπία μοχλεύουν ήπιες μεταρρυθμίσεις σε μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Οι τάσεις αυτές δείχνουν ότι η Αφρική βαδίζει στον δρόμο προς την ευημερία και ότι είναι ώριμη για τις αμερικανικές επενδύσεις, το εμπόριο και την συνεργασία.

Την ίδια στιγμή, επικίνδυνες ζώνες σε όλη την ήπειρο αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια στην Ουάσιγκτον. Οι τρομοκρατικές ομάδες στη Σομαλία και στο βόρειο Μαλί είναι άμεσες απειλές. Επιπλέον, θύλακες αδύναμης διακυβέρνησης στη Δυτική Αφρική και στο Κέρας οδηγούν σε διασυνοριακά προβλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών. Με λίγα λόγια, ενώ η Αφρική πραγματοποιεί δημοκρατική και οικονομική πρόοδο, είναι επίσης όλο και περισσότερο τόπος τρομοκρατίας και διεθνικών απειλών.

Η Τουρκία επιστρέφει τρία UAV Aerostar

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται στην καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης των τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) Aerostar, την επιστροφή των αεροχημάτων στο Ισραήλ και τη διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης καθώς θεωρούνται προβληματικά. 


Η Τουρκία αξιώνει χρηματική αποζημίωση για τα μισθωμένα UAV Αerostar.


Τα συγκεκριμένα τρία UAV αποκτήθηκαν το 2008 με καθεστώς leasing έναντι περίπου $10 εκατ. από την ισραηλινή εταιρία Aeronautics Defense Systems ως ενδιάμεση λύση μέχρι την παράδοση των UAV Heron. Τα UAV παραμένουν καθηλωμένα εδώ και 8 μήνες λόγω προβλημάτων συντήρησης ενώ θεωρούνται τόσο θορυβώδη ώστε ο υπό παρακολούθηση στόχος να τα αντιλαμβάνεται. 

Financial Times: Ακόμα μια διαγραφή ελληνικού χρέους προ των πυλών

Το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους θεωρεί πλέον εξαιρετικά πιθανό σχετικό άρθρο των Financial Times σύμφωνα με το οποίο το μόνο ζητούμενο που μένει να διευκρινιστεί είναι ο χρόνος που θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Με δεδομένο ότι δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς η Ελλάδα θα βγει από το βάρος του χρέους τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία, μία νέα διαγραφή χρέους είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και εφικτή. Όσον αφορά τις σημερινές αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κρατών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνει ότι "οι αξιωματούχοι, έχουν αλλάξει αρκετές φορές τους κανόνες για την Ελλάδα στη μέση του παιχνιδιού. Θα μπορούσαν να το κάνουν και τώρα ".

"Κώδωνας κινδύνου" από Citi για Ιταλία

Παρά τη θετική πορεία των ιταλικών ομολόγων από το καλοκαίρι και έπειτα, η οικονομία της Ιταλίας όχι μόνο δεν έχει αποφύγει τους κινδύνους, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη και με νέους, σχολιάζει σε πρόσφατη έκθεσή της η Citi, κρούοντας μάλιστα τον «κώδωνα του κινδύνου» ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα (έως τον Απρίλιο του 2013).
 "Κώδωνας κινδύνου" από Citi για Ιταλία
Τα μέτρα λιτότητας έχουν ήδη «κοστίσει» σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ικανότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ιταλία να απορροφήσει περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα είναι περιορισμένη, αναφέρει η Citi, η οποία προβλέπει μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ το 2013 και υψηλότερο λόγο χρέους/ ΑΕΠ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης. 

Στους 2.341.400 οι φτωχοί στην Ελλάδα το 2010


Τα 2.341.400 έφθασαν οι “φτωχοί” στην Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Οπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το όριο της φτώχειας το 2010 διαμορφώθηκε στα 6.591 ευρώ ανά άτομο, όταν το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα ήταν 12.637 ευρώ. Συνολικά, τα νοικοκυριά που βρέθηκαν στο κατώφλι της φτώχειας το 2010 ήταν περισσότερα από 901.190 νοικοκυριά.

Israel’s crackdown on illegal African migrants draws critics

Measures taken by Israel to stem a flow of illegal African migrants coming across its desert border with Egypt have had a dramatic effect in recent months, reducing the influx of newcomers to a trickle, according to recent government figures and Israeli groups aiding the Africans.
Ariel Schalit/AP - An African migrant holds a free meal in Tel Aviv, Israel on Aug. 30. Measures taken by Israel to stem a flow of illegal African migrants coming across its desert border with Egypt have had a dramatic effect in recent months, reducing the influx of newcomers to a trickle.

The turnaround — after years of steadily swelling numbers of migrants whose presence had unsettled many Israelis — was hailed this week as a “success story” by a spokesman for Prime Minister Benjamin Netanyahu. However, advocates for the migrants accuse Israel of violating international law by turning back asylum seekers at its border without checking their refugee claims.

Is life in North Korea really not that bad?

North Korea is so insular that tales from defectors are some of the few glimpses the Western world gets. Books such as Blaine Harding’s “Escape from Camp 14” or Barbara Demick’s “Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea” are filled with former North Koreans’ accounts of innocent people toiling away in gulags, scrounging around train stations for food and living in complete darkness thanks to nationwide energy shortages.
Click here to see more photos from inside North Korea
But Felix Abt, a Swiss businessman who lived in North Korea for years, says these and other widely read accounts of life in North Korea tell far from the whole story. In a recent opinionpiece on GlobalPost, he makes the incredibly unusual argument that North Korea isn’t as destitute and oppressed as its escapees would have you believe.