Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Foreign Policy Association: Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση




Σύμφωνα με τον Μπουλέτ Αλιρίζα αναλυτή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, υπάρχει μια οροφή πάνω από την οποία οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δε μπορούν να βελτιωθούν και ένα κατώτατο σημείο όπου χειρότερα δε μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό το κατώτατο σημείο. Αναλυτές στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ συμπαρατάσσονται με αυτή την άποψη. Τι σημαίνει όμως αυτό; Απομακρύνεται η Τουρκία από την επιρροή της Δύσης; Σε γενικές γραμμές όχι. Παρ’ όλο που κινείται ανατολικότερα για να διευρύνει την ηγεμονική επιρροή της στο μουσουλμανικό χώρο εξακολουθεί να διατηρεί τους απαραίτητους στρατηγικούς δεσμούς με τη Δύση.

Μετά τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2002 η Τουρκία κινείται σε διαφορετική τροχιά αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της. Ο Αριέλ Κοέν υπενθυμίζει την επαναπροσέγγιση του Ιράν, τη συνεργασία της με το Σουδάν, την υποστήριξη της Χαμάς και τους δεσμούς της με την Κίνα και τη Ρωσία.

ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ CRUISE ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ. ΒΥ Mo Hong'e

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή πυραύλου “Cruise”, βεληνεκούς 700 χιλ. με δυνατότητα πυρηνικής κεφαλής, την Τρίτη.

Σύμφωνα με στρατιωτική δήλωση, ο Hatf-VII (Babur) πύραυλος είναι ένας πολύ-σωλήνας, που κατασκευάστηκε στην εγχώρια αγορά, έχει τη δυνατότητα να φέρει τόσο πυρηνικές όσο και συμβατικές κεφαλές και διαθέτει τεχνολογία stealth.

Brookings: Μελέτη για την κρίση στην Ελλάδα και τις συνέπειες για όλους



Μια μελέτη από ένα από τα πλέον ψύχραιμα ερευνητικά ιδρύματα – δεξαμενές σκέψης (think tanks) στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, έχει εξ ορισμού αυτονόητο ενδιαφέρον. Κυρίως όμως, ενδιαφέρον έχει η οπτική ενός ιδρύματος από μία χώρα που μέχρι στιγμής τουλάχιστον περιορίζεται σε γενικής φύσεως συμβουλές και δεν εμφανίζεται να «προπαγανδίζει» την εφαρμογή των προβλέψεων του Μνημονίου.
Λόγω του ενδιαφέροντος της ανάλυσης του Ντάγκλας Έλιοτ την παραθέτουμε μεταφρασμένη:
Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα εκτός Ευρωζώνης, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17η Ιουνίου. Η έξοδός της θα μπορούσε μάλιστα, κάλλιστα, να προκύψει και πριν τις εκλογές, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις αποφυγής του ενδεχομένου αυτού. Η πιθανή έξοδός της θα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα την ίδια, την ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ, ακόμα και την Κίνα. Μελέτες, υπολογίζουν το κόστος εξόδου στο 1 τρισ. δολάρια. Ακόμα και το ΔΝΤ εμφανίζεται ανήσυχο απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Ωστόσο υπάρχουν μερικά σοβαρά ερωτήματα:
>Ποια η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;
>Η λύση είναι η λιτότητα ή η ανάπτυξη;
>Τι θα συμβεί στις ελληνικές εκλογές;
>Τι θα συμβεί μετά τις ελληνικές εκλογές;
>Με ποιόν τρόπο θα οδηγηθεί Ελλάδα στην έξοδο;
>Θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες και πως η Ευρωζώνη θα σταματήσει τις επόμενες εξόδους;

Ευρωομόλογο... α λα γερμανικά



Μια από τις παραλλαγές ευρωομολόγου που συζητείται στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στο Βερολίνο, προέρχεται από την... ίδια τη Γερμανία και γι’ αυτό σύμφωνα με κάποιους έχει περισσότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί! Πρόκειται για την πρόταση που κατέθεσαν τον περασμένο Νοέμβριο οι πέντε ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης. Αρχικά η πρόταση είχε γίνει δεκτή με ψυχρότητα από την καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ, ωστόσο κατόπιν επιμονής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) η ιδέα θα συζητηθεί εκ νέου με τους Χριστιανοδημοκράτες στις 13 Ιουνίου. Αν και έχει σημαντικές διαφορές από ένα κλασικό ευρωομόλογο που θα σήμαινε την από κοινού εγγύηση για το σύνολο των χρεών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξαγοράς Χρέους (ERF) θα έχει διάρκεια 20-25 ετών, προκειμένου να μην θεωρηθεί μόνιμη μεταφορά πόρων και κριθεί αντισυνταγματικό στη Γερμανία. 

Το ΝΑΤΟ και η αναδυόμενη Τουρκία German Marshall Fund Blog




Η Αραβική Άνοιξη και η κρίση στην ευρωζώνη έχουν αναδιαμορφώσει το στρατηγικό περιβάλλον για το ΝΑΤΟ και τη σχετική αξία των μελών του.  Ενώ τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη ασχολούνται με την αναδιοργάνωση των οικονομιών τους υπάρχει ένα μέλος που εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευση του αυξάνοντας τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό το μέλος δεν είναι άλλο από την Τουρκία.

Ο συμβολισμός της συμμετοχής του πρώτου μουσουλμανικού κράτους στο ΝΑΤΟ είναι από μόνος του σημαντικός. Σύμφωνα με το άρθρο, σε πολλές περιοχές του κόσμου, Τούρκοι μέλη των νατοϊκών αποστολών αντιμετωπίζουν λιγότερη εχθρότητα από άλλες εθνότητες.  Παράλληλα, η συνδρομή της Τουρκίας αφορά και στην αυξανόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η πρόσφατη συμμετοχή του στην ανοικοδόμηση της Σομαλίας φανερώνει πληθώρα δυνατοτήτων από τη μεριά των τουρκικών επιχειρήσεων.

Η Ρωσία ενισχύει τους δεσμούς της με το Κουρδιστάν.



Ο πρόεδρος του Κουρδιστάν Μαζούντ Μπαρζανί συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με τον Ρώσο απεσταλμένο της Προεδρίας της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογντάνωφ.

Ο Μπογντάνωφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο εθνοτήτων. Το εμπόριο, η ενέργεια και η οικονομία είναι πεδία όπου η συνεργασία ενδιαφέρει μπορεί να ανθίσει μεταξύ των δυο μερών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της συνάντησης. Ο Μπογντάνωφ παρέδωσε γράμμα από τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ στον Μπαρζανί που τον καλεί να επισκεφθεί τη Μόσχα για τη συνέχιση των συνομιλιών. Η ρώσικη αποστολή συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Νεχιβάρ Μπαρζανί.

Ταύτιση Πεκίνου-Μόσχας στο θέμα της Συρίας, δηλώνει η Κίνα

H Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα είναι αντίθετες σε μια ξένη επέμβαση ή σε μια επιβεβλημένη αλλαγή καθεστώτος στη Συρία λίγο μετά την άφιξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα.