Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μνημόνιο και για τους 17 της Ευρωζώνης

By Alex Barker και Peter Spiegel 

Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να υπογράψουν δεσμευτικά συμβόλαια με τις Βρυξέλλες, τα οποία θα τις υποχρεώνουν σε διεξοδικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας της Ε.Ε., βάσει της οποίας ενισχύεται ο κοινοτικός έλεγχος επί της εθνικής οικονομικής πολιτικής. 

Η πρόβλεψη, η οποία περιλαμβάνεται σε έκθεση που δόθηκε στις χώρες της Ε.Ε. εν όψει της συνόδου αυτόν τον μήνα, φέρει τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να υπογράφουν προγράμματα εγκεκριμένα από τις Βρυξέλλες με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά που εφαρμόζονται τώρα στις χώρες που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. 
Εάν υιοθετηθεί αυτό το σχέδιο, ικανοποιείται το αίτημα της Γερμανίας για αυστηρότερο έλεγχο προς τις υπερχρεωμένες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που δεν έχουν, άλλωστε, να επιδείξουν και την καλύτερη πορεία στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Έκτακτη σύγκληση του ΝΑΤΟ για την συριακή επίθεση στην Τουρκία


Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν εσπευσμένως έπειτα από τις βολές όλμου, προερχόμενες από τη Συρία, οι οποίες έπληξαν παραμεθόριο κοινότητα της Τουρκίας, προκαλώντας αντίποινα από τουρκικής πλευράς, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επαφή με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και «αποφασίσθηκε να συνεδριάσει λίαν συντόμως το συμβούλιο του ΝΑΤΟ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν.

Turkey bombs Syrian targets after cross-border attack


Turkey bombs Syrian targets after cross-border attack


Turkey has shelled targets in Syria in retaliation for cross-border mortar fire that killed five Turkish nationals in the southeastern border region of Akcakale earlier in the day, Prime Minister Tayyip Erdogan's office said in a statement on Wednesday.

«Ανοιξη» στο ...λαθρεμπόριο ναρκωτικών από την Αραβική Ανοιξη

Αύξηση της λαθραίας διακίνησης ναρκωτικών, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται ισλαμιστικές «τρομοκρατικές» οργανώσεις, έχουν προκαλέσει οι πολιτικές αλλαγές της Αραβικής Άνοιξης, δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας Μοχάμεντ Μπεν Άλι Κουμάν, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, ενός θεσμικού οργάνου του Αραβικού Συνδέσμου.



«Οι αλλαγές που εδώ κι ένα χρόνο γνώρισε ο Αραβικός Κόσμος είχαν ως συνέπεια να υπάρξουν διαταραχές στα σύνορα, από τις οποίες επωφελήθηκαν οι λαθρέμποροι, κυρίως για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών», είπε ο επικεφαλής του θεσμικού αυτού οργάνου, που έχει την έδρα του στην Τύνιδα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS Κοντά σε συμφωνία Societe - Πειραιώς για την Γενική

Κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση της Γενικής Τράπεζας φέρεται να βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με την Societe Generale, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες.




Οι δύο πλευρές είχαν επιβεβαιώσει τον Αύγουστο ότι οι συνομιλίες για μία συμφωνία βρίσκονταν σε ένα πρώτο στάδιο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες βιάζονται να συγχωνευθούν εν μέσω της κρίσης χρέους και οι Γάλλοι δανειστές αναζητούν να διακόψουν την έκθεσή τους στην χώρα που πλήττεται από την κρίση.

ΔΝΤ: Θα διαρκέσει μία δεκαετία η κρίση

Την εκτίμηση ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤΟλιβιέ Μπλανσάρ.

Την εκτίμηση ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ουγγρικό website Portfolio.hu, ο κ. Μπλανσάρ υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό και μια πραγματική ενίσχυση της αγοραστικής του δυνατότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, το θρίλερ για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων - Τι συζήτησαν Στουρνάρας - τρόικα στη σημερινή, εκτός ατζέντας, συνάντηση - Ύφεση 5% το 2013 "βλέπει" η τρόικα


(upd3) "Προσπαθούμε να πετύχουμε συμβιβασμό με την τρόικα ενόψει του Eurogroup, καθώς υπάρχουν διαφωνίες" δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με την τρόικα ο Υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ την ίδια στιγμή, παράταση μέχρι τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogoup παίρνουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κλιμακίου για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών "οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Θα υπάρξουν νέες συναντήσεις τη Δευτέρα. Στις 8 Οκτωβρίου θα ξέρουμε που βρισκόμαστε". Κυβερνητικές πηγές, στο μεταξύ, μεταφέρουν ότι η Τρόικα εκτιμά ύφεση της τάξεως του 5% για την ελληνική οικονομία το 2013.

EBA: Αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά περισσότερα από €200 δισ. οι τράπεζες


Να διατηρήσουν τα ισχυρά "μαξιλάρια" ρευστότητας θα καλέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), απογοητεύοντας πιθανότατα ορισμένες τράπεζες που ήθελαν να προβούν σε επαναγορά ιδίων μετοχών ή να διανείμουν μεγάλα μερίσματα στους μετόχους τους στο άμεσο μέλλον.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της η EBA αναφέρει πως οι τράπεζες θα χρειαστεί να συνεχίσουν να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της τάξης του 9% για το ενεργητικό που σταθμίζεται βάσει κινδύνου (Risk-weighted assets). Η ισχύς της εν λόγω απαίτησης υπόκειται στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ.

Eric Hobsbawm: Socialism has failed. Now capitalism is bankrupt. So what comes next?

Whatever ideological logo we adopt, the shift from free market to public action needs to be bigger than politicians grasp

The 20th century is well behind us, but we have not yet learned to live in the 21st, or at least to think in a way that fits it. That should not be as difficult as it seems, because the basic idea that dominated economics and politics in the last century has patently disappeared down the plughole of history. This was the way of thinking about modern industrial economies, or for that matter any economies, in terms of two mutually exclusive opposites: capitalism or socialism.
We have lived through two practical attempts to realise these in their pure form: the centrally state-planned economies of the Soviet type and the totally unrestricted and uncontrolled free-market capitalist economy. The first broke down in the 1980s, and the European communist political systems with it. The second is breaking down before our eyes in the greatest crisis of global capitalism since the 1930s. In some ways it is a greater crisis than in the 1930s, because the globalisation of the economy was not then as far advanced as it is today, and the crisis did not affect the planned economy of the Soviet Union. We don't yet know how grave and lasting the consequences of the present world crisis will be, but they certainly mark the end of the sort of free-market capitalism that captured the world and its governments in the years since Margaret Thatcher and President Reagan.

Syria’s Kurds prepare for life after Assad


A single patrol car sits outside the new police station in the town of Girkilige in Syria’s oil-producing heartland, the lettering on its side freshly painted in the Kurdish language.

From the dilapidated three-roomed building, once a government-owned pumping station, Rayzan Turkmani, a clean-cut young man toting a Kalashnikov assault rifle, heads a ragtag force of 140 local volunteers. He describes plans to open a training academy for recruits within the month.

Πορτογαλία: «Αγόρασε χρόνο» με ανταλλαγή ομολόγων, πριν τα μέτρα λιτότητας


Η πορτογαλική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην ανταλλαγή κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμα τον Σεπτέμβριο του 2013, με νέα, πληρωτέα τον Οκτώβριο του 2015, παίρνοντας μια «ανάσα» στον διακανονισμό του δημόσιου χρέους.


Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκτίμησε ότι δημιουργήθηκαν με αυτό τον τρόπο συνθήκες ταχύτερης επανόδου της Λισαβόνας στις ευρωπαϊκές αγορές δανεισμού.

Τι πραγματικά συμβαίνει με την ΑΟΖ


Του Κώστα Λουκόπουλου 
Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ήλθε από την αφάνεια στο προσκήνιο όταν η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τη συμφωνία οριοθέτησης με το Ισραήλ, τον Δεκέμβριο 2010, προχώρησε σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και στην Ελλάδα αναζητούσαμε ενεργειακούς πόρους, μήπως και βρίσκαμε λύση στο οικονομικό μας πρόβλημα.

Διαπρεπείς ακαδημαϊκοί, νομικοί, διεθνολόγοι, όπως οι κ.κ. Μαρκεζίνης, Καρυώτης, Μάζης, Ν. Λυγερός, Τσάλτας και Ροζάκης, εκθέτουν τις θέσεις τους για την ΑΟΖ (κατά περίπτωση αποκλίνουσες). Το παρόν άρθρο αποσκοπεί στο να συνοψίσει, βασιζόμενο και στις θέσεις των προαναφερθέντων, την παρούσα κατάσταση και να προσδιορίσει τις διαφαινόμενες προοπτικές.

ΑΟΖ -Υφαλοκρηπίδα
Η ΑΟΖ, ως νομική έννοια, προβλέπεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή και ως συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι). Είναι η θαλάσσια περιοχή πέρα από την παρακείμενη αιγιαλίτιδα ζώνη, εκτεινόμενη μέχρι 200 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και αποτελεί, πλέον, μέρος του γραπτού και εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, με 137 παράκτια κράτη να την έχουν θεσπίσει.

Νέα αιφνιδιαστική άσκηση με εντολή Α/ΓΕΕΘΑ: Σενάριο επίθεσης στη Χίο με τη δύναμη "Δ" σε ρόλο εχθρικής απεικόνισης


Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αιφνιδιαστικές ασκήσεις ετοιμότητας, τις οποίες ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος έχει αναγάγει σε πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης της εκπαίδευσης, αλλά και της επαγρύπνησης των ΕΔ, χωρίς να παραγνωρίζεται και η αξία του αποτρεπτικού μηνύματος που εκπέμπουν προς Ανατολάς. 

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε στη Χίο αιφνιδιαστική άσκηση απόκρουσης εχθρικής επίθεσης, στην οποία ο εχθρός απεικονίζεται από δυνάμεις της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (γνωστής και ως "Δ"). Πρωτεύοντα στόχο της επιχείρησης της "εχθρικής" δύναμης αποτέλεσε το αεροδρόμιο της νήσου με αεροκίνητη επιχείρηση, όπως άλλωστε αναμένεται να συμβεί και σε πραγματικές συνθήκες. Οι συνθήκες διεξαγωγής της άσκησης προσομοιώνουν εκτεταμένο στρατηγικό αιφνιδιασμό, καθώς η διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ ενημερώθηκε για την έναρξη της άσκησης ταυτόχρονα με την έναρξη της "επίθεσης". 

Το κύριο ζητούμενο είναι η επιτυχής αντίδραση της "αμυνόμενης" διοίκησης με την έγκαιρη ανταπόκριση των τμημάτων άμεσης επέμβασης και ιδίως της μηχανοκίνητης εφεδρείας εντός των προβλεπόμενων χρόνων. Οπωσδήποτε είναι ενδιαφέρουσα η επιλογή της Χίου ως νήσου - "στόχου", δεδομένης της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί τον Αύγουστο λόγω εμπρησμού, και πιθανώς αντανακλά εύλογη ανησυχία της ηγεσίας. 

Είναι επίσης ενδιαφέρουσα (και πολύ θετική) η σημασία που δίνεται στα αεροδρόμια του Αν. Αιγαίου, με δεδομένο ότι και η προηγούμενη αιφνιδιαστική άσκηση διεξήχθη σε ανάλογο πεδίο. Θα ήταν ευχής έργο αν η έμφαση αυτή οδηγούσε και στην αναθεώρηση κάποιων ατυχών επιλογών του παρελθόντος ως προς τις μονάδες που τα καλύπτουν...


http://www.enkripto.com/2012/10/blog-post_7748.html


Να διαλυθεί η Τρόικα προτείνει το Der Spiegel!

«Πιόνια πολιτικών συμφερόντων», έχουν καταστεί οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Der Spiegel", στο οποίο μάλιστα προτείνεται η διάλυσή της.



Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο.

Η Σαουδική Αραβία δεν μπλοφάρει για τα πυρηνικά, του Ευριπίδη Τσακιρίδη – Κέντρο Ευρωατλαντικών Μελετών (ΚΕΑΜ)

Προσφάτως, ο πρώην ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ Dennis Ross επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Σαουδική Αραβία έχει ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι, στην περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά, το Βασίλειο θα προχωρήσει και αυτό στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. Το ερώτημα είναι αν αυτή η απειλή είναι αξιόπιστη.


Η Σαουδική Αραβία διαθέτει τη βούληση και τη δυνατότητα να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το συνδυασμό δύο στοιχείων:

Turkish External Orientation and Political Culture, by Christodoulos K. Yiallourides and Afendoulis Th. Langides


Eighty- seven years after its foundation, the Turkish Republic is facing perhaps the most severe challenge to its post-Ottoman existence. The Turkish elite has begun to feel insecure and uncertain about the country's orientation and the direction it should be following.
The basic structure and main institutions of the state edifice today are being questioned. These had risen from the ashes of the Ottoman Empire, the Greek-Turkish war of 1919-1922, the Treaty of Lausanne in 1923 and, most of all, cultural, social and political revolution of Mustafa Kemal (so-called Ataturk), to which the neo-Turkish state became irrevocably attached1. Turkey now appears to be dithering between the West and Asia, between a secular state and Islam. The course of Kemal's state, which for decades assumed a decidedly statist garb, and, since 1947, an unequivocally pro-western strategy as regards its security and foreign policy, is no longer stable. The political system is showing signs of vacillating between Islam and Europe, raising doubts about the main strategic directions established by Mustafa Kemal and his successors.2 Since the Islamist, Necmetin Erbakan became prime minister in June 1996, the country entered a period of crisis of uncertain duration and resolution. The results of the elections of November 2002 appear to have contributed to this crisis.

«Πορεία για τη δικαιοσύνη» προς το Ν. Δελχί από 35.000 φτωχούς ακτήμονες


Τουλάχιστον 35.000 φτωχοί ακτήμονες άρχισαν σήμερα μια «πορεία για τη δικαιοσύνη» από την πόλη Γκουαλιόρ της κεντρικής Ινδίας προς το Νέο Δελχί για να ζητήσουν δικαίωμα σε γη και να καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες της ζωής τους στο περιθώριο της οικονομικής ανάπτυξης, έγινε γνωστό από ακτιβιστές και τα μέσα ενημέρωσης.


"Ελπίζουμε να φτάσουμε στο Δελχί στις 29 Οκτωβρίου και θα περάσουμε από τα κρατίδια Μάντια Πραντές, Ουτάρ Πραντές, Ρατζαστάν και Χαριάνα για να προσελκύσουμε την προσοχή στην υπόθεσή μας», δήλωσε ο Ανίς Κουμάρ, ακτιβιστής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Έκτα Παρισάντ, που οργάνωσε την πορεία.

Αναπόφευκτη νέα βοήθεια ή δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους για Ελλάδα, λένε WSJ-Reuters


Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ή μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, συμπεραίνουν σε άρθρα τους η εφημερίδα Wall Street Journal και το πρακτορείο Reuters, αναλύοντας τα στοιχεία που περιλαμβάνει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2013.


«Καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει η παραμικρή διάθεση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μια ακόμη οικονομική διάσωση ή αναδιάρθρωση χρέους φαίνεται αναπόφευκτη», είναι το πρώτο συμπέρασμα στο σημερινό κύριο άρθρο της WSJ.

Λαβρόφ: Δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με τις ΗΠΑ


Ο «επαναπροσδιορισμός» των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, διαμηνύει ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ.


Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους γιατί ο «επαναπροσδιορισμός» τους δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύνοδος των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στο Σαράγεβο


Οι μηχανισμοί περιφερειακής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEDM) που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Σαράγεβο.

Στόχος της συνάντησης που οργανώνει το υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης είναι ο συντονισμός των περιφερειακών πρωτοβουλιών της Νοτιανατολικής Ευρώπης για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την εξοικονόμηση πόρων.

Συνεργασία Grimaldi Lines και NEL Lines στην Αδριατική


Στρατηγικής σημασίας συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ιταλικού ομίλου Grimaldi Lines και της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (NEL Lines) στην Αδριατική τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση οι δυο ακτοπλοϊκές εταιρείες συμφώνησαν τη δρομολόγηση δύο υπερσύγχρονων πλοίων ro/pax του «Sorrento» και του «Florencia» που κατασκευάστηκαν το 2003 και το 2005 αντίστοιχα στη γραμμή Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πρίντεζι.

Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (USAID


Η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει τα ευρωπαϊκά ιδρύματα, όπως έκανε με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Sergei Lavrov. 


«Αυτά τα ιδρύματα ενεργούν βάση διακρατικών συμφωνιών, καλά μελετημένων και αμοιβαία αποδεκτών, και βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας και της ισότητας», είπε ο Lavrov σε συνέντευξη του στην Kommersant business daily, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Έκκληση Λαγκάρντ προς Κίνα και Ιαπωνία να «επικεντρωθούν στην οικονομία»


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ιαπωνία και την Κίνα να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παρά στις εδαφικές διαφορές τους, σε συνέντευξή της στον ιαπωνικό Τύπο.


"Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι δύο πολύ μεγάλες οικονομίες που η προσοχή τους δεν πρέπει να αποσπάται από την οικονομία λόγω εδαφικών διαφορών, εξήγησε η Λαγκάρντ σύμφωνα με δηλώσεις της που μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.

Διαξιφισμοί με αφορμή την ομιλία Νταβούτογλου στον ΟΗΕ


Αν θέλει ο κ. Νταβούτογλου και η χώρα του να «ξεπαγώσουν» την «παγωμένη σύγκρουση», όπως αποκάλεσε το Κυπριακό από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να το πράξουν με την απόσυρση των 43,000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Αυτή είναι η απάντηση του μονίμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, στις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στον διεθνή οργανισμό στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Αιμιλίου απαντά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, Βουκ Γέρεμιτς, ζητώντας να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.


Όπως αναφέρει ο Κύπριος διπλωμάτης, ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για «απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων, αλλά η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να τερματίσει την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνει ο κ. Αιμιλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους Τουρκοκυπρίους να μετάσχουν μαζί με την υπόλοιπη χώρα σε όλες τις δραστηριότητες της διεθνούς κοινότητας.

Πως η μικρή κλίμακα θα θέσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης



Συνοπτικά, για να ξαναμπεί η οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης θα πρέπει να αλλάξουν δουλειά μισό με ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Και αυτό γιατί σήμερα περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε μη-εμπορικούς κλάδους παρά σε εμπορικούς (εξαγωγικούς και εξωστρεφείς). 'Πατώντας' στην ιδιομορφία της ελληνικής μικρής κλίμακας οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να παράξουν προϊόντα ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά. 

http://www.youtube.com/watch?v=6HhNGU08KoE&feature=player_embedded