Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Syrian rebels take two military bases in heavy fighting

Rebel fighters took over two military bases in Syria after heavy fighting Tuesday, an additional sign that the ragtag force may finally be breaking a weeks-long stalemate and making progress in its battle against the government of President Bashar al-Assad.

In the past week alone, rebels have taken control of approximately a half-dozen military bases across the country as well as the Tishreen hydroelectric dam near the Turkish border.

Deforestation in Brazil’s Amazon rainforest hits record low

Deforestation in Brazil’s Amazon rainforest has dropped to its lowest level in 24 years, the government said Tuesday.

Satellite imagery showed that 1,798 square miles (4,656 square kilometers) of the Amazon were deforested between August 2011 and July 2012, Environment Minister Izabella Teixeira said a news conference. That’s 27 percent less than the 2,478 square miles (6,418 square kilometers) deforested a year earlier. The margin of error is 10 percentage points.

Εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης Ιρανών μεταναστών προς ΕΕ και Καναδά

Ένα δίκτυο παράνομης διακίνησης μεταναστών που περνούσε Ιρανούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά εξαρθρώθηκε χθες Δευτέρα μετά τη σύλληψη 18 ανθρώπων στην Ισπανία και τη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Europol.


Χθες «έντεκα ύποπτοι συνελήφθησαν στην Ισπανία και επτά στη Βρετανία», αναφέρει η Europol σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι οι συλληφθέντες ήταν κυρίως Ιρανοί που ζούσαν στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Πρωταγωνιστικός ρόλος για Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική»

Την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική και στη γεωπολιτική σκακιέρα, με αφορμή την παραγωγή και διακίνηση των ενεργειακών πόρων, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας κηρύσσοντας, σήμερα το πρωί, την έναρξη του συνεδρίου του «Energy Money Conference» με θέμα «Ελλάδα: Κόμβος για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης».


Με αυτό τον στόχο, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μία πλεονεκτική θέση στη ΝΑ Ευρώπη, αναπτύσσει μια δυναμική, εξωστρεφή και πολυδιάστατη εξωτερική ενεργειακή πολιτική σε πεδία συνεργασίας με σημαντικούς, παραδοσιακούς αλλά και νέους εταίρους.

Ο Στρατός πρέπει να λογοδοτεί στο Υπουργείο



Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το πραξικόπημα και το περίφημο ηλεκτρονικό μνημόνιο, ολοκλήρωσε την έκθεσή της, η οποία θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης εντός της εβδομάδος, και προτείνει ο Αρχηγός του στρατεύματος να λογοδοτεί στον Υπουργό Άμυνας και όχι στον Πρωθυπουργό.

Στην έκθεση υποστηρίζεται, πως ο Αρχηγός του στρατεύματος μπορεί να δράσει καλύτερα υπό τις εντολές του Υπουργείου Άμυνας παρά υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού, όπως συμβαίνει σήμερα.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει: «Όσον αφορά στη δομή της ιεραρχίας που πρέπει να υπάρχει σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, ο Αρχηγός του στρατεύματος θα έπρεπε να λογοδοτεί στο Υπουργείο Άμυνας».

Η γερμανική οικονομία «παγώνει» λόγω της κάμψης του διεθνούς εμπορίου, λέει ο ΟΟΣΑ

Αναθεωρημένη προς τα κάτω είναι η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας το 2013.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στην δημοσιότητα, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,5% και όχι κατά 1% όπως προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση.

«Η οικονομία παγώνει λόγω της κάμψης του εμπορίου σε διεθνές επίπεδο», επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία επίσης προβλέπεται ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη το 2014, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%.

Ανένδοτη η Φέκτερ σε νέα διαγραφή ελληνικού χρέους


image
Στόχος της χθεσινοβραδινής συμφωνίας για την Ελλάδα είναι να αποφευχθεί μια νέα διαγραφή χρέους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Θα αποτελούσε «κατάχρηση εξουσίας» να δίνονται χρήματα στη χώρα, ενώ έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση, είπε η κ. Φέκτερ, δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένη, διότι, όπως είπε, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει 72 όρους και έχει εφαρμόσει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, που είναι μεν επώδυνα για τον πληθυσμό, έχουν, όμως, αποτέλεσμα.

Πώς θα μοιραστούν τα λεφτά


image
Σκυταλοδρομία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών 3,5 δισ. ευρώ, της δόσης - γέφυρας προς τις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και άλλων υποχρεώσεων του δημοσίου οργανώνει η κυβέρνηση.

Έχοντας ως προϋπόθεση ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθεί και η τυπική επικύρωση της καταβολής της δόσης, στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινά η καταγραφή των αναγκών που θα πρέπει να προλάβουν πάση θυσία να καλύψουν πριν αλλάξει ο χρόνος.

* Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ράλι πληρωμών χρεών προς ιδιώτες. Ο προϋπολογισμός ορίζει ότι από τα 7 δισ. ευρώ που είναι συνολικά τα χρέη έως το τέλος του 2011 (μαζί με αυτά που δημιουργήθηκαν φέτος πλησιάζουν τα 9 δισ. ευρώ) τα 3,5 δισ. ευρώ θα πληρωθούν το 2012 και ακόμη 3,5 δισ. ευρώ το 2013.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων


Απόφαση με την οποία καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, πρακτική που αφορά 140 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο υιοθέτησε -για πρώτη φορά- η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Η πρακτική αυτή, ανάμεσά τους και η κλειτοριδεκτομή, είναι παράνομη σε περίπου 20 αφρικανικές χώρες, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα καταδικασθεί επίσημα από τα όργανα του ΟΗΕ.
Περισσότερες από 110 χώρες, ανάμεσά τους 50 χώρες της Αφρικής, υποστήριξαν το κείμενο της απόφασης που καλεί τις χώρες-μέλη να συμπληρώσουν με εκπαιδευτικά και ενημερωτικά μέτρα πρόληψης τις ισχύουσες κατασταλτικές ρυθμίσεις.
«Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να θέσουμε τέλος στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε διάστημα μίας γενιάς. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι περισσότερο κοντά από ποτέ», δήλωσε ο ιταλός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τσέζαρε Ραγκαλίνι, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολύ ισχυρό εργαλείο» για την υπέρβαση των επιφυλάξεων των χωρών στην απαγόρευση της πρακτικής αυτής.

«Αν και εφόσον συμφωνηθούν» ΑΚΕΛ: «Θα σεβαστούμε πλήρως το Μνημόνιο»


«Το ΑΚΕΛ θα σεβαστεί πλήρως τους όρους του Μνημονίου, αν και εφόσον συμφωνηθούν», διαβεβαίωσε ο γενικος γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού. 

Ξεκαθάρισε πάντως ότι μετά την αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να επανέλθουν βασικά ωφελήματα των εργαζομένων που χάνονται τώρα με την επιβολή του Μνημονίου. 

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι έγινε κατορθωτό με την επιμονή του κόμματος του και της κυβέρνησης να βελτιωθούν πάρα πολλά ζητήματα στρατηγικής σημασίας, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το μνημόνιο.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Spiegel: Την Ανοιξη θα πρέπει να ξανασχοληθούμε με αυτά τα σκουπίδια


Spiegel: Την Ανοιξη θα πρέπει να ξανασχοληθούμε με αυτά τα σκουπίδια
Με το χρέος να παραμένει απαγορευτικά υψηλό, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να εντείνει την πολιτική λιτότητας ενώ οι επενδυτές παραμένουν άφαντοι, γράφει το γερμανικό περιοδικό και κατηγορεί με πρωτοφανή δριμύτητα την Ανγκελα Μέρκελ ότι λόγω των γερμανικών εκλογών δεν συζητάει καν για κούρεμα.

Ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο είναι μέσω ενός κουρέματος στο οποίο θα συμμετέχουν οι πιστωτές της κυβέρνησης, πιστεύει το ΔΝΤ, όπως γράφει το περιοδικό. Όμως, εξαιτίας των γερμανικών εκλογών το Βερολίνο αρνείται ακόμη και να εξετάσει αυτή την πρόταση, αναφέρει.

Ένα τέτοιο βήμα θα ανακούφιζε την Ελλάδα από τα βάρη της και θα της έδινε την δυνατότητα να ξαναβγεί στις αγορές. Όμως, καταλήγει το Spiegel, οι πραγματικοί αριθμοί συχνά λείπουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Γι' αυτό, παρά την απόφαση του Eurogroup, όπως είπε ανώτατος γερμανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις «την άνοιξη, θα αναγκαστούμε να ξανασχοληθούμε μ' αυτά τα σκουπίδια». Με αυτή τη δήλωση-βόμβα ο γερμανός αξιωματούχος εννοεί ότι την άνοιξη η Γερμανία θα αναγκαστεί να ξαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Φρικτός θάνατος για τη δήμαρχο που τα έβαλε με τα καρτέλ


Αγρια χτυπημένο και καμένο, σε ένα απόμερο σοκάκι στα δυτικά της Πόλης του Μεξικού, βρέθηκε το άψυχο σώμα της γνωστής ως «ηρωίδας του 21ου αιώνα», της 36χρονης μεξικανής δημάρχου που τόλμησε να κηρύξει τον πόλεμο στα καρτέλ των ναρκωτικών. 

Γιατρός και μητέρα τριών παιδιών, η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα ήξερε πολύ καλά με ποιους τα έβαζε όταν αναλάμβανε τον δήμο της πόλης Τικιτσέο, το 2008. Τίποτα όμως δεν στάθηκε ικανό να την αποτρέψει. Δεν εγκατέλειψε τα καθήκοντά της ούτε μετά τις δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον της, το 2011. Απεναντίας, εξερχόμενη από το νοσοκομείο, μετά τη δεύτερη επίθεση - κατά την οποία ένοπλοι δολοφόνησαν τον άνδρα της - η Γκοροστιέτα φωτογραφίστηκε επιδεικνύοντας τις ουλές της. «Κάθε μέρα παλεύω να σβήσω τις μνήμες των τραγικών στιγμών που έζησα. Δεν μπορώ να τα παρατήσω όμως. Εχω τρία παιδιά στα οποία πρέπει να δώσω το σωστό παράδειγμα», έλεγε τότε απευθυνόμενη στους δημότες της και τους ανθρώπους που πίστευαν στο έργο της.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι πολιτικοί στον ευρωπαϊκό νότο


Σαρκοζί, Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι υπήρξαν «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης. Οι... διάδοχοι -Ολαντ, Ραχόι και Μόντι- προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα...
Σαρκοζί, Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι υπήρξαν «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης. Οι... διάδοχοι -Ολαντ, Ραχόι και Μόντι- προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα...

Παρίσι, Μαδρίτη και Ρώμη βιώνουν εδώ και μήνες τις ισχυρές αναταράξεις που προκαλεί η οικονομική κρίση που μαστίζει το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα αλλά και κάθε σύγκριση με τον μέχρι πρότινος θεωρούμενο «κακό μαθητή» της Ευρωζώνης, την Ελλάδα. Στις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να αποφύγουν μια αντίστοιχη μοίρα με αυτή της Ελλάδας, οι ηγεσίες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προχώρησαν σε εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας και περικοπών, «πληρώνοντας» στη συνέχεια «ακριβό αντίτιμο» στην κάλπη. Σαρκοζί, Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι υπήρξαν «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία μοιάζει «παγιδευμένη» η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, φαίνονται ωστόσο να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού των τριών χωρών.

Επανεκκίνηση του προγράμματος φρεγατών αεράμυνας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Κινητικότητα παρατηρείται στο πρόγραμμα προμήθειας τεσσάρων φρεγατών Αντι-αεροπορικού Πολέμου (AAW) TF-2000 από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤDK). Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Zaman, η έγκριση του προγράμματος συνολικής αξίας $4 δισ. βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη επικείμενης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας ενώ στόχος του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) παραμένει η καθέλκυση του πρώτου πλοίου το 2016. Η ίδια πηγή σημειώνει πως οι φρεγάτες εκτοπίσματος 6.000 τόνων θα εξοπλισθούν με ραντάρ φασικής διάταξης αμερικανικής προέλευσης και θα παρέχουν δυνατότητα διασύνδεσης με επίγεια μέσα αεράμυνας (προφανώς μέσω Link-16).

H φρεγάτα JUAN DE BORBON (F102) του Ισπανικού Ναυτικού με ευδιάκριτες τις κεραίες του ραντάρ φασικής διάταξης ΑΝ/SPY-1.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τον περασμένο Μάιο την προσφορά της BAE Systems για συνεργασία στο πρόγραμμα καθώς η προτεινόμενη φρεγάτα Τύπου 26 (Global Combat Ship: GCS) δεν ικανοποιούσε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΤDK. Με αυτό το τρόπο, η Άγκυρα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τις βρετανικές μεθοδεύσεις που οδηγούσαν σε ουσιαστική χρηματοδότηση της ανάπτυξης μιας ναυτικής πλατφόρμας που δεν ανταποκρίνεται στις τουρκικές ανάγκες. Μοναδικός διεκδικητής του προγράμματος απομένει πλέον η Lockheed Martin με τον γνωστό συνδυασμό αντιαεροπορικών βλημάτων SM-2/SM-3 και σύστημα Αegis.

Chinese defense minister, US Navy secretary discuss sea security, American presence in Pacific

China says its defense minister and the U.S. Navy secretary have discussed security at sea and steps to bolster the U.S. military presence in the Asia-Pacific region.

The visit by Navy Secretary Ray Mabus comes days after China began landing planes on its sole aircraft carrier, displaying rapid progress toward deploying the ultimate symbol of naval power.

Οι εθνικοί πρωταθλητές της εξωστρέφειας

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας πήρε εγκαίρως το μήνυμα ότι η διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το κλειδί για να ανοίξουν ξανά οι πόρτες εισόδου ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα και αλλάζει, βγάζοντας στη προσκήνιο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητα τα ισχυρά χαρτιά του. 




Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα κάνουν το ντεμπούτο τους οι δύο νέοι δείκτες που οικοδόμησε το ΧΑ ειδικά για τους «εθνικούς πρωταθλητές» της εξωστρέφειας. Τις συνολικά 64 εισηγμένες εταιρείες δηλαδή, οι οποίες έχουν καταφέρει να αποδράσουν από τα στενά ελληνικά σύνορα και ευδοκιμούν στο εξωτερικό, αντλώντας ένα πολύ μεγάλο μέρος ή ακόμη και το σύνολο των εσόδων τους από τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αναλυτικά:

Έφεση από την Αργεντινή κατά της απόφασης περί πληρωμών ομολογιούχων

Η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που την υποχρεώνει να καταβάλει 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια σε κατόχους κρατικών ομολόγων που αρνήθηκαν να δεχθούν τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους της χώρας που ακολούθησαν την χρεοκοπία της το 2002.


Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Τόμας Γκρίζα αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αργεντινή οφείλει να εξοφλήσει τους κατόχους ομολόγων πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.