Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ρεκόρ Αιολικής Παραγωγής Σημειώθηκαν Φέτος σε Πολλές Χώρες της Ευρώπης



Συνεχόμενα ρεκόρ παραγωγής σημείωσαν φέτος οι ΑΠΕ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Βρετανία, με άξονα τα αιολικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των διαχειριστών ηλεκτρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία η χιονοθύελλα Xaver αύξησε σημαντικά την συνεισφορά των αιολικών, τα οποία στις 6 Δεκεμβρίου έφτασαν προσωρινά τα 26GW σε ισχύ. Με τον τρόπο αυτό, η θύελλα οδήγησε και σε ένα θετικό αποτέλεσμα εκτός από τις ζημιές που προκάλεσε στη χώρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τέτοια φαινόμενα είναι σε ένα βαθμό χρήσιμα επειδή φανερώνουν πόση αιολική ισχύ μπορεί να «σηκώσει» το ηλεκτρικό δίκτυο. Στην περίπτωση της Xaver, φάνηκε ότι η Γερμανία μπορεί να δεχτεί προσωρινά ακόμα και 100 GW αιολικής ισχύος.

Ποιες θα είναι οι επενδύσεις του 2014

Του Δημήτρη Παφίλα
Ελληνικά ομόλογα του EFSF, το συνδεδεμένο Warrant με το ΑΕΠ και κυρίως Τραπεζικά Warrants θα είναι οι νικητές της χρονιάς εφόσον δοθεί μια βιώσιμη ρύθμιση του χρέους τον ερχόμενο Απρίλιο. Η άποψη αυτή ανήκει σε έναν επαγγελματία διαχειριστή του Αμοιβαίου κεφαλαίου Δήλος Εισοδήματος – Ομολογιακό Εσωτερικού, κ. Πάνο Σίμο, ο οποίος εμφάνισε απόδοση 108% μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, μια από τις μεγαλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως αφού επένδυσε στα ελληνικά ομόλογα στα 19 λεπτά τον Ιούνιο του 2012.

Αμερικανο-γερμανική «μάχη» για τα… ελληνικά MLRS, έχει και συνέχεια

Περίπου ένα μήνα μετά την αναφορά μας στο θέμα της διερεύνησης της προμήθειας από τον Ελληνικό Στρατό περί των 40 Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ και τη γερμανική πρόταση που υπεβλήθη για το ίδιο οπλικό σύστημα (δες την ενημέρωση «Αμερικανο-γερμανική «μάχη» για τα… ελληνικά MLRS» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=89645), περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα έγιναν γνωστές.

Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA)

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα συστήματα που προέρχονται από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, όπως είχε αναφερθεί, τα ευρήματα της επιτροπής που συνέστησε το ΓΕΣ και μετέβη στις ΗΠΑ για την επιτόπια επιθεώρηση του υλικού ήταν, επιεικώς απογοητευτικά. Οι εκτοξευτές που προσφέρθηκαν προς επιθεώρηση από τον Στρατό των ΗΠΑ διαπιστώθηκε από τους Έλληνες επιτελείς ότι βρισκόταν σε κάθε άλλο παρά ικανοποιητική κατάσταση.

Εκ των υστέρων, έγινε γνωστό, ότι ο σημαντικός αριθμός ΠΕΠ MLRS που βρισκόταν σε παρακείμενο χώρο και που εξ όψεως (αφού οι Αμερικανοί δεν επέτρεψαν την επιθεώρηση επικαλούμενοι ότι είχαν δεσμευθεί από άλλη χώρα) φαινότουσαν να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και επί των οποίων είχαν αναγραφεί τα αρχικά «IS» δεν προορίζεται για το Ισραήλ. Τα αρχικά «IS» σήμαιναν «International Sale» («διεθνή πώληση») σε δύο χώρες που όμως δεν κατονομάστηκαν.

Gauging the Jihadist Movement, Part 1: The Goals of the Jihadists

Quite often when I am doing speaking engagements, client briefings or press interviews, I am asked questions like: “Given the events in Syria and Libya, is the jihadist movement stronger than ever?” It is a good question, but it is also one that is not easily answered in a five-second sound bite or a succinct quote for print media -- it really requires some detailed explanation. Because of this, I’ve decided to take some time to provide a more thorough treatment of the subject in written form for Stratfor readers. As I thought through the various aspects of the topic, I came to believe that adequately covering it requires more than one Security Weekly, so I will dedicate a series of articles to it.
Gauging the Jihadist Movement
When gauging the current state of the jihadist movement, I believe it is useful to use two different standards. The first is to take jihadists' goals and objectives and measure their progress toward achieving them. The second is to take a look at insurgent theory and terrorism models to see what they can tell us about the state of jihadist militant networks and their efforts. This week we will discuss the first standard: the jihadists’ goals and objectives. Next week we will discuss insurgency and terrorism theories, and then once we have established these two benchmarks we can use them to see how the various elements of the jihadist movement measure up.

Russia blocks UN action against Syria air attacks

Russia objected to a proposed UN Security Council statement expressing outrage at Syrian government airstrikes, especially this week’s indiscriminate use of heavy weapons in Aleppo that have killed more than 100 people, UN diplomats said Thursday.

Syrian citizens stand on the rubble of houses that were destroyed due to government airstrikes in Aleppo, Syria, Wednesday, Dec. 18, 2013 (photo credit: AP/Aleppo Media Center AMC)
Syrian citizens stand on the rubble of houses that were destroyed due to government airstrikes in Aleppo, Syria, Wednesday, Dec. 18, 2013 (photo credit: AP/Aleppo Media Center AMC)




The statement, proposed by the United States, required approval from all 15 council members.

Ο Cameron κινδυνεύει να ηττηθεί στην Ευρώπη

Την προηγούμενη εβδομάδα το OpenEurope διεξήγε την πρώτη προσομοίωση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, σε ένα ονομαζόμενο «πολεμικό παιχνίδι». Στην προσομοίωση, το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται εκ των έσω με την ΕΕ και αναζητά μια εμπορική συμφωνία ύστερα από την έξοδο από την ΕΕ. Η συγκεκριμένη προσομοίωσε έτυχε κάλυψης σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, με το OpenEurope να δημοσιεύει χθες την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση της πρώτης συνόδου του «πολεμικού παιχνιδιού», ενώ θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο briefing για το Brexit.




Η έρευνα εμφάνισε ότι η σαρωτική μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι απολύτως δυνατή. Ωστόσο, αποτυπώθηκε επίσης ότι θα χρειαστούν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πολιτικής ικανότητας για να επιτευχθεί ένας νέος διακανονισμός στην Ευρώπη. Μεταφέροντας την προσομοίωση στην πραγματικότητα, το OpenEurope καταλήγει ότι ο David Cameron έχει μείνει πίσω σχετικά με την Ευρώπη, που πάσχει από κακές πρωτοβουλίες και βραχυπρόθεσμη λογική σκέψη.

H S&P υποβαθμίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε ΑΑ+ από ΑΑΑ υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενος ανησυχίες για τις συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό. Υπογραμμίζεται πάντως ότι η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τις κρατικές αξιολογήσεις μεμονωμένων κρατών-μελών αν και εκτιμάται ότι η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των 28 έχει υποχωρήσει.
«Κατά την άποψή μας, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν γίνει πιο αμφιλεγόμενες, υποδηλώνοντας αυτό που θεωρούμε ως αύξηση του ρίσκου για τη στήριξη της ΕΕ από κάποια κράτη-μέλη», αναφέρει ο οίκος Standard & Poor΄s στην ανακοίνωσή του.

Γιατί η Κίνα πρέπει να αναμορφώσει το κράτος

Στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς το Πεκίνο προετοιμαζόταν για την Τρίτη Ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος, την υψηλού επιπέδου διάσκεψη που θα αποφασίσει τις σημαντικές πολιτικές για την επόμενη δεκαετία, ο πρόεδρος Xi Jinping φάνηκε να αυξάνει σκόπιμα τις προσδοκίες για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Μίλησε για «ολοκληρωμένο» σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επικαλέστηκε τον Deng Xiaoping, τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία με την αναδόμηση της οικονομίας και της πολιτική τής Κίνας σε μια προηγούμενη Τρίτη Ολομέλεια, το 1978.
Πίσω από τις κόκκινες σημαίες στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, η Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, όπου πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. (Kim Kyung-Hoon / Reuters)

Ωστόσο, μόλις ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και το κόμμα κυκλοφόρησε το αρχικό ανακοινωθέν της, οι παρατηρητές κατέκριναν την συνάντηση ως μια αποτυχία [1]. Οι αγορές υποχώρησαν. Ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δέκα εβδομάδων. Ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 1,8%. Πολλοί σχολιαστές υποστήριξαν ότι οι ηγέτες τής Κίνας, αντιμέτωποι με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία τους, ήταν απρόθυμοι - ή αλλιώς πάρα πολύ δειλοί - να προχωρήσουν στις σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί ο Xi.

Νέος γύρος συνομιλιών των «Εξι» με το Ιράν

Άλλος ένας γύρος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων, με στόχο να βρεθεί μία λύση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία που υποχρεώνει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Νέος γύρος συνομιλιών των «Εξι» με το Ιράν
Την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη διέκοψε τις συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλείσουν 19 ακόμα ιρανικές εταιρείες και άτομα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.