Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά;



του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ
Η ακόλουθη ιστορία είναι απολύτως αληθής και αφορά τα οικονομικά "προβλήματα" που αντιμετωπίζει η Νορβηγία.
Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το "πρόβλημα" του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος (νορβηγική κορώνα) και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια ανατίμηση για τις εξαγωγές της χώρας. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη "προβληματικό" πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων και Αμερικανών κομάντος





Συνεκπαίδευση της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διασώσεως (31η ΜΕΕΔ) και της 352ης Σμηναρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (352 Special Operation Group) ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία. 

Nέο άρθρο του Economist: Πώς πωλήθηκαν τα 4 airbus στην Ελλάδα…


Ο Economist επαναφέρει το θέμα της πώλησης των τεσσάρων αεροσκαφών της Ολυμπιακής.

Το δημοσίευμα αναφέρει: Ένας παλιός φίλος στο χώρο των αερομεταφορών, με χρόνια εμπειρίας με τους Έλληνες πελάτες, μου είπε μια ιστορία που χρησιμεύει ως μια παραβολή για το πώς πήρε η χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Αφορά την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών της Airbus μεγάλων αποστάσεων, μετά τη χρεοκοπία του εθνικού αερομεταφορέα, Ολυμπιακή Αεροπορία. Το 2007 μια Αμερικανική εταιρία συμβούλων αποτίμησης, η Avitas, έδωσε την τιμή των $ 45 εκατ. για κάθε ένα από τα Α340-300 αεροσκάφη, που ήταν τότε οκτώ ετών και εξακολουθούσαν να είναι αξιόπλοα.

Όλες οι υπόλοιπες προσφορές από εταιρείες του εξωτερικού για να χειριστούν την πώληση απορρίφθηκαν. Αντ ‘αυτού συστάθηκε μια ειδική κρατική επιχείρηση με εκατοντάδες εργαζόμενους, απλά για να «μαστιγώσουν» το πλεονέκτημα των τεσσάρων αεροσκαφών.

Επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για νέες προσπάθειες στη μάχη κατά του AIDS


Την ανάγκη να τονωθούν οι προσπάθειες για θεραπεία του AIDS επεσήμαναν οι επιστήμονες από πολλές χώρες, προειδοποιώντας ότι, παρά τις προόδους τριών δεκαετιών στη μάχη κατά του πολυμήχανου ιού, ο τελευταίος συνεχίζει να προηγείται πάντα σε σχέση με τα διάφορα φάρμακα που αναπτύσσονται. Το «καμπανάκι» ηχεί λίγο πριν ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον η σημαντική παγκόσμια συνδιάσκεψη για το AIDS (22-27 Ιουλίου), που αναμένεται να προσελκύσει πολλές χιλιάδες ερευνητές, οργανώσεις πολιτών και άλλους φορείς εμπλεκόμενους στην θεραπεία της θανατηφόρου νόσου.


Η επιστημονική στρατηγική, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επικεντρώνεται σε επτά βασικά σημεία-κλειδιά, όπως στις περιοχές που κρύβεται ο ιός HIV στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και στην καλύτερη μελέτη εκείνων των λιγοστών ασθενών που έχουν καταφέρει να αναρρώσουν πραγματικά ή που έχουν κάποιου είδους φυσική αντίσταση, η οποία τους προστατεύει. Σχετική έκθεση για τα επόμενα βήματα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μαζί θα δώσουμε τέλος στο AIDS», έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών UNAIDS.

Toυρκία : Αποφάσεις για εξοπλιστικά

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες στην συνεδρίαση της Τουρκικής Εκτελεστική Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK), υπό τον προεδρεύοντα Ταγίπ Ερντογάν. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΘΑ Ismet Yilmaz, ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Necdet Özel και ο διευθυντής της Υπογραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar. Στην συνεδρίαση διάρκειας 4 ωρών συζητήθηκε η πορεία εξοπλιστικών προγραμμάτων σε εξέλιξη και η ανάπτυξη νέων τουρκικών αμυντικών συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις :

Διχασμένα τα αμερικανικά ΜΜΕ για την κρίση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη


Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;» εξακολουθεί να προβάλλεται μέσα από ανταποκρίσεις, αναλύσεις και εκτιμήσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας τις διιστάμενες απόψεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής κρίσης, από τότε που ξεκίνησε έως σήμερα.


Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στη διεθνή αγορά, με εκτενή ανταπόκριση από τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με αφορμή την οικονομική παρακμή του βιομηχανικού πάρκου στην Κομοτηνή, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν περίπου 90 βιομηχανίες και σήμερα μόλις 26, οι ανταποκριτές της εφημερίδας διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η έλλειψη ενός εθνικού νομίσματος, η υποτίμηση του οποίου θα καθιστούσε τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικότερα στη διεθνή αγορά, οδηγεί τη χώρα σε μια σαρωτική εσωτερική υποτίμηση, που συνοδεύεται από μειώσεις μισθών και τιμών, όπως τονίζεται.

ΤτΕ: Θα καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών


Η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Συστήματος Εκτάκτου Ανάγκης (ELA), για όσο διάστημα η ΕΚΤ δεν δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρο για αναχρηματοδότηση.


Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση από τις 25 Ιουλίου και μετά, οπότε λήγει και η εγγύηση που παρείχαν οι ηγέτες της ευρωζώνης τον περασμένο Μάρτιο. Η ΕΚΤ επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων μετά την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μειώσεις μισθών έως 24% - Απασχόληση λάστιχο





Την εικόνα μιας αγοράς εργασίας που βρίσκεται σε συνθήκες αποσύνθεσης δίνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. 

Π. Μπόφινγκερ: Η υπερβολική λιτότητα βαθαίνει την ύφεση


Κατά της υπερβολικής λιτότητας στην ευρωζώνη τάσσεται ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας των «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για περαιτέρω αποδυνάμωση των οικονομιών που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Η υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση τα κράτη που πλήττονται από κρίση. Όταν το παρακάνει κανείς με τη λιτότητα, αποδυναμώνεται η οικονομία του σε τέτοιο βαθμό, που τα δημοσιονομικά του κράτους χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται», υποστηρίζει ο Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.