Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Βγάζουν φωτιές για τη συγνώμη Νετανιάχου στον Ερντογάν

Σε αντίθεση με τους Ελληνες αναλυτές, που αμέσως μετά τη συγνώμη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον πρωθυπουργό της Τουρκίας ισχυρίστηκαν ότι η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ «τα βρήκαν όπως παλιά», οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι. Και πως μπορεί να είναι, όταν ο Ταγίπ Ερτογάν δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο την πολιτική του έναντι του εβραϊκού κράτους.
            

Ο Μάϊκλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, ο οποίος την εποχή των καλών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ βρέθηκε απέναντί στην Ελλάδα και την Κύπρο ως πιστός θιασώτης του εβραϊσμού, βγάζει φωτιές για τη συγνώμη, και δεν είναι ο μόνος αναλυτής που απαιτεί την απολογία του Τούρκου πρωθυπουργών και αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης για όσα κατά καιρούς ισχυρίστηκαν. Οσα ινστιτούτα και «δεξαμενές σκέψης» ελέγχονται από το Εβραϊκό Λόμπι και αποτελούν την πλειοψηφία στην Ουάσιγκτον, έχουν εντείνει την κριτική τους προς τον κ. Ερτογάν στις «κλειστές συνεδριάσεις», όπου τα πάντα λέγονται χωρίς να δημοσιοποιούνται.

'US arms improve Israel's long-range strike ability'

US Secretary of defense, Ya’alon finalize arms deal that sells Israel V-22 Osprey aircraft, refueling tankers, advanced radars for jets; Ya’alon: Israel can defend self against Iran, but prefers diplomatic solution.
US Secretary of State Chuck Hagel and Defense Minister Moshe Ya'alo
US Secretary of State Chuck Hagel and Defense Minister Moshe Ya’aloPhoto: Courtesy of Ministry of Defense

US Secretary of Defense Chuck Hagel met with Defense Minister Moshe Ya’alon on Monday, vowing that the US would continue to help Israel maintain its military qualitative edge in the region, particularly in the air, by providing the Jewish State with the means to carry-out long-range strikes.

Αίρεται μερικώς το εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Συρίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα μερική άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο που επιβάλλει σε βάρος της Συρίας, προκειμένου να βοηθήσει την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει ορισμένες από τις περιοχές με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Αίρεται μερικώς το εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Συρίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών στη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο σήμερα αποφάσισαν να επιτρέψουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, την εισαγωγή του αργού που παράγεται στη Συρία, την εξαγωγή εξοπλισμού για τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και επενδύσεις στους τομείς αυτούς.

Κοινή άσκηση Κύπρου - Ισραήλ την Τρίτη

Κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή έξι πλοίων του ισραηλινού πολεμικού Ναυτικού, ξεκινά την Τρίτη στα ανοιχτά της Λεμεσού. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και σχετίζεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου των δύο χωρών.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελλιμενίστηκαν τα ισραηλινά πολεμικά πλοία, πέντε περιπολικά μήκους 25 μέτρων και μιας πυραυλάκατου 60 μέτρων. Είναι η πρώτη φορά που πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται σε λιμάνι της Κύπρου.

Hagel, in Israel, Presses U.S. Agenda on Deterring Iran

Defense Secretary Chuck Hagel opened a weeklong visit to the Middle East on Sunday by pressing an American agenda focused on deterring Iran — including a significant new weapons deal for Israel — coupled with a strong caution that it would be premature for Israel to opt for unilateral strikes on Tehran’s nuclear program.


Mr. Hagel, who was subject to intense,even hostile scrutiny during his confirmation process over whether he was sufficiently supportive of Israel, hailed the “very special relationship” between the United States and Israel. He also repeatedly emphasized Israel’s right to defend itself “in a very dangerous, combustible region of the world.”

Η αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της Κεντρικής Ασίας

Το 1997, ο Zbigniew Brzezinsky έγραφε ότι η Ευρασία αποτελεί το κλειδί για την παγκόσμια κυριαρχία. Στην καρδιά της, βρίσκεται η Κεντρική Ασία, μία περιοχή στην οποία συνέβησαν τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και η οποία σε διάστημα δύο δεκαετιών μετατράπηκε από έναν χώρο που είχε βυθιστεί σε τέλμα σε μία περιοχή όπου το διακύβευμα της διεθνούς κοινότητας είναι πλέον στρατηγικό. Αν και κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της μετάβασης τους, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, και το Τουρκμενιστάν δεν κατείχαν σημαντική θέση στις εξωτερικές προτεραιότητες της Δύσης, σταδιακά η περιοχή άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον εξωτερικών παικτών και κυρίως της Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συγκεκριμένη εξέλιξη συνετέλεσαν κυρίως ο ενεργειακός της πλούτος, αλλά και μιας σειρά διασυνοριακών απειλών που πηγάζουν από την περιοχή, όπως η τρομοκρατία, η εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, και η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας.

Εν συνεχεία, τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, και η συνακόλουθη αρχή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, (war on terror), κατέδειξαν την στρατηγική σημασία της Κεντρικής Ασίας. Το Αφγανιστάν αποτέλεσε το κύριο μέτωπο του αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και δεδομένης της γεωστρατηγικής τους θέσης, οι πέντε κεντρο-αασιατικές δημοκρατίες αναδείχθηκαν σε καθοριστικής σημασίας παράγοντες για την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Διεθνούς Δύναμης για την Υποστήριξη της Ασφάλειας (International Security Assistance Force, ISAF) που τελεί υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για την μεταφορά προμηθειών στα συμμαχικά στρατεύματα μέσω της συμμετοχής τους στο Βόρειο Δίκτυο Διανομής (Northern Distribution Network-NDN), και την διέλευση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, και φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις των νατοϊκών συμμάχων.

Τσουνάμι Ανησυχιών Πάνω από το Βερολίνο...

Η απόρρητη έκθεση του Αρείου Πάγου για το «κατοχικό δάνειο» και τις γερμανικές αποζημιώσεις προκάλεσε τσουνάμι ανησυχιών πάνω από το Βερολίνο. Η δημοσιοποίηση στα ελληνικά μίντια της απόρρητης έκθεσης που συνέταξε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου, και η οποία περιλαμβάνει όλα τα νομικά επιχειρήματα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η χώρα μας για το μείζον ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, προκάλεσε πανικό στο Βερολίνο και πυροδότησε φήμες περί γερμανικών αντιδράσεων. 

Ωστόσο, οι ελληνικές αξιώσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις, καθώς και για την εξόφληση του αναγκαστικού «κατοχικού δανείου» από τη Γερμανία, είναι ιστορικά και ηθικά πλήρως δικαιολογημένες και έχουν στέρεα βάση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πιέσει μέχρι τέλους, τουλάχιστον, στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για το «κατοχικό δάνειο» επιδιώκοντας έναν γνήσιο διακανονισμό των ελληνογερμανικών διαφορών. Βέβαια, η έκθεση του Αρείου Πάγου βρίσκεται από τον περασμένο Δεκέμβριο στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη. Τόσο κατά το ελληνικό Δημόσιο όσο και κατά την ΤτΕ πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι εγεννήθη νομικά βάσιμη απαίτηση για το «κατοχικό δάνειο», πλέον τόκων, υπέρ του ελληνικού Δημοσίου εις βάρος του γερμανικού Γ΄ Ράιχ, του οποίου διάδοχος είναι ήδη η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Προκύπτει σαφώς ότι το κατοχικό δάνειο είναι ένα κανονικό δάνειο με καθαρά συμβατικό χαρακτήρα, επισημαίνεται στην έκθεση. Στην περίπτωση του κατοχικού δανείου, έχουν περάσει έως σήμερα 68 χρόνια. Μπορεί να πει κανείς ότι ένα δικαστήριο θα αποφαινόταν ότι το διάστημα αυτό είναι αρκετό για την παραγραφή; Η προσήκουσα απάντηση πρέπει να είναι αρνητική, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σε λάθος βάση η συζήτηση για εξοπλισμό των Συρίων

Η Ευρώπη διχάζεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ του εξοπλισμού των ανταρτών της Συρίας και των πολέμιων της ιδέας αυτής. Ωστόσο, παρά την ευρύτερη αβεβαιότητα για το βάσιμο ή μη της παροχής στρατιωτικής υποστήριξης (εγώ είμαι εναντίον), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, για τους ευρωπαϊκούς φορείς, αυτή είναι μια συζήτηση σε εντελώς λάθος βάση.
Με απλά λόγια, ακόμα και αν η Ευρώπη αποφασίσει να τερματίσει το εμπάργκο τον Μάιο και να παράσχει τη θανατηφόρα βοήθεια, η βοήθειά της θα παραμείνει τόσο περιορισμένη που δε θα έχει κάποια επίπτωση στη μετατόπιση της ισορροπίας των χερσαίων δυνάμεων ή νοοτροπία του Assad. Η εγγενής προσοχή, καθώς και η τακτική αποστροφής του κινδύνου της Ευρώπης για το θέμα σημαίνει ότι τα όπλα που θα παράσχει θα είναι αναπόφευκτα εξαιρετικά περιορισμένα σε αριθμό, με στόχο την αποφυγή των κινδύνων που συνδέονται με το εάν αυτά πέσουν σε λάθος χέρια ή στραφούν προς τους περιφερειακούς συμμάχους. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος, η όποια ουσιαστική στήριξη στον τομέα του εξοπλισμού απαιτεί την παροχή όπλων που θα μπορούν να καταρρίψουν μαχητικά αεροσκάφη και να προκαλέσουν ζημιές στις θέσεις του βαρέως πυροβολικού, πράγματα τα οποία η Ευρώπη είναι απίθανο να προσφέρει ακόμη κι αν συμφωνήσει στην παροχή της όποιας ενίσχυσης. Και ως εκ τούτου, ούτε αυτή η ενίσχυση θα είναι αρκετά ελκυστική για να ενισχύσει τους μετριοπαθείς έναντι των ριζοσπαστικών, που αποτελεί  μια άλλη, αν και απίθανη, φιλοδοξία του Λονδίνου και το Παρισιού, των κυρίων υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ένοπλης υποστήριξης.

Eurostat: Στο 10% το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2012

Στο 10% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε, τo 2012, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε το 156,9%, σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων για τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα μετά την Ισπανία (10,6%) και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ. Το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα σημειώθηκε στην Εσθονία (-0,3%) και ακολουθεί η Σουηδία (-0,5%), ενώ η Γερμανία παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα (+0,2%). Συνολικά, 17 κράτη- μέλη παρουσίασαν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ. Σε σχέση με το 2011, 13 κράτη- μέλη μείωσαν το έλλειμμά τους, 12 εμφάνισαν αύξηση και σε δύο κράτη- μέλη η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη.

Κομισιόν: «Ναι» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σερβία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε σήμερα την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σερβία για την εισδοχή της στην ΕΕ.
ΕΕ: Ιστορική η συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου
Η βαλκανική χώρα κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία με το Κόσοβο, πρώην επαρχία της, την περασμένη εβδομάδα για τη διευθέτηση των διμερών σχέσεων με αντάλλαγμα την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Japanese ministers’ war shrine visits angers South Korea; Tokyo defends them as private

Prime Minister Shinzo Abe made donations and three Cabinet ministers prayed at a militarist Japanese shrine over the weekend, sparking South Korean anger. Japan on Monday defended their actions as private.
Shinto priests walk in line to the main shrine during the three-day annual spring festival at the Yasukuni Shrine in Tokyo on 21 April 2013
Top government spokesman Yoshihide Suga said that Abe didn’t visit the Yasukuni Shrine but donated religious ornaments marking the shrine’s spring festival. The finance minister and two other Cabinet ministers prayed at the shrine.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ «Βόμβες» συντηρητικών κατά της μεταναστευτικής πολιτικής

Προσπάθεια να συνδεθεί η νέα τρομοκρατία, δηλαδή ατόμων που δρουν χωρίς να έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τα αδέρφια Τσαρνάεφ, με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει στη μεταναστευτική πολιτική η αμερικανική κυβέρνηση, κάνουν Ρεπουμπλικάνοι και συντηρητικοί Αμερικανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι.
Αμερικανοί ανάβουν κεριά στο σημείο της έκρηξης στη Βοστόνη. Ακραίοι συντηρητικοί γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη συναισθηματική φόρτιση των Αμερικανών για να σκληρύνει
Αμερικανοί ανάβουν κεριά στο σημείο της έκρηξης στη Βοστόνη. Ακραίοι συντηρητικοί γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη συναισθηματική φόρτιση των Αμερικανών για να σκληρύνει η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ
Όπως αναφέρουν αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές, βουλευτές και γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο Τζοχάρ και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, που αιματοκύλησαν τον μαραθώνιο της Βοστόνης, είχαν καταγωγή από την Τσετσενία, για να επιτεθούν στο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει τη νομιμοποίηση μεγάλου ποσοστού των 11 εκατομμυρίων χωρίς χαρτιά μεταναστών που εργάζονται στις ΗΠΑ.

Αίγυπτος: Σε συνομιλίες με ΔΝΤ για επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι βρίσκονται σε συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το δάνειο ύψους 4,8 δις δολαρίων, «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».