Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Συρία: Ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι αιχμαλώτισαν πέντε Υεμενίτες αξιωματικούς


Μια ισλαμική οργάνωση που μάχεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, υποστηρίζει ότι αιχμαλώτισε πέντε Υεμενίτες αξιωματικούς που ήρθαν στη χώρα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να καταστείλει την εξέγερση.


Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ισλαμικές ιστοσελίδες διακρίνονται πέντε άνδρες καθισμένοι κάτω από μια μαύρη σημαία που γράφει στα αραβικά «Μέτωπο Αλ-Νούσρα», το όνομα της οργάνωσης η οποία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για Υεμενίτες «που κρατούνται στη βόρεια Συρία».

Ιβηρική: Οι Ισπανοί δεν θέλουν οικονομικό πραξικόπημα



Η έκρηξη στην Ιβηρική είναι διπλή, αλλά η αιτία είναι μία. Λέγεται μνημόνιο. Στην Ισπανία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πολιόρκησαν στη Μαδρίτη τη Βουλή, που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα άλλον έναν προϋπολογισμό σκληρότατης λιτότητας. Στην Πορτογαλία εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους στα μέσα Σεπτεμβρίου στη μαζικότερη διαδήλωση από την πτώση της δικτατορίας το 1974. Ισπανοί και Πορτογάλοι λένε ότι περικοπές, φόροι και δάνεια τους καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανεργία, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα. Φωνάζουν ότι δεν θέλουν ένα οικονομικό πραξικόπημα από πολιτικούς που άλλα έλεγαν πριν και άλλα κάνουν μετά τις εκλογές. Οι Πορτογάλοι, οι «καλοί μαθητές» της τρόικας που εφάρμοσαν επακριβώς όσα τους πρόσταξαν, βλέπουν ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν. Και οι Ισπανοί, έτοιμοι να παραδοθούν στις απαιτήσεις των δανειστών, τρέμουν για τα χειρότερα σε μια Ευρώπη που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση.

Βίαιες συγκρούσεις στο Χαλέπι, βομβιστική επίθεση στο Καμισλί


Βηρυτός 

Ο συριακός στρατός βομβάρδισε σήμερα πολλές συνοικίες στη Δαμασκό και το Χαλέπι, μετά τις πολύωρες συγκρούσεις με τους αντάρτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν κάτοικοι των περιοχών αυτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μείωση των μισθών...


Μπορεί η κρίση να πλήττει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο η Ελλάδα και κυρίως οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι οι... μόνοι που «πληρώνουν το μάρμαρο» των μνημονίων που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι μισθοί ανά ώρα εργασίας αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ στο β' τρίμηνο του 2012 πλην της Ελλάδας.

Αλλαγή στάσης στο Κουρδικό ετοιμάζει ο Ερντογάν



Σε δηλώσεις του σε δυο τηλεοπτικά δίκτυα το Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κοινοβουλευτικό κουρδικό κόμμα BDP, δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας του ΡΚΚ. Το ΡΚΚ προκαλεί τον τελευταίο καιρό εκατοντάδες θύματα μεταξύ των νεαρών κληρωτών στρατιωτών, και κατακραυγή στην τουρκική κοινωνία που δείχνει να αγγίζει τα όρια της αντοχής της απέναντι σ΄ αυτή την τακτική. «Το θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα πάει και πάλι για το Ιμραλί», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός με το γνωστό ύφος του, εννοώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια παρέμβαση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν αρχηγού του ΡΚΚ που εκτίει την ποινή του στο νησί Ιμραλί.

China’s Manufacturing Shrinks for 11th Month, HSBC PMI Shows


China’s manufacturing contracted for an 11th straight month, a private survey found, increasing pressure on the government to bolster growth in the world’s second-largest economy.
The purchasing managers’ index from HSBC Holdings Plc (HSBA) and Markit Economics had a final reading of 47.9 for September, compared with 47.6 in August and a preliminary level of 47.8 released Sept. 20. New export orders declined in September at the fastest pace in 42 months and purchasing activity in manufacturing fell for a fifth consecutive month.

Η λιτότητα δεν μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης σύμφωνα με το Εconomist – Εκθεση του ΔΝΤ εξέτασε 26 περιπτώσεις χωρών που το χρέος του ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ - Η πτώση των επιτοκίων το κλειδί της επιτυχίας


The Economist
Η λιτότητα και η μείωση της παραγωγής δεν μπορούν να μειώσουν το δημόσιο χρέος μιας χώρας, υποστηρίζει το Economist, επικαλούμενο έκθεση του ΔΝΤ, η οποία εξέτασε 26 περιπτώσεις χωρών από το 1875 και μετά που το χρέος του ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ. Όπως προκύπτει από αυτή την ανάλυση οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων ήταν μόνο μια μικρή ανακούφιση για τις χώρες αυτές . Αντίθετα η πτώση των ονομαστικών επιτοκίων και του πληθωρισμού ήταν ζωτικής σημασίας για τη μείωση του χρέους
Πολιτικοί σε όλο τον πλούσιο κόσμο διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο μείωση τους δημόσιου χρέους. Όπως αναφέρει το περιοδικό Econoimist, οι πιο σημαντικοί παράγοντες του δράματος μπορεί να μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες, σύμφωνα με μια μελέτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δημοσιεύτηκε στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές της. Το ΔΝΤ εξέτασε 26 περιπτώσεις χωρών από το 1875, όταν το χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ, και πως τελικά κατάφεραν να το μειώσουν. 

Egypt, Yemen challenge some U.S. ideas


When President Obama tried to simultaneously disavow the anti-Muslim YouTube video that sparked widespread anti-American protests and defend freedom of speech at the United Nations last week, he ran headlong into the new governing principles of old allies like Egypt and Yemen.

The presidents of Egypt and Yemen denounced the protesters’ violence in speeches to the U.N. General Assembly. But they were equally fervent in defending the religious outrage behind them and challenging Obama’s fulsome view of free speech.