Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Θα εμπλακεί στην κρίση της Κριμαίας η Τουρκία;

Αν και θα ευχόταν να είναι αλλιώς, η Τουρκία δεν μπορεί να αποφύγει την εμπλοκή της στην κρίση της Κριμαίας. Ο ισχυρός πληθυσμός των 260.000 Τατάρων της χερσονήσου, σχεδόν το 15% του συνολικού πληθυσμού, δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό. Εθνικά, γλωσσικά και με βάση τη θρησκεία (σουνίτες ισλαμιστές), οι Τατάροι είναι πολύ κοντά στους Τούρκους. Αρκετά εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν ρίζες Τατάρων λόγω των διαδοχικών κυμάτων μετανάστευσης, καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέλαβε την Khanate της Κριμαίας, τo 1783. O Yusuf Akcura, ένας από τους ιδρυτές του τουρκικού εθνικισμού, ήταν επίσης Τατάρος (προερχόμενος ωστόσο από την περιοχή του Βόλγα και όχι από την Κριμαία). Αυτές τις ημέρες, ο τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος με άρθρα και σχόλια που ζητούν από την κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της και να προστατέψει την μειονότητα των Τατάρων, που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση του Κιέβου, από την ρωσική εισβολή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ahmet Davutoglu, εισάκουσε την έκκληση, υποσχόμενος να επεκτείνει την προστασία.





Ο δεύτερος λόγος που η Άγκυρα δείχνει ενδιαφέρον για την εν εξελίξει κρίση, είναι η αίσθηση της Τουρκίας ότι ανήκει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όσο θολό και εάν είναι αυτό. Αν και η εξωτερική της πολιτική είναι σταθερά συνδεδεμένη με την Μέση Ανατολή τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ουκρανία θεωρείται γειτονική χώρα. Μια αλλαγή στο εδαφικό καθεστώς στην περιοχή, δεν πρόκειται να ληφθεί ελαφρά τη καρδία. Δεν είναι μόνο η χρόνια ανησυχία για τη δική της εδαφική ακεραιότητα που διακυβεύεται, αλλά ενδεχομένως άλλα σημεία έντασης σε όλη τη μετα-σοβιετική περιοχή, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Καθώς πλησιάζει η ώρα για το δημοψήφισμα στην Βουλή της Κριμαίας στις 16 Μαρτίου, οι προοπτικές για απόσχιση γίνονται πολύ αληθινές. Η Τουρκία θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να απαντήσει και να αποκηρύξει την έκβαση του δημοψηφίσματος. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά είναι έτοιμη να το πάει σε μια συντονισμένη αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Ο Ρέντσι κάνει λόγο για «σύμφωνο ηλιθιότητας»

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξοδέψουμε χρήματα λόγω του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα σύμφωνο... ηλιθιότητας»! Με αυτά τα λόγια, που προκάλεσαν ψυχρολουσία στις Βρυξέλλες, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της κεντροαριστερής κυβέρνησής του να ενισχύσει τη χωλαίνουσα οικονομία της χώρας του μέσω μέτρων αύξησης της ζήτησης. «Είμαι πρωθυπουργός μιας χώρας που σέβεται τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της», δήλωσε ο 39χρονος πολιτικός, για να προσθέσει: «Υπάρχει ωστόσο ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα. Ποιος είναι ο σκοπός της Ευρώπης; Δεν μπορεί η Ένωση να αντιπροσωπεύει μια ομάδα άψυχων τεχνοκρατών».


Με μομφές εναντίον των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων άνοιξε η αυλαία της πρωθυπουργίας Ρέντσι.















Η πατρότητα του χαρακτηρισμού «σύμφωνο ηλιθιότητας» ανήκει στον μέντορα του Ρέντσι, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2002, είχε καταγγείλει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που επιτάσσουν ελλείμματα μικρότερα του 3% και χρέος μικρότερο του 60%. Σε μια εποχή που μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δυσκολεύονταν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις, ο Πρόντι είχε τονίσει ότι οι στόχοι δεν πρέπει να είναι άτεγκτοι αλλά να εξαρτώνται από τις οικονομικές συνθήκες.