Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Διευθετώντας την Συρία Γιατί μια ειρήνευση μέσω διαπραγματεύσεων είναι δυνατή - και πιθανή

Σε ένα πρόσφατο άρθρο τους στο ForeignAffairs.gr [1], οι Bilal Saab και Andrew Tabler αναβίωσαν μια συζήτηση από τη δεκαετία του 1990 σχετικά με τους κινδύνους των διαπραγματεύσεων προς διευθέτηση εμφύλιων πολέμων. Αφότου έκαναν μια γενική υπόθεση εναντίον αυτού του είδους των διαπραγματεύσεων, εφάρμοσαν την λογική τους στη Συρία. Ο ιστορικός Edward Luttwak έθεσε το ίδιο βασικό επιχείρημα πριν από 15 χρόνια. Οι συμφωνίες από διαπραγμάτευση, εξήγησε, διαφυλάττουν τις πολεμικές δυνατότητες των εμπλεκομένων, κάτι που οδηγεί σε διλήμματα ασφάλειας και, αναπόφευκτα, σε νέα αιματοχυσία. Η πολιτική συνταγή: αφήστε τις δύο πλευρές να πολεμήσουν μέχρι κάποιος να κερδίσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια πιο ανθεκτική, πιο διαρκής ειρήνη θα ακολουθήσει. Το επιχείρημα ήταν λάθος πριν από 15 χρόνια και, όπως πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, εξακολουθεί να είναι λάθος και σήμερα.
Μια γυναίκα και παιδιά παρακολουθούν μια διαδήλωση κατά του Άσαντ από ένα μπαλκόνι στο Χαλέπι. (Muzaffar Salman / Reuters)

Ο βασικός ισχυρισμός των Saab και Tabler είναι ότι «διευθετήσεις μετά από διαπραγμάτευση έχουν, στην πραγματικότητα, αποδειχθεί αδύναμες όσον αφορά την προώθηση του αμοιβαίου αφοπλισμού, της στρατιωτικής ενοποίησης, και της κατανομής της πολιτικής ισχύος». Το επιχείρημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα υπάρχοντα δεδομένα. Για παράδειγμα, οι Ann Jarstad και Desirée Nilsson, ερευνήτριες του Τμήματος Έρευνας Ειρήνης και Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, έχουν διαπιστώσει ότι, μεταξύ 1989 και 2004, το 75% των προβλεπομένων για την διανομή πολιτικής ισχύος τέθηκαν σε εφαρμογή αφότου επετεύχθη μια συμφωνία – οι περισσότερες μέσα σε διάστημα επτά μηνών. Οι Jarstad και Nilsson, επίσης, διαπίστωσαν ότι το 90% των προβλεπομένων για την στρατιωτική ενοποίηση εφαρμόστηκαν τουλάχιστον εν μέρει. Η στατιστική ανάλυσή τους έδειξε ότι, όταν υλοποιείται η στρατιωτική ενοποίηση, μια υποτροπή των ένοπλων συγκρούσεων είναι πολύ απίθανη. Η δική μας έρευνα, εν τω μεταξύ, έχει δείξει ότι οι διατάξεις αφοπλισμού στις ειρηνευτικές συμφωνίες εφαρμόζονται σε πάνω από 70% των περιπτώσεων.

Ο Ασαντ ισχυρότερος της αντίσταση λένε οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες Παλαιότερα ανάλυση έβλεπε νίκη για την αντιπολίτευση λέει το Spiegel

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (BND) θεωρούν πλέον ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι ικανές να αντισταθούν στους αντάρτες, μολονότι σε παλαιότερη ανάλυσή τους εκτιμούσαν ότι η αντιπολίτευση θα κέρδιζε, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική πύλη του περιοδικού Der Spiegel.
Ο Ασαντ ισχυρότερος της αντίσταση λένε οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι μυστικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν το στρατό του συριακού καθεστώτος πιο ισχυρό από ποτέ και ικανό να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της BND Γκέρχαρντ Σίντλερ σε μυστική συνάντηση που είχε με πολιτικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους για θέματα ασφαλείας.

Βουλγαρία: Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Πλάμεν Ορεσάρσκι «πέρασε» η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ ανέθεσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου το ταχύτερο δυνατόν.

Τον εντολοδόχο πρωθυπουργό συνόδευε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος παρέδωσε στον Βούλγαρο πρόεδρο το κείμενο της απόφασης της ηγεσίας του κόμματός του να αναδείξει τον κ. Ορεσάρσκι ως υποψήφιο πρωθυπουργό της προγραμματικής κυβέρνησης εμπειρογνώμων που προωθούν οι Σοσιαλιστές ως την πλέον κατάλληλη λύση για τα σοβαρά προβλήματα της Βουλγαρίας στα σημερινά πολιτικά δεδομένα.

Προβόπουλος: H Ελλάδα άντεξε, το Grecovery έρχεται

Η Ελλάδα άντεξε στην κρίση, η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την κοινωνία της χώρας, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της ΕΚΤ V. Consancio.
Προβόπουλος: H Ελλάδα άντεξε, το Grecovery έρχεται
O διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι πρόσφατη πρόοδος της Ελλάδας, όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της, αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.

«Ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ από το Ευρ. Κοινοβούλιο, πιέσεις για άμεση λύση

Τόσο οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, καταψήφισαν την Έκθεση Προόδου για τα Σκόπια, η οποία όμως εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ευρωβουλή. «Ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβει ότι όταν είσαι στην ουρά και περιμένεις και συνεχώς σε σπρώχνουν πιο πίσω, κάποια στιγμή θα φύγεις εγκαταλείποντας την ουρά», δήλωσε ο εισηγητής του ψηφίσματος, Ρίτσαρντ Χιούιτ (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), ζητώντας από τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν άμεσα τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια, χωρίς καθυστέρηση. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε από μόνη της να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση, δίνοντας ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και σε καλύτερες σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, υποστηρίζει το κείμενο του ψηφίσματος. Τονίζεται ακόμη πως το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί χωρίς καθυστερήσεις και πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σεβαστούν το κοινοβούλιο ως τον πιο σημαντικό δημοκρατικό θεσμό.

Σημειώνεται, ότι απερρίφθη από την Ολομέλεια του ΕΚ η τροπολογία της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία διέγραφε την επικριτική αναφορά στο φαινόμενο της «αρχαιοποίησης» στη γείτονα χώρα, ενώ καταψηφίστηκε επίσης τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων η οποία προέκρινε τη λύση της σύνθετης ονομασίας, με την προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.

Γ. Κοντογιώργης: Η υπέρβαση της κρίσης προϋποθέτει την υπέρβαση της εποχής




Μπορεί να κατέβει όλη η κοινωνία ενώπιον του κυβερνείου ή της βουλής για να διαδηλώσει την αντίθεσή της στην ακολουθούμενη πολιτική ή στη διαφθορά, ή να το δηλώσει με το μέσον των δημοσκοπήσεων. Το Σύνταγμα εντούτοις εξουσιοδοτεί τον κυβερνήτη να πει ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αντιρρήσεις της [...]   όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και αυτές που δηλώνουν φιλολαϊκές και οι άλλες, από την αριστερά έως την δεξιά, είναι βαθιά ολιγαρχικές [...] Μπορεί να συγκρούονται μεταξύ τους για τη νομή της εξουσίας, αλλά είναι εξ ολοκλήρου αλληλέγγυες στο ζήτημα του αποκλεισμού της κοινωνίας των πολιτών από την πολιτεία [...] η υπέρβαση της κρίσης, προϋποθέτει την υπέρβαση της εποχής μας [...] Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης, μιλά στην  Κρυσταλία Πατούλη συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο τουtvxs.gr για "το μύθο του γιδοβοσκού που τελικά ποδοπατήθηκε από το καταπονημένο κοπάδι του, ή πώς ο τρόμος της κοινωνίας των πολιτών επικρέμαται πάνω από την κομματοκρατούμενη «πόλη»".

Frederic Hof about Syria and Iran


 In 2012 Ambassador Hof was tasked by President Obama to head the Syria policy at the State Department. Ambassador Hof was previously the special coordinator for regional affairs in the Department of State’s Office of the Special Envoy for Middle East Peace, where he advised Special Envoy George Mitchell on the full range of Arab-Israeli peace issues falling under his purview, focusing on Syria-Israel and Israel-Lebanon matters. He has previously served as US Army attaché in Beirut, Lebanon and later in the Office of the Secretary of Defense as Director for Jordan, Lebanon, Syria, and Palestinian Affairs. A Vietnam War veteran, Ambassador Hof’s awards include the Purple Heart, the Department of State Superior Honor Award, the Secretary of Defense Meritorious Civilian Service Medal and the Defense Superior Service Medal. He sat down withReza Akhlaghi of Foreign Policy Association to discuss the Syrian conflict’s dynamics vis-à-vis Iran ahead of the presidential elections in Iran.

Israel: S-300 deal not necessarily a tiebreaker


Dr. Gabi Avital
Russia recently announced that it intends to follow through on its plans to sell S-300 anti-aircraft missile batteries to longtime ally Syria. Diplomatic efforts by both the United States and Israel were initially able to keep the deal, which was signed in 2010 alongside a similar deal with Iran, from materializing. Some believe the final word on the matter has not yet been spoken and that Russia stands to lose more than it would gain if it goes through with the deal.

Financial Times: Αυτά είναι τα σχέδια του ΔΝΤ για νέου τύπου «κουρέματα»

Financial Times: Αυτά είναι τα σχέδια του ΔΝΤ για νέου τύπου «κουρέματα»


Τις μυστικές μελέτες του ΔΝΤ για του νέου τύπου «κουρέματα» αποκαλύπτουν οι Financial Times, σε άρθρο τους, στο οποίο αναφέρουν πως ο οργανισμός ανησυχεί για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες «αναδιαρθρώσεις χρέους».

These 17 Agencies Make Up The Most Sophisticated Spy Network In The World


The U.S. intelligence community is vast, composed of 17 distinct organizations each operating under its own shroud of secrecy.


The Central Intelligence Agency spies on foreign governments and organizes covert ops.

Oversight of these agencies generally falls to the Department of Defense or Congress, leaving the average citizen with precious little knowledge of how they operate.

Funded by largely classified budgets, it's difficult to assess how much the U.S. annually spends on these clandestine operations, but one 2012 estimate pegs the cost at about $75 billion.

The following slides highlight the expansive reach of the U.S. intelligence community.




“Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό” υποστηρίζει ο Κουτσούκ

Koutsiouk-VoANEA01
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εκτιμά ηγετική προσωπικότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Τουρκική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής. Ο φερόμενος ως «Πρωθυπουργός» των Τουρκοκυπρίων, Ιρσέν Κουτσούκ, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι μας εντάσσουν στους σχεδιασμούς τους – Η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη της Ε.Ε.

AOZ-KYPROS01
«Η ηγεσία της Ε.Ε. εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης», αποκάλυψε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παραπέμποντας στην προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., επιστράτευσε και χάρτη της Κομισιόν, από την παρουσίαση που έκανε ο Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος περιέλαβε το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα στη διεύρυνση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Στην Αθήνα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Εντα Κένι



Τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι υποδέχεται σήμερα στην  Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι τα δημοσιονομικά προγράμματα των δύο χωρών και η ανάγκη οι χώρες που βρίσκονται σε αυτά, να αυξήσουν την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμπληρωθούν με αναπτυξιακές πολιτικές.

Μισέλ Μπαρνιέ: Στο φως όλα τα οικονομικά στοιχεία πολυεθνικών και μεγάλων τραπεζών



Υποχρεωμένες να κοινοποιούν οικονομικά στοιχεία, όπως κέρδη, φόρους που αποδίδουν, αλλά και λαμβανόμενες επιδοτήσεις θα είναι σύντομα μεγάλες τράπεζες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ.

Εγκαταλείπει το "Grexit" και η Citigroup - ο επενδυτικός οίκος που δημιούργησε τον όρο


Εγκαταλείπει το "Grexit" και η Citigroup - ο επενδυτικός οίκος που δημιούργησε τον όρο
Έστω και καθυστερημένα, η Citigroup, ο πιο απαισιόδοξος από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, που επέμενε να προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλάζει τώρα γνώμη.