Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

In Mexico, self defense groups battle a cartel

An audacious band of citizen militias battling a brutal drug cartel in the hills of central Mexico is becoming increasingly well-armed and coordinated in an attempt to end years of violence, extortion and humiliation.

What began as a few scattered self-defense groups has spread in recent months to dozens of towns across Michoacan, a volatile state gripped by the cultlike Knights Templar, a drug gang known for taxing locals on everything from cows to tortillas and executing those who do not comply.

Η ευρωζώνη πίσω από την αναταραχή στις αναδυόμενες

Τα νομίσματα πολλών αναδυόμενων αγορών καταρρέουν και οι κεντρικές τους τράπεζες έχουν επιδοθεί σε συνεχή σύσφιξη των πολιτικών, προσπαθώντας να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές των χωρών τους. Ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή;
Πριν από μερικά χρόνια, όταν η αμερικανική Federal Reserve προχώρησε με έναν ακόμη γύρο «ποσοτικής χαλάρωσης», ορισμένοι ηγέτες αναδυόμενων αγορών διαμαρτυρήθηκαν εντόνως. Έβλεπαν τις αορίστου χρόνου αγορές μακροπρόθεσμων τίτλων από τη Fed ως μια προσπάθεια να κατασκευαστεί μια ανταγωνιστική υποτίμηση του δολαρίου, και φοβούνταν ότι οι εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές συνθήκες στις ΗΠΑ θα εξαπέλυαν μια πλημμύρα «ζεστού χρήματος» στις αγορές τους, οδηγώντας σε άνοδο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτό, ανησυχούσαν, δεν θα μείωνε μόνο την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους και θα οδηγούσε τα εξωτερικά τους ισοζύγια σε έλλειμμα, αλλά θα τις εξέθετε στις σκληρές συνέπειες μιας απότομης διακοπής των ροών κεφαλαίων όταν οι Αμερικανοί φορείς χάραξης πολιτικής θα άλλαζαν κατεύθυνση.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Κινήσεις εκτόνωσης για τη Συρία

Σε μια ύστατη προσπάθεια για να αλλάξει το πολεμικό κλίμα και να αποφευχθεί ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας προχώρησε χθες η ρωσική διπλωματία, μετά την ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την οποία ο τελευταίος υποστήριξε ότι ο μοναδικός τρόπος για να μην υπάρξει «περιορισμένη επέμβαση» στη Συρία θα ήταν ο Μπασάρ Αλ Ασαντ να παραδώσει μέσα σε μία εβδομάδα τα χημικά όπλα που διαθέτει η χώρα του.

Κινήσεις εκτόνωσης για τη Συρία
Παρότι ο Κέρι στην ομιλία του από το Λονδίνο ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό και ότι είναι αδύνατο, και παρά το γεγονός ότι με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ως ρητορικό το σχόλιο του Κέρι, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Συρία να θέσει τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο ούτως ώστε να καταστραφούν, πρόταση που ο Σύρος ΥΠΕΞ, Ουαλίντ Μουάλεμ, καλωσόρισε χωρίς να αναφέρει εάν την κάνει δεκτή.

Πώς ο Κάμερον διέσωσε την ειδική σχέση με τις ΗΠΑ

Οι κατηγορίες για πολιτική ανεπάρκεια δεν αποτελούν κάτι καινούργιο για τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Αλλά από τότε που δεν μπόρεσε να λάβει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για μια επέμβαση στη Συρία, ο Κάμερον έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει μια κατηγορία με περισσότερο ιστορική βάση - ότι έχει υπονομεύσει θανάσιμα τις σχέσεις τού Ηνωμένου Βασιλείου με το στενότερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Times του Λονδίνου χαρακτήρισαν την ψηφοφορία «μια καταστροφή για τον Κάμερον, μια καταστροφή για τη Βρετανία και μια καταστροφή για τη δυτική συμμαχία». Ο Λόρδος Άσνταουν, ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε στο BBC ότι η ήττα «διέρρηξε την σχέση μας με τους Αμερικανούς».
Ο Ομπάμα και ο Κάμερον παίζουν πινγκ-πονγκ το 2011. (Larry Downing / Courtesy Reuters)

Στην πραγματικότητα, δεν έκανε τίποτα τέτοιο. Η ψήφος του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα πρέπει να ιδωθεί καλύτερα ως μια διόρθωση των στρεβλώσεων στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία, κατά τη διάρκεια των ετών που ο Τόνι Μπλερ ήταν πρωθυπουργός. Η ψηφοφορία δεν σηματοδότησε τον θάνατο της «ειδικής σχέσης» - σηματοδότησε, όμως κατά λάθος, την αποκατάστασή της.