Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Αθήνα: υπ’ αριθμόν 1 ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως

Συνολικά 4.538 πλοία αξίας 86,7 δισ. δολαρίων (81,8 δισ. ευρώ) ελέγχουν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Αθήνα, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα το υπ’ αριθμόν 1 ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως, με βάση την αξία του υπό ελέγχου στόλου. Αυτό προκύπτει από σχετικά συγκριτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες η Clarksons Platou, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ναυλομεσιτικό οίκο παγκοσμίως.

Για τον ελληνόκτητο στόλο η δημοφιλέστερη κατηγορία πλοίων είναι τα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, καθώς καταλαμβάνουν μερίδιο 47,43% του στόλου, από 44,87% πέρυσι.








Σύμφωνα με αυτά, οι εταιρείες που διατηρούν την έδρα τους στην Αθήνα ελέγχουν το 84% της συνολικής αξίας του ελληνόκτητου στόλου, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, με το υπόλοιπο 16% να αφορά εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε άλλα ναυτιλιακά κέντρα, κυρίως του Λονδίνου. Η Clarksons Platou αναφέρει ότι το 71% της αξίας των πλοίων που ελέγχονται από εταιρείες με έδρα την Αθήνα αφορά σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια.