Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΔΕΠΑ: Πώς Θα Γίνει Κόμβος Φυσικού Αερίου η Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου σε νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτελεί μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά; Στο ερώτημα αυτό απαντά θετικά η ΔΕΠΑ προτάσσοντας δύο έργα. Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, τονAegean LNG, εκτιμώντας ότι μπορεί να λειτουργήσουν από το 2016.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Ευρώπη υφίσταται αυτή τη στιγμή ισχυρό ανταγωνισμό κυρίως από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις τιμές φυσικού αερίου. Πέρα όμως από τον έξωθεν ανταγωνισμό, υπάρχει και ένας δεύτερος, ανάμεσα στις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης και αυτές στο Νοτιοανατολικό κομμάτι της. Αιτία, τα hubs φυσικού αερίου που υπάρχουν κυρίως στις πρώτες και τα οποία μέσω των μηχανισμών τιμολόγησης προσφέρουν χαμηλότερες και πιο σταθερές τιμές στους καταναλωτές χονδρικής, σε αντίθεση με τις λιγότερο αναπτυγμένες αγορές του Νότου, που εξαρτώνται από τα συνδεδεμένα με το πετρέλαιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο Β. Πούτιν επικύρωσε τον νόμο για ένταξη της Κριμαίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τον νόμο ο οποίος ολοκληρώνει την διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες οι οποίοι επιμένουν ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας παραμένει έδαφος της Ουκρανίας.
Σε μία τελετή στο Κρεμλίνο, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο ο οποίος επικυρώνει τη συνθήκη με την οποία η Κριμαία εντάσσεται στη Ρωσία, καθώς και ένα νόμο με τον οποίο δημιουργούνται δύο νέες διοικητικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη.

Συλλαλητήριο υπέρ τής προσάρτησης της Κριμαίας στην Ρωσία, στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο τής Μόσχας, στις 18 Μαρτίου 2014. (Maxim Shemetov / Reuters)

Μετά από εβδομάδες που απειλούσε να το πράξει, στις 17 Μαρτίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή [1] που «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην παρέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι οικονομικές κυρώσεις και οι απαγορεύσεις χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visa) έχουν κεντρική σημασία στην απάντηση της αμερικανικής πολιτικής στην Ουκρανία για δύο λόγους. Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχουν ρεαλιστικές στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του ρωσικού τυχοδιωκτισμού στην πρώην σοβιετική σφαίρα. Αλλά το πιο σημαντικό, οι πλήρεις οικονομικές κυρώσεις είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Δυστυχώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι ιρανικού τύπου κυρώσεις δεν αποτελούν σήμερα ούτε εφικτή ούτε συνετή αντιμετώπιση για την ρωσική παρέμβαση στην Κριμαία.

Turkey blocks Twitter after PM's threat to 'wipe out' service

ANKARA, Turkey: Twitter went dark in Turkey late Thursday, just hours after Prime Minister Recep Tayyip Erdogan threatened to “wipe out” the social network which, along with others, was highlighting corruption allegations against his inner circle.