Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Κατέρρευσε το ΧΑ -6,84% και οι τράπεζες -20% λόγω των γερμανικών απειλών και των ανησυχιών ότι δεν θα πετύχει η επαναδιπραγμάτευση του μνημονίου




(upd12) Δραματική πτώση καταγράφηκε στο ΧΑ, με τον ΓΔ να κλείνει στο -6,84% στις 566 μονάδες, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν  απώλειες έως 20% απόρροια της σκληρής στάσης των Γερμανών. Στα 41 εκατ. ο τζίρος και στα 37,7 εκατ. ο όγκος συναλλαγών.
Είναι προφανές ότι στην Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα δεν έχει να ελπίζει σε τίποτε ενώ πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το αν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επαναδιπαραγμάτευση του μνημονίου.
Αν η Γερμανία δεν δεχθεί καμία επαναδιαπραγμάτευση τότε έρχεται βίαιη πτώση στο ΧΑ 15% με 20%.

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν τη Δαμασκό


Σύροι πολίτες εγκαταλείπουν από το πρωί περιοχές της πρωτεύουσας εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών με στόχο περιοχές στα προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές.


Ένας ακτιβιστής ανέβασε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο που δείχνουν μικρά φορτηγά γεμάτα από Σύρους πολίτες με τα υπάρχοντά τους να εγκαταλείπουν το προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, το οποίο από την περασμένη εβδομάδα βομβαρδίζουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια από την Ισπανία




Η Ισπανία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επίσημη επιστολή της με την οποία ζητεί βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς πάντως να παράσχει τις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο για τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.
Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τράπεζές της θα έχουν ανάγκη βοήθειας 62 δισ. ευρώ το πολύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου ελέγχου, ενώ η Ευρωζώνη έχει προτείνει ένα μέγιστο ποσό 100 δισ. ευρώ.

www.kathimerini.gr Πηγή: ΑΜΠΕ

Ντάνι Ρόντρικ Η Ευρώπη να διαλέξει ολοκλήρωση ή διάλυση


Την προειδοποίηση ότι η κακή διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη οδηγεί στο κατώφλι μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εκφράζει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Ρόντρικ που αναγνωρίζεται ως αυθεντία σε θέματα παγκοσμιοποίησης και οικονομικής ανάπτυξης και συγκαταλέγεται στους οικονομολόγους με την ισχυρότερη επιρροή στα διεθνή φόρα, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εστιάζει στην πολιτική ανεπάρκεια όσον αφορά τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, φωτογραφίζει τις ευθύνες της Γερμανίας στην ελληνική υπόθεση και ξεκαθαρίζει πως το δίλημμα για την ευρωζώνη είναι είτε μεγαλύτερη ενοποίηση είτε ομαλή διάλυση. Τέλος, εκφράζει ανησυχία για το ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα δύναται να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας γεωπολιτικές αναταράξεις.
Κύριε καθηγητά, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αναδεικνύεται πλέον σε κρίση εμπιστοσύνης. Πώς κατά την άποψή σας μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη;
Ο μόνος τρόπος είναι οι πολιτικές ηγεσίες να αρχίσουν να προηγούνται των εξελίξεων, να κινούνται μπροστά από την καμπύλη όπως λέμε στα οικονομικά, αντί να παραμένουν πίσω από αυτή. Σε πλήθος περιπτώσεων οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει πολύ λίγα και έχουν κινηθεί πολύ αργά, κωλυσιεργώντας και αποφεύγοντας να επιλύσουν τα προβλήματα. Και για να απαντήσω στο ερώτημά σας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Στα δικά μου μάτια η επιλογή είναι σαφής: είτε πολιτική ένωση είτε ένα βήμα πίσω από την οικονομική ένωση.