Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Κρίση στην Ουκρανία και Παγκοσμιοποίηση

Με απόσταση ενός αιώνα -1914-2014- διαψεύδεται περίτρανα και πανηγυρικά η κυρίαρχη τότε και σήμερα άποψη ότι οι οικονομικές αλληλεξαρτήσεις σε παγκόσμια κλίμακα ακυρώνουν τους βασικούς νόμους της γεωπολιτικής που όριζαν τις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.

Η κρίση της Ουκρανίας είναι περίτρανο παράδειγμα, καθώς καμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ρωσία δεν έχουν συμφέρον από μια ψυχροπολεμική παλινδρόμηση, ενώ είναι αμφίβολο αν αντέχουν και το κόστος διαχείρισης μιας ελεγχόμενης κρίσης:

Γαλλία: Περικοπές στο δημόσιο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης 50 δισ.ευρώ έως το 2017-όπως έχει δεσμευτεί προς τις Βρυξέλλες- ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο το πάγωμα των κοινωνικών επιδομάτων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Μανουέλ ΒαλςΟ Μανουέλ Βαλς
Βάσει των αποφάσεων, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα έωτ το φθινόπωρο του 2015 και θα διατηρηθεί το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και των συντάξεων. "Η Γαλλία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015, έναντι 4,3% το 2013" υπογράμμισε ο Βαλς και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας και πρέπει να σπάσουμε τη δυναμική του χρέους».

Ukraine, short on military budget, starts fundraising drive

Ukraine’s new government inherited an army so bereft of modern equipment and training that when Russian troops entered Crimea and agitators stormed government offices in eastern Ukraine, the country proved helpless to protect its borders and citizens.
The corruption that had darkened all the nation’s institutions had provoked demonstrators to stand their ground in Kiev until the old leaders fled. But the depth of the damage took the country by surprise when the Crimean Peninsula was easily lost to Russian annexation last month, revealing a military profoundly weakened by theft and neglect.

«Σχίσμα» των Ορθοδόξων Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της κρίσης

Οι πατριάρχες των δύο χωρών «χώρισαν» τα ποίμνιά τους δίνοντας εθνικό περιεχόμενο στα αναστάσιμα μηνύματα που απηύθυναν στους πιστούς.

«Σχίσμα» των Ορθοδόξων Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της κρίσης
O πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, κάλεσε σήμερα τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου κανείς να μη μπορέσει «να καταστρέψει την Αγία Ρωσία» αποσπώντας της την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι απόπειρες που έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας το Μεγάλο Σάββατο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αγωγοί αερίου και τα συμφέροντα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βουλγαρία η χρήση του αγωγού αερίου South Stream ως διαπραγματευτικού «χαρτιού» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διένεξη με τη Ρωσία. Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη Tύπου στη Σόφια, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ κάλεσε την Ε.Ε. «να μη γυρίσει την πλάτη στο έργο».


Στόινεφ: Αν η Κομισιόν θέλει να θίξει τη Μόσχα, να ξεκινήσει από τον αγωγό Νorth Stream, που συνδέει τη Ρωσία απευθείας με τη Γερμανία.














Ο αγωγός μήκους 2.400 χιλιομέτρων συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ομως το ζήτημα για τις Βρυξέλλες δεν είναι πια η παράκαμψη της Ουκρανίας, αλλά η επίδειξη ισχύος απέναντι στην προμηθεύτρια Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάγωσε τον περασμένο μήνα την αδειοδότηση του έργου.