Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Καθορισμό της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ζητά η Κομισιόν




Διμερές θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώνεται σε σχετική με το θέμα απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους. 

Στην απάντηση γίνεται αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τονίζεται ότι, εξ αφορμής των ερευνών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό διαφορών. 

Financial Times: Εκτιμώντας το κόστος της Γερμανίας από τη κατάρρευση της ευρωζώνης.




Η εκτίμηση των οφελών της Γερμανίας από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη έχει γίνει πολλές φορές, με μεγάλες αποκλίσεις στα συμπεράσματα. Όμως εξίσου σημαντικό είναι και το ερώτημα του κόστους για τη Γερμανία από κατάρρευση του ευρωσυστήματος.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας έχει ήδη συντάξει έκθεση για το ζήτημα και έχει υπολογίσει ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης και κατά συνέπεια η επάνοδος στο μάρκο θα κοστίζε στη Γερμανία περίπου το 10 τοις εκατό του ΑΕΠ της τον πρώτο χρόνο. Δε δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο διάρκειας των επιπτώσεων αλλά υποθέτεται ότι θα ξεπερνούσε το έτος με αποτέλεσμα το 10 τοις εκατό επί του ΑΕΠ να είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού κόστους. Οι δε άνεργοι θα ξεπερνούσαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τα πέντε εκατομμύρια; διπλασιασμός των ανέργων δηλαδή με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Συρία: Νομίζαμε ότι το τούρκικο αεροπλάνο ήταν ισραηλινό




Ο Σύριος υπουργός πληροφορίας Ομράν Αλ-Ζοέμπι είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η Συρία δεν επιθυμεί να εισέλθει σε φάση κρίσης με την Τουρκία. Όσο για το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε δήλωσε ότι επειδή τα ισραηλινά και τα τούρκικα αεροπλάνα είναι αμερικανικής κατασκευής, είναι πολύ πιθανό να πέρασαν οι αεροπορικές δυνάμεις το αεροπλάνο για ισραηλινό τζετ.

Η Τουρκία την Πέμπτη πέρασε στην αντεπίθεση, απειλώντας τη Συρία με στρατιωτικά αντίποινα αν οι στρατιώτες της συσσωρεύονταν στα τουρκικά σύνορα.

Μπορεί να διατηρηθεί το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας;



Παρά την οικονομική κρίση, η Τουρκία αναπτύσσεται γρήγορα. Το 2011 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έφτασε το 7.5 τοις εκατό και γι’ αυτό το έτος η κυβέρνηση προβλέπει έως και τέσσερις μονάδες περισσότερη ανάπτυξη.

Σήμερα η Τουρκία είναι η 15η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η 7η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος της βρίσκεται στο 42 τοις εκατό του ΑΕΠ της, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη μετά τη Σουηδία και την Τσεχία.

Η Moodys την ανέβασε σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας Βα1 αναγνωρίζοντας την ως μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη.

Η Ελλάδα της κρίσης και ο υπόλοιπος κόσμος Paul Krugman, George Soros, Jeffrey D. Sachs, and Edmund S. Phelps




Στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης οργανώθηκε πάνελ συζήτησης με θέμα την κρίση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Πόλ Κρούγκμαν, Τζόρτζ Σόρος, Τζέφρυ Σάκς και Έντμουντ Φέλπς.

Φέλπς: Πολλοί αντιλαμβάνονται την κρίση στην Ελλάδα μέσα από μια ηθική διάσταση, ως μια προειδοποίηση για την υπόλοιπη Δύση. Είναι όμως λάθος να κατηγορείς για την ελληνική κρίση το υπερμέγεθες κράτος πρόνοιας και τους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι κ αλλιώς οι Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία έχουν το μικρότερο ποσοστό ανεργίας και ας στηρίζονται σε τεράστια προγράμματα πρόνοιας και ας καλοπληρώνουν τους δημόσιους υπαλλήλους τους. Η Ελλάδα όμως επέτρεψε στο δημόσιο χρέος της και στις δημόσιες δαπάνες της να αυξηθούν δυσανάλογα με τον φόρο εισοδήματος. Έτσι η σωστή διδαχή θα ήταν στην προκειμένη περίπτωση, ξόδεψε όσο θες αλλά φρόντισε να είσαι σε θέση να πληρώσεις γι’ αυτό.  

Διεθνής Αμνηστία: Κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ν. Σουδάν εξαιτίας της ροής όπλων


Συνεχής ροή παράνομων όπλων προς το Νότιο Σουδάν σημειώνεται από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας αδιακρίτως θύματα μεταξύ των πολιτών και καταστροφές, αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Σύμφωνα με την έκθεση, τα όπλα αυτά προέρχονται από την Κίνα, την Ουκρανία και από την περιοχή των συνόρων με το Σουδάν, οδηγώντας σε κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις.