Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013
Weapons Experts Raise Doubts About Israel’s Antimissile System
After President Obama arrived in Israel, his first stop on Wednesday was to inspect an installation of Iron Dome, the antimissile system hailed as a resounding success in the Gaza conflict in November. The photo op, celebrating a technological wonder built with the help of American dollars, came with considerable symbolism as Mr. Obama sought to showcase support for Israel after years of tensions over Jewish settlements and how to curb Iran’s nuclear ambitions.
Unstated amid the good will, though, was an intensifying debate over whether Iron Dome’s feats of warhead destruction were more illusory than real.
Uriel Sinai/Getty Images
Unstated amid the good will, though, was an intensifying debate over whether Iron Dome’s feats of warhead destruction were more illusory than real.
Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Θα καταστρέψουμε Χάιφα και Τελ Αβίβ αν δεχθούμε επίθεση
Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απείλησε σήμερα πως η Ισλαμική Δημοκρατία θα καταστρέψει ολοσχερώς τις ισραηλινές μεγαλουπόλεις της Χάιφας και του Τελ Αβίβ εάν το Ισραήλ εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της. | |||
Η Άγκυρα θα αντιταχθεί σε πιο γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την Λευκωσία
Η Τουρκία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της, διεμήνυσαν Τούρκοι αξιωματούχοι σήμερα σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει διορία στη Λευκωσία ως την Δευτέρα να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού—σε διαφορετική περίπτωση, η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου της από την ευρωζώνη. Η Κύπρος διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για πιθανές ρωσικές επενδύσεις.
«Ξανθό γένος»: ολική επαναφορά;
Οι Κύπριοι Έλληνες για ακόμα μία φορά απέδειξαν πως ρέει πολύ πιο «ελληνικό αίμα» στις φλέβες τους σε σχέση με κάποιους «ελληναράδες» των Αθηνών, οι οποίοι μπροστά στους «γεωπολιτικώς ανάπηρους» του Βερολίνου δεν τολμούν καν να διαφωνήσουν, ενώ η παραμικρή απειλή αποδείχθηκε νομοτελειακά βέβαιο ότι αρκεί για να ανακόψει με συνοπτικές διαδικασίες από την αρχή, κάθε είδος… αντιστασιακής διάθεσης. |
Μεντβέντεφ: Η Κύπρος εγκαταλείπει το κούρεμα των καταθέσεων
(upd) Λύση στο κυπριακό πρόβλημα χωρίς φορολόγηση των καταθέσεων, ζητά ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντ. Μεντβέντεφ, λέγοντας, μάλιστα ότι η Κύπρος έχει εγκαταλείψει τη σκέψη αυτή. “Αργά ή γρήγορα θα είναι αναγκαίο να λύσουμε τα προβλήματα εκεί, και ελπίζω ότι η λύση δεν θα είναι με κατασχέσεις, αλλά λογική και μοντέρνα”, είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντ.Μεντβέντεφ:ευθύτατη απειλή για αλλαγή των αποθεμάτων τους σε ευρώ
Το παιχνίδι των Ευρωπαίων στην Κύπρο από την πρώτη στιγμή είχε σαν στόχο τα ρωσικά κεφάλαια. Αυτό το αντιλήφθηκαν πρώτοι οι Ρώσοι που αντιδρούν και μάλιστα με αλλαγή των αποθεμάτων τους σε ευρώ σε άλλο νόμισμα. Η απειλή ήταν ευθύτατη από τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα , εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα , εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.
Αρνητική η τρόικα στο νέο κυπριακό σχέδιο, πριν ακόμα αυτό υποβληθεί επίσημα
Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Μεγάλο εκνευρισμό προκαλεί στην Τρόικα η σταθερή άρνηση της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας να αποδεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από ρωσικά συμφέροντα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι δεν κατανοούν πως είναι δυνατόν να συζητούνται εναλλακτικά σχέδια που προβλέπουν εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, όπως η δήμευση των ασφαλιστικών ταμείων ή και άλλων πόρων, προκειμένου να αποφευχθεί το κούρεμα στις καταθέσεις.
Η Κύπρος αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη-Συναγερμός στην ευρωζώνη για την Κύπρο
Τα οικονομικά στελέχη της ευρωζώνης παραδέχθηκαν το πόσο μαντάρα είναι το θέμα της Κύπρου στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν χθες, στην οποία συζητήθηκε η επιβολή ελέγχων στα κεφάλαια προκειμένου να προστατευθεί η ευρωζώνη στην περίπτωση κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.
Obama and Netanyahu show unusual solidarity
President Obama and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu expressed an unusual degree of solidarity Wednesday on a set of shared national security concerns that have divided them in the past, signaling either a turn in their vital, if volatile, relationship or a cool tactical display of diplomatic theater.
The leaders’ joint appearance concluded a tone-setting first day of Obama’s first presidential trip to Israel, a visit celebrated with military ceremony, children’s serenades and a rare personal chemistry with a hard-line Israeli leader with whom Obama has often bickered publicly.
Τι σημαίνει το "όχι" για Κύπρο και ευρωζώνη
Η κυπριακή βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για την επιβολή φόρων στις τραπεζικές καταθέσεις ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ που προσφέρθηκε στη χώρα από τη Γερμανία και τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Ούτε ένας Κύπριος βουλευτής δεν ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου. Η δομή του φόρου περιγράφεται στον πίνακα παρακάτω. Η ψηφοφορία αφήνει τη θέση της Κύπρου στην ευρωζώνη να επικρέμεται και απειλεί την κλιμάκωση της κρίσης σε ένα νέο επίπεδο, αν και η πιο πιθανή έκβαση είναι η κυπριακή βουλή να ψηφίσει για δεύτερη φορά, σε μια αναθεωρημένη συμφωνία.
Το κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ) απείχε της ψηφοφορίας, ενώ το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισε κατά. Αυτό είναι δηλωτικό των πολιτικών διαιρέσεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Κύπρο. Ακόμη και εάν μια συμφωνία διάσωσης εγκριθεί τελικά, η θέση της κυβέρνησης συνεχίζει να μοιάζει χωρίς στήριξη.
Προβλήματα στην Αν. Μεσόγειο… Η επερχόμενη ορμή για το φυσικό αέριο
Τα τελευταία χρόνια, οι διαφωνίες για τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Αλλά μια άλλη Θάλασσα - η Μεσόγειος - γίνεται γρήγορα τόσο ασταθής όσο και η ανατολική ξαδέλφη της. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις κοντά στις ακτές της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Συρίας και της Τουρκίας εντόπισαν τεράστια αποθέματα [1] φυσικού αερίου. Ο ανταγωνισμός για τα δικαιώματα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων επιδεινώνει τις υφιστάμενες εντάσεις για την κυριαρχία και τα θαλάσσια σύνορα. Χωρίς την πιο ενεργή εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων, αυτές οι διαφωνίες θα είναι δύσκολο να επιλυθούν.
Άποψη της Ανατολικής Μεσογείου από δορυφόρο. (NASA)
Το Ισραήλ φαίνεται να είναι ο κύριος αποδέκτης του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που οφείλεται κυρίως στη γεωγραφική κατανομή των πρόσφατων ανακαλύψεων. Το 2009 και το 2010, δύο αμερικανο-ισραηλινές κοινοπραξίες [2] που εξερευνούσαν τον βυθό κοντά στην Χάιφα ανακάλυψαν τα πεδία Tamar και Leviathan, τα οποία περιέχουν κατ’ εκτίμηση συνολικά περίπου 26 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου. Η χρονική συγκυρία αυτών των ανακαλύψεων ήταν ευνοϊκή. Από την αρχή της Αραβικής Άνοιξης, το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει συχνές διακοπές τροφοδοσίας και το ενδεχόμενο της λύσης του συμβολαίου της με την Αίγυπτο, η οποία παρείχε κατά το παρελθόν το 40% [3] του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ, σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς. Τα πεδία Tamar και Leviathan, όταν αναπτυχθούν, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του Ισραήλ για ηλεκτρική ενέργεια στα επόμενα 30 χρόνια και ακόμη και να του επιτρέψουν να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.
Μεντβέντεφ: Η ρωσική εμπλοκή στο κυπριακό φυσικό αέριο δεν είναι «απλό θέμα»
Η Μόσχα αναγκάζεται να τηρήσει σκληρή στάση προς την Κύπρο, δηλώνει ο Ρώσος πρωθυπουργός, λέγοντας «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες οι οποίες προέρχονται από τους Κυπρίους». | |||
Το Ιράν καλεί τους γείτονές του σε «επαγρύπνηση»
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ κάλεσε σήμερα τις γειτονικές χώρες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να είναι σε «επαγρύπνηση» απέναντι σε μια «εχθρική» ανάμειξη, την ώρα που το Ισραήλ, το οποίο έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, δεν σταματά να αναφέρεται σε μια στρατιωτική επιλογή για την επίλυση του επίμαχου ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.
"Βλέπουμε σήμερα καταστάσεις κρίσης σε πολλά σημεία του κόσμου, οι οποίες προκαλούνται από την ανάμιξη ορισμένων χωρών που φιλοδοξούν να επιδείξουν τη δύναμη και την υπεροχή τους», δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ασγκαμπάτ.
"Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και να αντισταθούμε στη βία και στην άσκηση επιρροής στην περιοχή μας για να προστατευτούμε από εχθρικές ενέργειες», υπογράμμισε.
Το Παρασκήνιο της Επίσκεψης του Μίλερ της Gazprom
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα μεσούσης της διαπραγμάτευσης Κύπρου - Ρωσίας για τη σωτηρία της πρώτης με εμπλοκή και της εταιρείας του (Γκαζπρόμ), έδωσε τροφή σε σενάρια για ανάληψη μεσολαβητικού ρόλου από την Ελλάδα.
Παρ ότι πηγές της εταιρείας έλεγαν ότι η χθεσινή συνάντηση είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη Μίλερ πριν από οκτώ μέρες, το κλίμα σεναριολογίας ενίσχυσε το γεγονός ότι ο κ. Μίλερ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη χωρίς την παρουσία άλλου, ενώ από την πλευρά του υπουργείου η πληροφόρηση που δόθηκε αργά το απόγευμα ενίσχυσε περισσότερο την άποψη ότι το αντικείμενο της συνάντηση ξεπερνούσε τα τρέχοντα θέματα.
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ Επιφυλακή και απειλές από την Πιονγκγιάνγκ
Σε επιφυλακή έχει τεθεί σήμερα ο στρατός, αλλά και ο λαός της Βόρειας Κορέας, όπως ανέφερε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς η Πιονγκγιάνγκ απειλεί να πλήξει αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία.
Η επιφυλακή δημοσιοποιήθηκε στο κοινό μέσω ραδιοφώνου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στο τραπέζι Μπαρόζο - Μεντβέντεφ η κρίση στην Κύπρο
Η ρωσική Κυβέρνηση εκφράζει ανησυχία ότι η απόφαση για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων στην Κύπρο ενδεχομένως να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πηγή της Κυβέρνησης δήλωσε στο Ιταρ-Τας, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα στην συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Μόσχα, όπου συνέρχεται η σύνοδος Ρωσίας-ΕΕ.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι το παράδειγμα της Κύπρου ενδεχομένως να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιταρ-Ταςς, ο Μεντβέντεφ στις συνομιλίες του αύριο με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα τονίσει ότι η λύση της επιβολής τέλους στις καταθέσεις στις χώρες αυτές-όπως έγινε στη Κύπρο-δεν είναι η ενδεδειγμένη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)