Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η απόρρητη έκθεση: Γερμανικές Αποζημιώσεις και Κατοχικό Δάνειο

Οι περισσότεροι θα πούνε: «Δεν θα τα πάρουμε ποτέ, έχουν περάσει τόσα χρόνια», και όντως έχουν περάσει επτά δεκαετίες που τα χρήματα των γερμανικών αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο δεν διεκδικήθηκαν ποτέ σοβαρά από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Μέχρι πρόσφατα δεν ξέραμε καν ούτε το ποσό το οποίο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τους Γερμανούς.
GERMAN OCCUPATION GREECE
Στην Ελλάδα όμως, που συνηθίζουμε να λέμε πως τίποτα δεν προχωρά, κάτι σημαντικό έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα. Με πρωτοβουλία της προηγούμενης Κυβέρνησης, μία 6μελής ομάδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εργάστηκε συστηματικά για επτά μήνες και ανακάλυψε σε υπόγεια, σε ξεχασμένα και φθαρμένα αρχεία, 50 000 έγγραφα από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Νομικό Λογιστήριο του Κράτους, έγγραφα που αφορούν στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Κατέγραψε επίσης από το Υπουργείο Πολιτισμού όλες τις καταστροφές και τις αρπαγές που έγιναν κατά την διάρκεια της κατοχής.

Ποιοι ανησυχούν από τυχόν παραχωρήσεις στην Ελλάδα;

Οι φορείς χάραξης πολιτικής στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έλαβαν οικονομική βοήθεια, ανησυχούν για τις παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Ανησυχούν ότι τα εγχώρια ακροατήριά τους θα αμφισβητήσουν τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές που εφάρμοσαν υπό πίεση από την τρόικα, και ότι ως εκ τούτου θα αυξηθεί η δημοτικότητα των αντιμνημονιακών κομμάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για podemos

Σε αυτό το άρθρο δεν αναφέρω ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα: αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της και η απόφαση θα είναι τελικά πολιτική. Ενώ βλέπω μια ευκαιρία για ένα κάπως μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, κατά την άποψή μου μια σωστή μακροπρόθεσμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο δάνειο από τον ESM (με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και διασφαλίσεις). Ωστόσο, ένας μειωμένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα απαιτούσε ένα μεγαλύτερο δάνειο από τον ESM, καθώς και την προθυμία των εταίρων της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε αυτό.

Impotent Western Sanctions Fail To Disrupt Russian Energy Exports

Energy exports from Russia, in the form of coal, oil, natural gas and uranium, continue to flow unimpeded, despite Western efforts to damage the Russian economy for interfering in Ukraine.
Impotent Western Sanctions Fail To Disrupt Russian Energy Exports
In some ways, the sanctions have had the desired effect. But in others, notably the energy trade, they have failed, and in fact it could be argued they have backfired, by hurting the businesses that do business with Russia. Moreover, the sanctions have further isolated Russia from Europe and drawn it closer to alternative energy partners, namely Turkey and China.

Central Asia’s Cheap Oil Double Whammy

The prolonged slump in oil prices is causing plenty of wailing and gnashing of teeth from Oran to Ottawa. But for countries in the Caucasus and Central Asia, the oil swoon has been coupled with Russia’s economic implosion to create a particularly ugly economic outlook. That raises concerns about the region’s stability — even as it opens the door for a bigger role there for China.
Central Asia’s Cheap Oil Double Whammy
The 50 percent drop in crude prices since last summer alone would be enough to spell pain for countries such as Kazakhstan and Azerbaijan that rely heavily on fossil fuel exports for government revenues. Kazakhstan last week trimmed its budget — which had been based on oil at $80 a barrel — while Azerbaijan may have to revise downward similarly rosy spending plans later this summer. Azerbaijan already had to dip into its oil fund for the first time since it was created 15 years ago. Kazakhstan’s sovereign wealth fund is looking to borrow fresh money due to the oil collapse.

Economist: Γεωπολιτική, ο λόγος που οι ΗΠΑ φοβούνται να χάσουν την Ελλάδα

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και οι διμερείς σχέσεις στρατιωτικού περιεχομένου με τις ΗΠΑ έχουν αμφισβητηθεί, εντούτοις παραμένουν σημαντικές.
GREECE NAVY
Το περιοδικό Economist αφιερώνει άρθρο του στον γεωπολιτικό παράγοντα που κρύβεται πίσω από το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, αλλά και προσωπικά του Μπαράκ Ομπάμα, να βρεθεί βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Συναγερμός για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά

Νέες ψυχοδραστικές ουσίες που μιμούνται την επίδραση ναρκωτικών, αλλά δεν υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο, κάνουν την εμφάνισή τους κάθε ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των «νέων ναρκωτικών» αυξάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενώ πλέον οι σχετικές αναφορές γίνονται από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών σημαίνει συναγερμό σχετικά με το φαινόμενο, καλώντας κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη χρήση αυτών των νέων επικίνδυνων ουσιών. Για την Ελλάδα όμως το πρώτο βήμα είναι να ανιχνευτούν οι ουσίες από τις υπηρεσίες ώστε να μπορεί να εντοπιστεί η έκταση του προβλήματος! Σύμφωνα με τις καταγγελίες των πλέον αρμοδίων, δεν υπάρχουν πόροι για την αγορά των αντιδραστηρίων ανίχνευσης αυτών των ουσιών από το Χημείο του Κράτους...