Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας για τα νησιά


Τέσσερα πλοία της κινεζικής κυβέρνησης μπήκαν σήμερα στα χωρικά ύδατα νησιών που διοικούνται από την Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί η Κίνα, ανακοίνωσε η ιαπωνική Ακτοφυλακή. 


Αυτά τα πλοία ναυτικής επιτήρησης μπήκαν γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας) στη ζώνη των 22 χλμ. γύρω από τα νησιά Σενκάκου της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας (ονομάζονται Ντιαογιού από το Πεκίνο), διευκρίνισε η Ακτοφυλακή.

Κλοιός σκανδάλων γύρω από τον υπουργό Αμυνας του Πούτιν


Την τελευταία δεκαετία, ο Ανατόλι Σερντιούκοφ είναι γνωστός για την αφοσίωση και την υποταγή σε όποιες εντολές του δίνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.


Υπάκουσε πιστά, ως επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογίας το 2003, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη για φοροδιαφυγή κατά του μεγιστάνα των πετρελαίωνΜιχαήλ Χοντορκόφσκι. Και πιο πρόσφατα, ως υπουργός Αμυνας, ακολούθησε και ακολουθεί κατά γράμμα τα σχέδια του ρώσου Προέδρου για τον ριζικό - και πανάκριβο - εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Πρόσθετα φορολογικά βάρη 3,89 δισ. από εισόδημα και ακίνητη περιουσία


image
Για το 2013 οι επιβαρύνσεις προβλέπονται στα 1,173 δισ. ευρώ, βάσει του Μεσοπρόθεσμου

Πρόσθετες επιβαρύνσεις συνολικού ύψους 3,89 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των φυσικών προσώπων, την ακίνητη περιουσία και την κατανάλωση προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Για το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα μέτρα ύψους 1,173 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το καθαρό που θα εισέλθει στα κρατικά ταμεία.

 Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα είναι περισσότερα για όλους τους φορολογούμενους. Ταυτόχρονα το 2013 θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 609 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τα δύο κείμενα που κατατέθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, το 2013 θα επιβληθούν νέα μέτρα ύψους 1,173 δισ. ευρώ που θα προβλέπουν:

Αυτοκίνητα - Καύσιμα: Από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη!


image
Για κάθε λίτρο αμόλυβδης βενζίνης που αγοράζουμε στην Ελλάδα, το 57,67% της τιμής αποτελείται από φόρους! (Δηλαδή, αν η τιμή της βενζίνης είναι € 1,72 -στοιχεία της 31/10/2012- από την τιμή αυτή τα € 0,992 είναι φόροι!) Αυτό φέρνει την Ελλάδα στη 2η θέση με την υψηλότερη επιβάρυνση της φορολογίας στα καύσιμα!

Στην πρώτη θέση, με ελάχιστη διαφορά βρίσκεται η Σουηδία, όπου οι φόροι αποτελούν το 57,92% της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης. Η Κύπρος, βρίσκεται στην τελευταία θέση, όπου η τιμή της αμόλυβδης επιβαρύνεται από φόρους μόλις κατά 41,76%.

Χοντραίνει η κόντρα Ερντογάν-Γκιουλ… αλλά διαψεύδεται


Δεν χάνει ευκαιρία είτε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ να επιτεθεί ο ένας στον άλλο σε κάθε ευκαιρία, αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις των δυο πολιτικών προσωπικοτήτων του κυβερνώντος Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αλλά και της χώρας, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ήταν μερικά χρόνια πριν.
Το αντικείμενο του «πόθου» των δυο είναι ο προεδρικός θώκος, αφού όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Γκιουλ θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση, ενώ ο Ερντογάν την εποφθαλμιά με την ταυτόχρονη αλλαγή του Συντάγματος που θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.
Ο Γκιουλ εμφανίζεται ως περισσότερο «δημοκράτης» εκθέτοντας εμμέσως τον Ερντογάν ότι ακολουθεί αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης, καθώς με αυτό τον τρόπο παίζει με υπάρχουσα στερεοτυπική πεποίθηση στη Δύση, αφού πολλοί ηγέτες των χωρών της έχουν αρχίσει να ενοχλούνται με το ύφος της εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού και σταδιακά, όλο και περισσότεροι δεν κρύβουν την προτίμησή τους για τον «μετριοπαθή Τούρκο πρόεδρο».

The Demographic Sources of Turkey's Foreign Policy Crisis



Syria's two million Kurds have become a wild card in the country's crisis, after the Assad regime encouraged Kurdish autonomy as a ploy against its Sunni opposition in the ongoing civil war. The importance of the small Syrian Kurdish zone extends far beyond its possible role as a base for PKK guerillas to attack Turkish security forces. 

The new self-assertion of Syria's Kurdish minority forces a long-term problem onto the short-term regional agenda: the inexorable shift of the population balance in Anatolia towards the fast-growing Kurdish population at the expense of Turkish-speakers, whose fertility has fallen to Western European levels.

Areas of large Kurdish population in red

Κλαδικά Ταμεία ή ΕΟΠΥΥ;


Οι ψηφοφορίες της Τετάρτης ανέδειξαν για ακόμη μία φορά την παθογένεια του συστήματος χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας. Ενώ το ΕΣΥ υποτίθεται ότι θ' απευθυνόταν σε όλους τους Ελληνες, από την ίδρυσή του και μετά ήταν ένα νοσοκομειακό σύστημα χωρίς ενιαία χρηματοδότηση, πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και προληπτική ιατρική, αλλά και με διαφορετικό κανονισμό πρόσβασης, τόσο ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όσο και ανάμεσα στα διαφορετικά Ταμεία. Αλλες δυνατότητες είχαν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ (περίπου το 50% του συνόλου), άλλες οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και άλλες οι ασφαλισμένοι των λεγόμενων «ευγενών Ταμείων», που ήταν συμβεβλημένα με ιδιώτες γιατρούς ή εξεταστικά κέντρα.

Αποτέλεσμα είναι το γνωστό χαοτικό σύστημα, χωρίς σαφή αριθμητικά, ποιοτικά ή στατιστικά δεδομένα, πολυδιασπασμένο, χωρίς συνοχή, με διαφορετικές εισφορές, με ποικίλες κρατικές ή έμμεσες επιδοτήσεις και πόρους, ανάλογα με τον επαγγελματικό κλάδο και το Ταμείο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν είναι παράξενο, π.χ., ότι το διάστημα 2000-2009 η συνολική υπερβάλλουσα φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 17,8 δισ. ευρώ, εξαιτίας των υπερτιμολογήσεων και της υπερκατανάλωσης (περίπου μιάμιση φορά το «πακέτο μέτρων» που συζητιέται αυτή τη στιγμή στη Βουλή).

Αξίζει να κοιτάξουμε τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ευθύνες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία επιρρίπτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εξασφάλιση της διεθνούς οικονομικής σταθερότητας


Ευθύνες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία επιρρίπτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εξασφάλιση της διεθνούς οικονομικής σταθερότητας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία οφείλουν να επωμιστούν, από κοινού με την Ευρώπη, την ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας σαφές ότι στη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) το Σαββατοκύριακο θεωρεί ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι το θέμα που πρέπει να μονοπωλήσει τη συζήτηση.
Σε μια συνέντευξή του πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στο Μεξικό, ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες διεθνώς πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Στους 100 πιο ισχυρούς παράγοντες της Παγκόσμιας Οικονομίας ο Α.Σαμαράς


To περιοδικό Worth έδωσε στην δημοσιότητα την λίστα με τους πιο ισχυρούς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και μέσα σε αυτήν έβαλε και μάλιστα στην 13η θέση τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.




























Σε μια σύντομη περιγραφή, όπως κάνει και για όλα τα πρόσωπα λέει οτι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να χαλαρώσει τους όρους αποπληρωμής της βοήθειας στην Ελλάδα.

Αργεντινή: Στην ηλικία των 16 θα ψηφίζουν πλέον οι πολίτες


Η Αργεντινή μείωσε την κατώτατη ηλικία για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στα 16 από τα 18 χρόνια. Δεκάδες μέλη της αντιπολίτευσης στην Κάτω Βουλή αποχώρησαν από την ψηφοφορία που έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε τεταμένο κλίμα. Τελικά το μέτρο εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ και 2 κατά.


Η αλλαγή αναμένεται να ενισχύσει πολιτικά την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, στις εκλογές για το Κογκρέσο, το 2013. Χιλιάδες νεολαίοι ανήκουν στο κίνημα «Campora», γνωστό για την διοργάνωση μαχητικών διαδηλώσεων υπέρ της Κίρτσνερ. Η πρόεδρος, που έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής μεταξύ της νεολαίας, δεν αποκλείει τροπολογία του Συντάγματος που θα της επέτρεπε να είναι υποψήφια για τρίτη θητεία στην προεδρία, το 2015.

Αθωώθηκε ο Κ. Βαξεβάνης


Αθώος της παράβασης προσωπικών δεδομένων που του αποδόθηκε για τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό Hot Doc κρίθηκε από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.


Παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα που ζήτησε την ενοχή του, τα μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι ο δημοσιογράφος έπραξε το καθήκον του.

Βουλγαρία: «Είμαστε ο παράδεισος της μαφίας»


Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ προκάλεσε αίσθηση με τις χθεσινές δηλώσεις του ότι η Βουλγαρία είναι «όαση» του οργανωμένου εγκλήματος.


Ο υπουργός προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ρούσε, στη βορειοανατολική Βουλγαρίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο BGNES.

Οι όψιμοι φίλοι του Κέινς



Tου Πασχου Mανδραβελη

Οι αντικυκλικές πολιτικές προϋποθέτουν ολόκληρους κύκλους και ουχί ημικύκλια που υποστηρίζουν οι εγχώριοι θεωρητικοί.

Τα δύο τελευταία χρόνια κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και από τηλεπαράθυρο σε τηλεπαράθυρο μια υπέροχη ιδέα: η ύφεση είναι αποτέλεσμα της λιτότητας που έφερε το Μνημόνιο. Η ιδέα είναι «υπέροχη», διότι υπονοεί ότι υπάρχει ένας βασιλικός (ήτοι εύκολος) δρόμος για έξοδο από την κρίση, αυτό που οι τηλεαστέρες λένε «να πέσουν λεφτά στην αγορά».
Ομως, για «να πέσουν λεφτά στην αγορά» πρέπει πρώτα να υπάρχουν. Και αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα: δεν τα έχουμε. Ακόμη και αν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να τυπώσει χαρτονομίσματα, αυτό το χρήμα, με δεδομένες τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα άξιζε όσο το χαρτί στο οποίο τυπώνεται. Τα πλεονάζοντα χαρτονομίσματα στην αγορά δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη περισσότερο πλούτο. Σημαίνουν μεγαλύτερο πληθωρισμό.

US economy adds 171,000 new jobs


Sign advertising jobs in a cafe in New YorkThe US economy added 171,000 new jobs in October, which was much more than had been expected.
But the official figures from the Labor Department showed that the unemployment rate still rose to 7.9%, having fallen to 7.8% in September, as more workers resumed the search for jobs.
Only people who are currently looking for a job count as unemployed.
Unemployment is one of the key issues ahead of Tuesday's presidential election.

Στα 68,6 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2013 - Τα 26 δισ. ευρώ θα τα πάρουμε από το δάνειο της Τρόικας - Θα εκδοθούν έντοκα γραμμάτια 40 δισ. ευρώ - Έχουν υπολογιστεί και τα 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις


Greece is now in the austerity hot seat

Πρόγραμμα – μαμούθ το οποίο προβλέπει εκδόσεις εντόκων γραμματίων συνολικής αξίας 40 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 21% του ΑΕΠ, προωθεί η κυβέρνηση για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου έτους. 


Αυτές φθάνουν συνολικά τα 68,67 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα δάνεια της Τρόικας. 

Το ύψος των αναγκών για το 2013 είναι αισθητά περιορισμένο σε σχέση με τα 118,5 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει για φέτος η κυβέρνηση – χωρίς ωστόσο να αποκλείεται υπέρβαση του προηγούμενου ορίου.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2013 από την στιγμή που η ύφεση θα είναι δριμύτερη. Το βασικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι η κάμψη του ΑΕΠ για το 2013 θα είναι τουλάχιστον 4,5% έναντι 3,8% που προέβλεπε το προσχέδιο. 

TEDxACADEMY - Diomidis Spinellis - Guerilla Tactics in Goverment Administ

Ρεύμα υπέρ Ομπάμα μετά τον τυφώνα Μετά το Economist στο πλευρό του και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ


%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1+%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81+%CE%9F%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B1+%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CF%84%CF%85%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B1
Από το Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης ως τις δημοφιλείς παραλιακές πόλεις του Τζέρσι Σορ, αποκαλύπτονται οι εκτεταμένες καταστροφές από τον κυκλώνα Σάντι, ενώ αυξάνεται παράλληλα η οργή των πληγέντων για την καθυστέρηση της βοήθειας, καθώς και ο απολογισμός των νεκρών.
Σε προεκλογικούς ρυθμούς επιστρέφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον σαρωτικό τυφώνα. με τον Μπάρακ Ομπάμα να εμφανίζεται ενισχυμένος. Μετά το Economist που δήλωσε την προτίμηση υπέρ του, χθες και ο πρώην ρεπουμπλικανός δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήλωσε την υποστήριξή του στον αμερικανό πρόεδρο.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 98. Στη Νέα Υόρκη, 40 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, οι μισοί στο Στάτεν Άιλαντ, το οποίο σαρώθηκε τη Δευτέρα από ένα υδάτινο τείχος.

BlackRock: Μειώνονται οι πιθανότητες κατάρρευσης τύπου Lehman στην Ευρώπη


Ευοίωνες χαρακτηρίζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία ο Bob Doll, Chief Equity Strategist της BlackRock, στο εβδομαδιαίο επενδυτικό report του οίκου.


Το outlook παραμένει “μικτό”, αλλά κλίνει προς θετικό


Παρά το γεγονός ότι το μακροπρόθεσμο outlook κλίνει προς μία πιο αισιόδοξη πλευρά, θα πρέπει να τονίσουμε ορισμένες σοβαρές απειλές για την παγκόσμια οικονομία. “Η μεγαλύτερη απειλή παραμένει η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Αν και χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά σε αυτό το μέτωπο, εκτιμούμε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν ορόσημο και μειώνουν την πιθανότητα να υπάρξει μία “κατάρρευση τύπου Lehman Brothers” στην Ευρώπη”, υπογραμμίζει Bob Doll.

Η Τουρκία θα ζητήσει συστοιχίες Patriot από το ΝΑΤΟ

Την ανάπτυξη συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στα σύνορα με τη Συρία προτίθεται να ζητήσει από το ΝΑΤΟ η Άγκυρα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.


Η Τουρκία έχει δεχθεί επιθέσεις στο έδαφός της από το συριακό στρατό, κάτι που προκάλεσε τη στρατιωτική κινητοποίηση των δυνάμεών της.