Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Israel rejects US gun lobby claims that Jewish state proves US needs more guns

Israel’s policy on issuing guns is restrictive, and armed guards at its schools are meant to stop terrorists, not crazed or disgruntled gunmen, experts said Monday, rejecting claims by America’s top gun lobby that Israel serves as proof for its philosophy that the U.S. needs more weapons, not fewer.
Far from the image of a heavily armed population where ordinary people have their own arsenals to repel attackers, Israel allows its people to acquire firearms only if they can prove their professions or places of residence put them in danger. The country relies on its security services, not armed citizens, to prevent terror attacks.

Ο κρυμμένος πλούτος της Ελλάδας Σόλων Κασίνης: «Σε τρία χρόνια γεωτρύπανα στην Κρήτη»

«Σε δύο με τρία χρόνια θα δούμε το πρώτο γεωτρύπανο εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και σε τέσσερα με πέντε  θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης».
Αυτό το χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια δίνει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο διευθυντής Ενέργειας της Κύπρου και κεντρικό πρόσωπο της ενεργειακής διπλωματίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Σόλωνας Κασίνης. Εχοντας χειριστεί με μαεστρία τις μυστικές διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης έως την υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες και πετρελαϊκούς κολοσσούς, ο κ. Κασίνης αναλύει το μεγαλόπνοο σχέδιό του να καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και να τη συνδέσει με την Ελλάδα, σχηματίζοντας ένα γεωστρατηγικό δίχτυ ασφάλειας για ολόκληρο τον ελληνισμό. Αποκαλύπτει πως του έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά να του απονεμηθεί η ελληνική υπηκοότητα ώστε να συνδράμει ουσιαστικά την εθνική προσπάθεια, επαναλαμβάνοντας πως αυτή τη στιγμή «χρειαζόμαστε πατριώτες», ενώ εκφράζει την πικρία του για το γεγονός πως έως και πέρυσι ακόμα δεν τον πίστευε κανείς όταν μιλούσε για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου: «Μόνο ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος με πίστεψε», μας λέει συγκινημένος. 

Μοντέρνα εργασιακή σκλαβιά και εργασιακοί δυνάστες

Οι μεγάλες προσδοκίες στη ζωή μας μπορεί να είναι και μεγάλες ψευδαισθήσεις ή μεγάλες ματαιοδοξίες αφού ενίοτε η σκληρή πραγματικότητα μας υποχρεώνει να δούμε τη ζωή μας με άλλη ματιά, απαλλαγμένη από τους φακούς της ονειροπόλησης που προκαλούσε η ευημερία και η ευμάρεια. Από τα υπόγεια της κοινωνίας μέχρι την απαστράπτουσα επιχρυσωμένη επιφάνειά της, η επικοινωνία μέσα από τη σημερινή οικονομική κρίση αποκαλύπτει σχέσεις και νοοτροπίες που ξαφνιάζουν, λες και ήταν θαμμένες στα σκοτεινά βάθη του κοινωνικού ασυνειδήτου.
Πάντοτε στη ζωή μία δοκιμασία αποτελεί αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια πράγματα και καταστάσεις τα οποία προηγουμένως είτε δεν βλέπαμε είτε δεν θέλαμε να δούμε. Σήμερα, η πρωτόγνωρη κρίση που κυρίευσε τον καθημερινό μας βίο και το συνεπακόλουθο «τσουνάμι» που πλήττει τις εργασιακές σχέσεις με καθυστερήσεις πληρωμών, μειώσεις μισθών, απεργίες, απολύσεις -όλα αυτά- έχουν αναδείξει μία άλλη πραγματικότητα, αυτή της λουστραρισμένης εργασιακής σκλαβιάς και της έξαρσης του φαινομένου των εργασιακών δυναστών. Πόσοι άλλωστε δεν έχουν βιώσει ή ακούσει εργασιακές ιστορίες τον τελευταίο καιρό που καταλήγουν στη μόνιμη επωδό: «αν σας αρέσει αν δεν σας αρέσει...δρόμο!» Πρόκειται για μία επιδημία που εξαπλώνεται, υπονομεύοντας την εργασιακή απόδοση, την επαγγελματική εξέλιξη, μα πάνω από όλα την ψυχική υγεία των εργαζομένων καθώς επίσης και την οικογενειακή τους ζωή. 

ΠΓΔΜ: Σκληρή αναμέτρηση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, πριν από λίγο, κατηγόρησε τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για απόπειρα πραξικοπήματος κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.
Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η προσπάθεια του κ. Τσερβένκοφσκι να προκαλέσει, σήμερα, αναταραχή στη χώρα απέτυχε παταγωδώς και εμποδίστηκε από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας που βγήκαν στους δρόμους για να αποδοκιμάσουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

ΗΠΑ: Εξετάζει φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Την άμεση έναρξη συνομιλιών για μια υπερατλαντική εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στόχος είναι το άνοιγμα των προστατευόμενων γεωργικών αγορών της Ευρώπης, η εξάλειψη των δασμών και ο περιορισμός των κανονισμών που εμποδίζουν τις εμπορικές και διασυνοριακές επενδύσεις. WSJ: Ιστορική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ προωθούν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εάν ευδοκιμούσε θα αποτελούσε μια από τις πιο περίπλοκες και φιλόδοξες συμφωνίες που έχουν επιχειρηθεί ποτέ, καθώς θα καλύπτει την οικονομική σχέση των δύο ισχυρότερων παγκόσμιων αγορών, που αποτιμάται κοντά στα 700 δις. ευρώ εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών ετησίως. 

Πώς να φτιάξετε σχεδόν τα πάντα!

Μια νέα ψηφιακή επανάσταση έρχεται, αυτή τη φορά στον κατασκευαστικό τομέα. Στηρίζεται στις ίδιες ιδέες που οδήγησαν τις προηγούμενες ψηφιοποιήσεις της επικοινωνίας και των υπολογισμών, αλλά τώρα αυτό που προγραμματίζεται είναι ο φυσικός κόσμος και όχι ο άυλος. Οι ψηφιακές κατασκευές θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να σχεδιάζουν και να παράγουν απτά αντικείμενα κατά παραγγελία, όπου και όποτε τα χρειάζονται. Η ευρεία πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες θα αποτελέσει πρόκληση για τα παραδοσιακά μοντέλα των επιχειρήσεων, της ξένης βοήθειας και της εκπαίδευσης.
Ρομπότ κατασκευασμένο με «τρισδιάστατη εκτύπωση» στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Design του Όσλο. (flickr / Mads Boedker)

Οι ρίζες αυτής της επανάστασης χρονολογούνται πίσω στο 1952, όταν οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, ΜΙΤ) συνέδεσαν έναν πρώιμο ψηφιακό υπολογιστή με έναν τόρνο, δημιουργώντας τον πρώτο ψηφιακό έλεγχο εργαλειομηχανών. Με τη χρήση ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή -αντί για έναν επαγγελματία μηχανικό- να γυρνά τους μοχλούς που ελέγχουν αυτό το μεταλλικό κομμάτι, οι ερευνητές ήταν σε θέση να παράξουν εξαρτήματα αεροσκαφών σε σχήματα που ήταν πιο περίπλοκα από ό, τι θα μπορούσαν να γίνουν με το χέρι. Από εκείνον τον πρώτο περιστρεφόμενο τόρνο, όλα τα είδη των κοπτικών εργαλείων έχουν τοποθετηθεί σε πλατφόρμες ελεγχόμενες από υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων των πιδάκων νερού που μεταφέρουν λειαντικά τα οποία μπορούν να κόψουν σκληρά υλικά, των λέιζερ που μπορούν γρήγορα να χαράξουν ωραία γραφικά και των λεπτών ηλεκτρικά φορτισμένων συρμάτων που μπορούν να κάνουν μακριές και λεπτές τομές.

The Euroless Union?

Europe’s crisis has entered a quiet phase, which is no accident. The current period of relative calm coincides with the approach of Germany’s federal election in 2013, in which the incumbent chancellor, Angela Merkel, will be running as the woman who saved the euro.

This illustration is by Paul Lachine and comes from <a href="http://www.newsart.com">NewsArt.com</a>, and is the property of the NewsArt organization and of its artist. Reproducing this image is a violation of copyright law.
 

But the crisis will be back, if not before Germany’s upcoming election, then after. Southern Europe has not done enough to enhance its competitiveness, while northern Europe has not done enough to boost demand. Debt burdens remain crushing, and Europe’s economy remains unable to grow. Across the continent, political divisions are deepening. For all of these reasons, the specter of a eurozone collapse has not been dispatched.

The Great Oil Swindle: why the new black gold rush leads off a fiscal cliff

Published in Ceasefire Magazine



Headlines about this year's World Energy Outlook (WEO) from the International Energy Agency (IEA), released mid-November, would lead you to think we are literally swimming in oil.

The report forecasts that the US will outstrip Saudi Arabia as the world's largest oil producer by 2017, becoming "all but self-sufficient in net terms" in energy production - a notion reported almost verbatim by media agencies worldwide from BBC News toBloomberg. Going even further, Damien Carrington, Head of Environment at theGuardian, titled his blog: "IEA report reminds us peak oil idea has gone up in flames".

Αγοραπωλησίες με κωδικούς Ελβετίας, Βερμούδων


image
Κεφάλαια από το εξωτερικό επιστρέφουν στην Ελλάδα μέσω του Χρηματιστηρίου – Τι ποσοστό ελέγχουν σήμερα οι ξένοι
Αγορές μετοχών από κωδικούς της Ελβετίας και πωλήσεις από κωδικούς των... Βερμούδων έκαναν την εμφάνισή τους στα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, γεγονός που προβληματίζει τις εποπτικές αρχές για το ποια funds και τι εθνικότητας βρίσκονται πίσω απ’ αυτές τις εντολές.

Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία της Μεσογείου; Υπερβολές και Υπερ-βολικές Αλήθειες, του Κωνσταντίνου Φίλη

Τις τελευταίες μέρες αναζωπυρώθηκε η δημόσια συζήτηση για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας και την τεράστια συμβολή του στη διαφυγή από τα σημερινά αδιέξοδα.




Με βάση μία υποτίθεται απόρρητη έκθεση (που κάποιοι περιφέρουν εδώ και καιρό αναζητώντας ερείσματα και ακροατήριο), καλλιεργούνται προσδοκίες για τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στο ελληνικό υπέδαφος.

Στη δημόσια συζήτηση που βρίθει υπερβολών, θέλω να τοποθετηθώ με σαφήνεια.

Περί των Υποθαλασσίων Υδρογονανθράκων, του Ιωάννη Μάζη

Από τον Φεβρουάριο του 2010, είχε καταθέσει ο υπογράφων την άποψίν του σχετικώς με την ΑΟΖ και την χάραξίν της, όπως και τα γεωπολιτικά αυτής πλεονεκτήματα. Εκτοτε ο γράφων κατέθεσε αρκετά δημοσιεύματα περί Υδριτών Μεθανίου της περιοχής Καστελλορίζου και σχετική εργασία δίδουσα την πρώτη λεπτομερή και σχολαστική χαρτογράφηση των ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου-Τουρκίας, λαμβάνουσα υπόψιν όλα τα σχετικά δεδομένα, την επιρροήν και μη του συμπλέγματος των Νήσων Μεγίστης-Ρω και Στρογγύλης εις αυτήν, και τα εξ αυτής προκύπτοντα γεωπολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα.




Εις τα κοιτάσματα, όμως, μεταξύ Οτραντο και Κερκύρας, ανεφέρθην ήδη από την 1η Νοεμβρίου του 1995 παραθέτων την τότε διεξαχθείσα εις το Κοινοβούλιον συζήτησιν (18 Μαΐου 1978): «Περί κυρώσεως της εν Αθήναις την 24ην Μαΐου 1977 υπογραφείσης Συμφωνίας υφαλοκρηπίδος μεταξύ της Ελληνικής και Ιταλικής Δημοκρατίας» ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο περί «λεοντείου Συμφωνίας» εις βάρος της Ελλάδος, και υπέρ της Ιταλίας, εκχωρουμένων εις την Ιταλίαν τεράστια, και ευκολότερον προσβάσιμα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, ζημιουμένης δε της Ελλάδος κατά τα αντίστοιχα μεγέθη.

Ιστορίες χριστουγεννιάτικων εθίμων από όλο τον κόσμο

Πολυάριθμα είναι τα έθιμα που κάθε τόπος έχει συνδέσει με τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Πώς, όμως, γεννήθηκαν οι συνήθειες, που σήμερα ονομάζουμε παραδόσεις;


Τα Χριστούγεννα ήταν αρχικά μια κινητική γιορτή που εορταζόταν σε διάφορες ημερομηνίες στη διάρκεια του έτους. Η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου έγινε από τον Πάπα Ιούλιο Α τον 4ο αιώνα, επειδή εκείνη η ημερομηνία συνέπιπτε με τα ειδωλολατρικά τελετουργικά για το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η πρόθεσή του Πάπα ήταν να αντικατασταθεί ο αρχαίος εορτασμός με τον χριστιανικό. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν στη Ρώμη στις 25 Δεκεμβρίου από το 336. Και η ίδια αυτή μέρα ήταν η Πρωτοχρονιά.

Ρωσία - Γεωργία: Φως στο βάθος του τούνελ;

Διάλογος ανάμεσα σε Ρωσία και Γεωργία μπορεί να υπάρξει, μόνον εφόσον οι δύο πλευρές αποδεχθούν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια κοινή θέση για το καθεστώς της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.



Πρόσφατα οι ρωσο-γεωργιανές σχέσεις σημαδεύτηκαν από ένα σημαντικό γεγονός. Στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, με τον ειδικό απεσταλμένο του πρωθυπουργού της Γεωργίας για θέματα που αφορούν τις σχέσεις με τη Ρωσία, Ζουράμπ Αμπασίτζε. Ήταν η πρώτη απευθείας επαφή επίσημων εκπροσώπων της Μόσχας και της Τιφλίδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Greece Should Write Off Billions of Overdue Taxes, Report Says



Greece should write off part of the 53 billion euros ($70 billion) of outstanding taxes owed to it as it will only be able to collect up to 20 percent of that amount, a report by the European Union and International Monetary Fund showed.
More focus is needed on collection from the 1,500 biggest debtors, which make up two-thirds of the total amount owed to the state, according to an e-mailed copy of the November report from the Athens-based finance ministry today. More staff should be allocated to auditing those cases and specific targets for 2013 should be set, it said.

Διπλάσια από τις εκτιμήσεις η αύξηση της θερμοκρασίας των πάγων στη δυτική Ανταρκτική

Η θερμοκρασία των πάγων της δυτικής Ανταρκτικής, η τήξη των οποίων θα συνέβαλλε κατά 10% στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών, αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από όσο εθεωρείτο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Ανταρκτική: Διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις η αύξηση της θερμοκρασίας των πάγων
Αυτό το τμήμα της Ανταρκτικής είναι μία από τις περιοχές όπου η άνοδος της θερμοκρασίας γίνεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στη Γη. Εκεί, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου από το 1958, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων μετά την εξέταση όλων των στοιχείων της περιόδου 1958-2011.