Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Kινέζοι: οι νέοι αποικιοκράτες της Αφρικής;

Η Κίνα αναπτύσσει την οικονομική ανάπτυξή της στην Αφρική ήδη επί πολλά χρόνια. Εξασφαλίζοντας χρηματικούς πόρους στη Μαύρη Ήπειρο η ΛΔ Κίνας όχι μόνο αποκτά πρόσβαση στους πόρους της, αλλά επεκτείνει εκεί και την πολιτική της επιρροή.
африка китай африка
Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Αφρικής αυξήθηκε από περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 στα 200 δισ. ευρώ το 2012. Το σύνολο των άμεσων επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική το περασμένο έτος ανήλθαν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην ήπειρο, έχει φτάσει τις δύο χιλιάδες. Την ίδια στιγμή το Πεκίνο παρέχει με μεγάλη προθυμία στις αφρικανικές χώρες δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Την κατάσταση αυτή σχολιάζει ο επικεφαλής του Κέντρου Ρωσο-Κινεζικών Μελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (Λομονόσωφ) Γεβγκένι Ζάιτσεφ:

Ν. Αναστασιάδης: Ας μας αποδώσει η Άγκυρα τα Βαρώσια

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η πρόταση για την απόδωση της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια) στους Ελληνοκυπρίους, είναι παλιά και με κάποιες διαφοροποιήσεις και κάποια μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν πριν από ένα νέο κύκλο συνομιλιών, θα μπορούσε η Τουρκία να δώσει κάποια δείγματα καλής θέλησης για λύση του κυπριακού.\


Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, ο τέως πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν άλλοι όροι στο Μνημόνιο.

Η Κίνα διεκδικεί «γενικώς» ρόλο στη Μέση Ανατολή

Η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στη Μέση Ανατολή, ωστόσο οι γενικόλογες τοποθετήσεις του προέδρου της χώρας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν προδιαθέτουν για εντυπωσιακές παρεμβάσεις του Πεκίνου στην επίλυση του Παλαιστινιακού.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους το συντομότερο δυνατό, ενώ λίγες μέρες πριν, κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, απηύθυνε και σ' εκείνον την ίδια έκκληση.

Πέντε λόγοι για τους οποίους οι εκλογές στο Πακιστάν είναι απρόβλεπτες

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, Σάββατο, στο Πακιστάν είναι διαφορετικές απ' όλες όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην ασιατική μουσουλμανική χώρα.
Πέντε λόγοι για τους οποίους οι εκλογές στο Πακιστάν είναι απρόβλεπτες
Νεαρή διασχίζει σοκάκι της Λαχώρης όπου κυριαρχούν τα πανό και οι αφίσες κομμάτων και υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές. REUTERS/Damir Sagolj

Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι για πρώτη φορά μια εκλεγμένη κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και θα παραδώσει την εξουσία σ' έναν δημοκρατικά εκλεγμένο διάδοχο. Επί δεκαετίες η πολιτική ζωή του Πακιστάν στιγματίστηκε από μια βαριά αλυσίδα στρατιωτικών δικτατοριών με κυβερνήσεις από δύο κόμματα εξουσίας : το Λαικό κόμμα του Πακιστάν (PPP) και το κόμμα της Μουσουλμανικής Λέγκας του Πακιστάν (PML-N). Τόσο το PPP όσο και το PML-N είναι κάτι παραπάνω από οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι τεράστιοι μηχανισμοί εξουσίας που παρήγαγαν αμύθητες περιουσίες για μια πολύ μικρή και προκλητικά πλούσια κυρίαρχη ελίτ. Τώρα όμως, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το βρετανικό BBC, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι για τους οποίους αυτές οι εκλογές είναι απρόβλεπτες και, πιθανότατα, πιο δημοκρατικές.

Commission should move to structural reform of the ETS

The EU regularly describes the ETS as the centrepiece of its climate policy. This centrepiece is currently a failure. Climate change is already killing hundreds of thousands of people each year, and costing the global economy hundreds of billions of dollars. Yet European efforts to strengthen the ETS are moving at a snail’s pace.Commission should move to structural reform of the ETS
Last month the European Parliament rejected Commission proposals to postpone the auction of carbon allowances under the Emissions Trading System (ETS). The Commission had proposed this in an attempt to stop the carbon price falling even further, but Parliament’s rejection of such ‘backloading’ means that the carbon price is now down to about €3 per tonne. This is far too low to encourage firms to invest in low-carbon technologies.