Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η συμφωνία Κοσόβου - Σερβίας Αποβαλκανοποιώντας τα Βαλκάνια

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το Κόσοβο και η Σερβία κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις δύο πλευρές ώστε να προωθήσουν τις αιτήσεις ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για χρόνια, η πρόοδος είχε καθυστερήσει λόγω της άρνησης της Σερβίας να αποδεχθεί την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008. Η συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος της διπλής στρατηγικής της Δύσης στην περιοχή: από τη μία πλευρά να πείσει το Βελιγράδι να αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου. Και από την άλλη να πείσει την Πρίστινα να προσδώσει στην Σερβική κοινότητα στο βόρειο Κοσυφοπέδιο ένα ξεχωριστό καθεστώς. Αξιοποιώντας το από καιρό καθιερωμένο δόγμα «μην ρωτάς, μην μιλάς», αυτά τα κρίσιμα ζητήματα περί του καθεστώτος έμεναν στο περιθώριο.
Ένα ζευγάρι περπατά μπροστά από μια πινακίδα κυκλοφορίας στην εθνικά διχοτομημένη πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο τον Μάρτιο 2013. (Hazir Reka / Courtesy Reuters)

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Βελιγράδι αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα ασκεί διοικητική αρχή επί του εδάφους του Κοσυφοπεδίου - και ότι είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με την Πρίστινα ως νόμιμη κυβερνούσα Αρχή. Όμως, δεν αναγνώρισε επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο κράτος, παρ’ ότι υποσχέθηκε να άρει τις αντιρρήσεις του σχετικά με το να συμμετάσχει το Κοσυφοπέδιο σε διεθνείς οργανισμούς (εάν άλλα κράτη ήταν διατεθειμένα να δεχθούν το Κόσοβο ως μέλος). Από την πλευρά της, η Πρίστινα αποδέχτηκε ότι οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσυφοπέδιο μπορούν, σε μεγάλο βαθμό, να αυτοδιαχειρίζονται τις υποθέσεις τους, εφ’ όσον αναγνωρίζουν ότι ονομαστικά αποτελούν τμήμα του Κοσόβου. Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσυφοπεδίου θα αποκτήσουν επίσης τον δικό τους επικεφαλής στην περιφερειακή αστυνομία και η Πρίστινα έχει δεσμευθεί να μην αναπτύξει τις δυνάμεις των Κοσοβάρων Αλβανών στην περιοχή.

In North Korea, the state-run news agency is the weapon of choice

North Korea has kept this region on edge in recent weeks primarily by using its weapon of choice in times of warmongering: the state-run news agency.
The massive wire service, known as the Korean Central News Agency (KCNA), serves as the primary mouthpiece for the North’s authoritarian government, lauding upticks in factory production, documenting the arrival of floral baskets for the ruling Kims and occasionally warning about possible nuclear strikes on neighbors.

ΙΓΜΕ: Σχιστολιθικό Αέριο στη Βόρεια Ελλάδα

Κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου διαθέτει η χώρα μας στην Πίνδο, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ. Τα στοιχεία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε τους περιορισμούς, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ε.Ε.
Στελέχη που ασχολούνται με τον τομέα υδρογονανθράκων αλλά και πολιτικοί, όπως η ευρωβουλευτής Ν. Τζαβέλα, επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης διερεύνησης των κοιτασμάτων, καθώς ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Την ίδια στιγμή, όμως, η αμερικανική εμπειρία δείχνει ότι η άντληση υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο συνοδεύεται από βαρύ περιβαλλοντικό κόστος και συνεπώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Νέα κυβέρνηση με σφραγίδα Μπερλουσκόνι

Κι όμως, έπειτα από δύο μήνες αβεβαιότητας, αδιέξοδων διαπραγματεύσεων και σεναρίων περί νέας προσφυγής στις κάλπες, η Ιταλία πλέον έχει κυβέρνηση.
Νέα κυβέρνηση με σφραγίδα Μπερλουσκόνι
Ο λόγος για ένα σχήμα αποτελούμενο από συνολικά 20 προσωπικότητες, υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, το οποίο έχει έντονη τη σφραγίδα του Μπερλουσκόνι, ενώ παράλληλα θυμίζει σε πολλά την προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.


NYT: Σε βαλίτσες έστελνε η CIA δεκάδες εκ. δολ. στο γραφείο του Καρζάι

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια παραδίδονταν επί μία δεκαετία από την CIA σε βαλίτσες, σακίδια και πλαστικές σακούλες στο γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται πληροφορίες νυν και πρώην συμβούλων του Αφγανού ηγέτη.
Τα μυστικά αυτά κονδύλια προορίζονταν για την εδραίωση της επιρροής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά, αντ΄ αυτού, τροφοδότησαν τη διαφθορά και ενίσχυσαν τους πολέμαρχους, υπονομεύοντας τη στρατηγική απεμπλοκής της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Δύο νεκροί και οκτώ αγνούμενοι απο τη σύγκρουση φορτηγών πλοίων στα ανοιχτά της Μεθώνης

Η σύγκρουση συνέβη το πρωί, στα νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζα, στις νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη.


Το Ρiri Reis, με σημαία Cook Islands και πλήρωμα 17 υπήκοους Συρίας, είχε αναχωρήσει φορτωμένο με λίπασμα από την Ανάμπα της Αλγερίας με προορισμό την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες διασωθέντων μελών του πληρώματος, η βύθισή του διήρκεσε περίπου 7 λεπτά.

How ICT tools are improving efficiency of agricultural development

Kenyan farmer sending a text message

A Kenyan farmer sends a text message to enquire about the latest maize prices from her maize field in Thigio, near Nairobi. Photograph: Antony Njuguna/Reuters
Data collection and monitoring and evaluation (M&E) are a vital part of development work, as the results determine where public services are most needed, and what approaches prove effective.

Information communication technology and social justice: exploring what works

THUMB MARK


ICTs are often used by civil society organisations to monitor elections. But what works best? Photograph: Mike Nelson/EPA
Type the words 'ICT4D', the popular acronym that describes information communication technologies for development, into any search engine and you may be forgiven for thinking you've stumbled upon the cure for all development ills. Projects are being run by the entire spectrum of development organisations, using every form of communication device (from radio through to mobile phones and satellite systems), to tackle the major challenges of our age: access to water, information, education, markets and many others.

Αντιδράσεις της Μόσχας στο «Νέο Βόσπορο»

Είχαμε αναρωτηθεί σε σχετικό μας σημείωμα στη Voria.gr, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Μόσχας στην πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει ένα νέο Βόσπορο, την «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», μια τεχνητή διώρυγα δηλαδή, παράλληλη με τα Στενά.



Η απάντηση από την Μόσχα ήρθε, με την βεβαιότητα ότι «ο νέος Βόσπορος θα είναι κλειδί για την κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μ. Θάλασσα».

Πόσο πιθανό είναι ένα «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα

Tο ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει λάβει 50 δισ. ευρώ από την τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.Για να υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων θα πρέπει να εξαντληθεί αυτό το πακέτο και να προκύψουν νέες ζημιές που δε θα μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές, πχ την πώληση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ή το «κούρεμα» ομολογιούχων.



Με βάση τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης σε αυτή τη φάση, θα υπάρχει κεφαλαιακό απόθεμα της τάξης των 5 δισ. ευρώ για μελλοντικές διασώσεις.

Ισλανδία: Eπάνοδος της κεντροδεξιάς, φρένο στην πορεία προς την ΕΕ


Πρώτο στις εκλογές το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Μπγιάρνι Μπένεντικτσο
Ισλανδία: Eπάνοδος της κεντροδεξιάς, φρένο στην πορεία προς την ΕΕ
Με καταμετρημένα πάνω από τα δύο τρίτα των αποτελεσμάτων, το συντηρητικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Μπγιάρνι Μπένεντικτσον αποσπά 26,5% των ψήφων και παίρνει 19 έδρες στο Κοινοβούλιο των 63 εδρών

Διευρύνεται το μέτωπο κατά της Ευρω-λιτότητας


Τη δική της... κρίση φαίνεται ότι περνά η λιτότητα, με την Ευρώπη να προσανατολίζεται σε στροφή προς μια νέα στρατηγική χαλάρωσης της λιτότητας. Αυτή την εβδομάδα, η νέα ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αλλάξει “ρότα”, απομακρυνόμενη από την παραδοσιακή συνταγή που επέβαλε το Βερολίνο, ενώ, την ίδια ώρα, μια επενδυτική συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας στοχεύει να επικεντρώσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας που έχει λάβει θηριώδεις διαστάσεις στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

The CIA Has Paid Tens Of Millions Of Dollars To The Afghan President's Office Over The Last Decade

Hamid Karzai

The CIA has been dropping off hundreds of thousands to millions of dollars in cash at the offices of Afghan President Hamid Karzai every month or so since January 2003, current and former advisers to Karzai told Matthew Rosenberg of The New York Times.