Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Πώς και γιατί η Κύπρος βυθίστηκε στην κρίση

«Αηδιάζοντες και αγανακτούντες και βλέποντες την γενικήν κατάπτωσιν των πολιτευομένων ερωτώμεν αυτούς, μη τυχόν αληθώς πταίει το Έθνος;» Αυτό ήταν το ρητορικό ερώτημα του Χαρίλαου Τρικούπη, όταν στις 29 Ιουνίου 1874 δημοσίευσε στην εφημερίδα «Καιροί» το άρθρο του «Τις πταίει». Το ερώτημα παραμένει διαχρονικό και μπορεί να τεθεί και στην παρούσα τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια ανέλαβε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2007 ήταν ένα έτος με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και αξιόλογους μακροοικονομικούς δείκτες, με μοναδική εξαίρεση το ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. Υπήρξε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1.5%, δημόσιο χρέος κάτω του 60% (εξαιρούμενου του ενδοκυβερνητικού), πληθωρισμός 2.2%, ανεργία μόλις 3.9% και κατά κεφαλή εισόδημα στο 92% του μέσου κοινοτικού όρου σε μονάδες αγοραστικής αξίας. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παρέμενε σε υψηλά επίπεδα στο 4.4% για το 2007 έναντι 3.8% για το 2006. Πέντε χρόνια μετά, με την λήξη της θητείας του προέδρου Χριστόφια, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα.
Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. (Eric Vidal / Reuters)

Τα αίτια της κρίσης σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην πολιτική αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης από την κυπριακή κυβέρνηση. Στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008, ο πρόεδρος Χριστόφιας υποσχέθηκε την διενέργεια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής μέσω κοινωνικών παροχών, η οποία να ανέρχεται σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ κατά την διάρκεια της πενταετούς του θητείας (δηλαδή περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος), ποσοστό αντίστοιχο του 33.5% του κυπριακού ΑΕΠ. Ο νέος πρόεδρος επέκρινε προεκλογικά την απερχόμενη κυβέρνηση Παπαδόπουλου για ακατανόητη έλλειψη «γενναιοδωρίας» σε κοινωνικές παροχές ως προς την οικονομική της πολιτική και αρνήθηκε ότι υπήρχε ανάγκη για συγκράτηση των δαπανών ενόψει της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Δεσμεύθηκε, επίσης, πως δεν θα επιβάλλονταν νέες φορολογίες ως αντιστάθμισμα των παροχών. Η προεκλογική πλειοδοσία σε εξαγγελίες αναμφίβολα υπερέβαινε τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας. Αμέσως μετά την εγκαθίδρυσή της, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή πασχαλινού επιδόματος συνολικού ύψους περί τα 33 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα διδόταν χωρίς σαφή εισοδηματικά κριτήρια.

Público: ‘Portugal has smaller debt but pays interest rate close to Greece’s’



Público, 1 March 2013

Of all the countries receiving bailout, Portugal is one that has seen the lowest reduction in its interest rates, writesPúblico.
As a consequence, the proportion of debt repayments to GDP for Portugal will be at a level very close to that of Greece (4.4 per cent for Portugal, against 4.7 per cent for Greece) even though the latter has a substantially higher level of debt.

Το ντοκιμαντέρ για το The Pirate Bay! Η δίκη! [Video]

The Pirate Bay Documentary

Μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, ο κινηματογραφιστής Simon Klose παρουσίασε  στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, το ντοκιμαντέρ TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard, για το οποίο είχαμε παρακολουθήσει το teaser πριν από μερικές ημέρες. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη δικαστική μάχη των τριών ιδρυτών του The Pirate Bay, η οποία κατέληξε με καταδικαστική απόφαση στις αρχές του 2012, και αναφέρει πολλές σημαντικές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την πορεία της υπηρεσίας μέχρι τότε.

Θα έπρεπε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας λογισμικού να καταργηθούν;


Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο, σχετικά με τις πατέντες, είχε αναφερθεί πως:
Οι πατέντες (διπλώματα ευρεσιτεχνίας) αποτελούν πλέον, στις μέρες μας, “big deal” (προσοδοφόρα δουλειά με …φούντες) στο χώρο της βιομηχανίας λογισμικού. Οι μηνύσεις και οι αγωγές πολλαπλασιάζονται.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο και μόνο για να αγοράσουν τεράστιες συλλογές πατεντών, για να μπορούν να αμυνθούν. Οι ίδιοι οι προγραμματιστές υπολογιστών λένε πως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας εμποδίζουν κάθε έννοια καινοτομίας.

Ηθικοπλαστικόν θερινόν ανάγνωσμα: “Οι πατέντες επιτίθενται"


Αυτή η ηθικοπλαστική ιστορία, γράφτηκε από τους Alex Blumberg (του Planet Money) και Laura Sydell (του NPR), και κυκλοφόρησε πρόσφατα στο “This American Life”.

«ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ» Ετοιμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση ο Ασαντ

Έπειτα από 23 μήνες σφοδρών συγκρούσεων που κλυδωνίζουν τη χώρα του, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, εμφανίστηκε διατεθειμένος να προσέλθει σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση, ωστόσο τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και να εξοριστεί.
Ετοιμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση ο Ασαντ
Ο πρόεδρος της Συρίας άνοιξε παράθυρο διαλόγου στους εξεγερμένους σε μία προσπάθεια επίλυσης της κρίσης και κατάπαυση του πυρός, ωστόσο εξακολούθησε να κάνει το διαχωρισμό μεταξύ «πολιτικών οντοτήτων» και «τρομοκρατών».

Διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου από Λιβύη προς Ιταλία

Η παράδοση φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ιταλία μέσω του αγωγού Green Stream σταμάτησε μετά από ανταλλαγή πυρών κοντά σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές του ιταλικού ενεργειακού ομίλου ΕΝΙ, μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Το πρωί, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή του αγωγού μεταξύ τοπικών φατριών με αποτέλεσμα η κοινοπραξία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ανήκει εξίσου στην EΝΙ και στην NOC (Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης) να αποφασίσει «για λόγους ασφαλείας και για να εξασφαλίσει την ακεραιότητα των εγκαταστάσεων, να σταματήσει την παραγωγή» όπως σημείωσαν οι προσκείμενες στην ΕΝΙ, πηγές.

Αλβανοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία στα Σκόπια

Η αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συγκρούστηκε το Σάββατο με αλβανικής καταγωγής διαδηλωτές που πυρπόλησαν ένα λεωφορείο και επιτέθηκαν σε καταστήματα κατά τη δεύτερη ημέρα των βίαιων επεισοδίων που προκάλεσε ο διορισμός ενός πρώην μαχητή των ανταρτών στο αξίωμα του υπουργού Άμυνας.
Ο τραυματισμός τουλάχιστον 20 ανθρώπων και η σύλληψη άλλων δώδεκα το Σάββατο φαίνεται να είναι μια απάντηση στις οργισμένες διαδηλώσεις των νεαρών σλαβικής καταγωγής που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή εναντίον του διορισμού τον περασμένο μήνα του πρώην διοικητή των ανταρτών Ταλάτ Τζαφέρι ως υπουργού Άμυνας.

Αυστρία: Σκάνδαλο διαφθοράς απειλεί την ακροδεξιά

Το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα, κινδυνεύει να χάσει από τους σοσιαλδημοκράτες, το ιστορικό προπύργιο του χαρισματικού ηγέτη του, Γιόργκ Χάιντερ, ο οποίος πέθανε το 2008, κατά τη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών της Καρινθίας.Οι ακροδεξιοί απειλούνται, εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς, που αφορά την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας Hypo Alpe-Adria.
Το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα, κινδυνεύει να χάσει το ιστορικό του προπύργιο
Σε μια ακόμη περιφέρεια στην επαρχία της Κάτω Αυστρίας, κοντά στη Βιέννη, η βασική πρόκληση θα είναι αν το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα καταφέρει να διατηρήσει ή όχι την πλειοψηφία. Οι Χριστιανοδημοκράτες πάντως σε ομοσπονδιακό επίπεδο, είναι μέρος του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν.

Καθοριστικό για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας το αυριανό Eurogroup

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των πολιτικών, οικονομικών παραγόντων, αλλά και των Κυπρίων πολιτών, όπου αύριο θα συνέλθει το Eurogroup και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καλείται να περάσει τις «πρώτες εξετάσεις» από τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με το μνημόνιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δήλωση του στην εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρει ότι δεν αναμένεται αύριο να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία για την δανειακή σύμβαση. Ο κ. Στυλιανίδης τονίσει ότι η προσπάθεια του Κύπριου ΥΠΟΙΚ θα έχει δύο στόχους:α) να εξασφαλίσει κατηγορηματική και επίσημη δήλωση ότι αποκλείεται «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο, β) να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την τελική υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με την τρόϊκα.