Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ενεργειακή συμφωνία-ορόσημο Τουρκίας με τους Κούρδους του Ιράκ


Το ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψε μια συμφωνία-ορόσημο με την Τουρκία για την προμήθεια της χώρας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα με γνώσης της υπόθεσης. 
Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο μήνα όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan συνάντησε τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani στην Άγκυρα, αναφέρουν στο πρακτορείο οι πηγές.

Άνοιξε τα χαρτιά της η Noble για το ΦΑ της Κύπρου

Τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό για αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη» με απευθείας αγωγό, σύνδεση του «Λεβιάθαν» με το ίδιο τερματικό και εξαγωγές κυρίως στην Άπω Ανατολή, όπου μπορούν από την Κύπρο να προσφερθούν εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.
 
Άνοιξε τα χαρτιά της η Noble για το ΦΑ της Κύπρου
Αυτή τη στρατηγική φαίνεται να προωθεί η Noble, με τα όσα ξεκάθαρα και αρκετά αναλυτικά, είπαν τρεις εκπρόσωποί της στο μεγαλύτερο παγκόσμια διεθνές φόρουμ για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το «LNG 17», που διεξάγεται στο Τέξας από τις 16-19 Απριλίου.

«Ικανός μόνος του» να καταστρέψει το Ισραήλ ο ιρανικός τακτικός στρατός

Ο ιρανικός στρατός είναι «ικανός μόνος του» να καταστρέψει το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του απαντώντας στις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού για την ικανότητα του εβραϊκού κράτους να δράσει μόνο του κατά του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.


"Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το καθεστώς, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ικανότητες των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας μπορεί μόνος του να καταστρέψει το Ισραήλ», δήλωσε ο στρατηγός Αταολάχ Σαλεχί, στο περιθώριο της ετήσιας παρέλασης των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr.

Η πρώτη φάση του Ψυχρού Χρηματοοικονομικού Πολέμου κατά της Γερμανίας. Οι Αμερικανοί ανεβάζουν υπογείως τα CDS στα γερμανικά ομόλογα και η Γερμανία δέχεται την πρώτη μίνι υποβάθμιση από τον Οίκο Egan Jones


O οίκος Egan-Jones Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας σε "Α" από "A+" λόγω των προβλημάτων που πιθανόν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της χώρας, της αύξησης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και εξαιτίας των συνεπειών που θα υποστεί ή ίδια λόγω της ύφεσης που μαστίζει τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης με τις οποίες συναλλάσσεται. Φαίνεται πως οι Γερμανοί πληρώνουν τώρα τις συνέπειες της λιτότητας και της ύφεσης που βιώνει η Ευρωζώνη εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας την οποία επιβάλλει η κυβέρνηση Μέρκελ.

«Φτωχή, καημένη Γερμανία», το νέο εθνικό αφήγημα του Spiegel


Γνωρίζαμε μέχρι τώρα το Der Spiegel ως ένα νηφάλιο, μετριοπαθές, σοβαρό περιοδικό που πρόσκειται σαφώς στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Κατά καιρούς ακούγονταν κάποια «φάλτσα», που ναι μεν δεν παρέπεμπαν σε μια Bild-οποίηση του περιοδικού αλλά σημείωναν σαφέστατα μία αλλαγή στην οπτική του γωνία.

Der Spiegel: Europe's Crisis Countries Hide their Wealth

Photo Gallery: Who Should Cover Debts in the Euro Crisis?

Photos
AP
How fair is the effort to save the euro if the people living in the countries that receive aid are wealthier than the citizens of donor countries like Germany? A debate over a redistribution of the burdens is long overdue.

The images we see from the capitals of Europe's crisis-ridden countries are confusing to say the least. In the Cypriot capital Nicosia, for example, thousands protested against the levy on bank deposits, carrying images of Hitler and anti-Merkel signs, one of which read: "Merkel, your Nazi money is bloodier than any laundered money."

MEPs angry at EU's Olli Rehn over treatment of Cyprus

MEPs' protest over Cyprus, 17 Apr 13
MEPs have attacked the European Commission over its handling of the Cyprus banking crisis, saying it gave too much power to the "troika" team.
The troika - the Commission, IMF and European Central Bank (ECB) - has set the terms of each eurozone bailout. For Cyprus they were especially tough.

ΗΠΑ: Διαφωνούν οι οικονομολόγοι για τη λιτότητα. Βρήκαν λάθη στην έρευνα Ράϊνχαρτ - Ρογκόφ

ΗΠΑ: Διαφωνούν οι οικονομολόγοι για τη λιτότητα

Τα πορίσματα μίας εξαιρετικά επιδραστικής έρευνας Αμερικανών οικονομολόγων, σύμφωνα με την οποία τα υψηλά χρέη είναι παράγοντας που δυσχεραίνει την ανάπτυξη τίθενται υπό αμφισβήτηση.  Σε νεότερη δημοσίευση τρεις Αμερικανοί ερευνητές καταδεικνύουν ότι η αρχική έρευνα έχει λάθη αριθμητικών υπολογισμών και άρα εσφαλμένα συμπεράσματα.

More Children in Greece Are Going Hungry

As an elementary-school principal, Leonidas Nikas is used to seeing children play, laugh and dream about the future. But recently he has seen something altogether different, something he thought was impossible in Greece: children picking through school trash cans for food; needy youngsters asking playmates for leftovers; and an 11-year-old boy, Pantelis Petrakis, bent over with hunger pains.

Angelos Tzortzinis for the International Herald Tribune
Michalis Petrakis, who is jobless and whose son Pantelis has been going to school hungry, opened his nearly empty refrigerator.


“He had eaten almost nothing at home,” Mr. Nikas said, sitting in his cramped school office near the port of Piraeus, a working-class suburb of Athens, as the sound of a jump rope skittered across the playground. He confronted Pantelis’s parents, who were ashamed and embarrassed but admitted that they had not been able to find work for months. Their savings were gone, and they were living on rations of pasta and ketchup.

Ο Κασουλίδης καταγγέλλει Νταβούτογλου στον γγ ΟΗΕ

Σε αυστηρό ύφος ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου καταγγέλλει στον γγ του ΟΗΕ τον Τούρκο ομόλογό του για τις πρόσφατες αναφορές του και τα όσα αναφέρει σε επιστολή του για το κυπριακό και το φυσικό αέριο.
Κασουλίδης: Πειραματόζωο η Κύπρος αλλά θα τα καταφέρει
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Ιωάννης Κασουλίδης απέστειλε στον Μπαν Kι Μουν επιστολή μέσα από την οποία καταγράφει τις αντιφάσεις της τουρκικής πολιτική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταγγέλλει τον Αχμέτ Νταβούτογλου και κατ’ επέκταση την πολιτική της Άγκυρας ότι στόχος τους είναι η διχοτόμηση της Κύπρου.

Η εξέλιξη του ανορθόδοξου πολέμου

Οι ειδήμονες και ο Τύπος πολύ συχνά αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία και τις τακτικές που ακολουθούν οι αντάρτες ως κάτι νέο, μια αποστασιοποίηση από παρωχημένους τρόπους διεξαγωγής πολέμου. Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της μακράς και αιματηρής εξέλιξης του είδους μας, ο πόλεμος κατά κύριο λόγο διενεργήθηκε από ομάδες χαλαρά οργανωμένες, απειθάρχητες, και με ελαφρά οπλισμένους εθελοντές που περιφρονούσαν την ανοιχτή μάχη και τάσσονταν υπέρ των απρόσμενων επιδρομών και των ενεδρών: δηλαδή τις στρατηγικές τόσο των πολεμιστών στις παλιές φυλετικές διαμάχες όσο και των σύγχρονων ανταρτών και τρομοκρατών. 
Λίβυος επαναστάτης τον Αύγουστο του 2011. Esam Al-Fetori /Reuters

Στην πραγματικότητα, ο συμβατικός τρόπος εχθροπραξιών είναι σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Για πρώτη φορά κατέστη δυνατός μετά το 10.000 π.Χ. με την ανάπτυξη των αγροτικών κοινωνιών, η οποίες παρήγαγαν αρκετό πλεόνασμα πλούτου και πληθυσμό ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων οχυρώσεων και όπλων (και επαγγελματιών για τη λειτουργία τους). Οι πρώτοι γνήσιοι στρατοί - διοικούμενοι από μια αυστηρή ιεραρχία, που αποτελείται από εκπαιδευμένους στρατιώτες, πειθαρχημένους κάτω από απειλές τιμωρίας - προέκυψαν μετά από το 3100 π.Χ. στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Αλλά η διαδικασία του σχηματισμού κρατών και, ως εκ τούτου, ο σχηματισμός στρατών πήρε πολύ περισσότερο χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Σε ορισμένες περιοχές, τα κράτη εμφανίστηκαν μόνο κατά τον περασμένο αιώνα, και η ικανότητά τους να εκτελούν βασικές λειτουργίες όπως η διατήρηση ενός στρατού παραμένει, στην καλύτερη περίπτωση, αδύναμη. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο καιρό οι άνθρωποι περιδιαβαίνουν την γη, η εποχή αυτού που σήμερα θεωρούμε ως συμβατική σύγκρουση αντιπροσωπεύει απλώς μια ιστορική στιγμή.

Pentagon sending additional troops to Jordan

Pentagon officials said Wednesday that the Obama administration has ordered additional U.S. troops to Jordan for possible chemical weapons control, humanitarian response or “stability operations” in Syria.
The new troops, a headquarters element of the 1st Armored Division based at Fort Bliss, Tex., will not greatly increase the number of U.S. forces in Jordan. About 150 troops were sent last year to help train Jordanian military and Syrian opposition forces. Some of those troops will remain, and the new arrivals will increase the total to more than 200.

ΗΠΑ: Οργισμένος ο Ομπάμα για το «όχι» στην τροπολογία για τα όπλα

«Ημέρα ντροπής για την Ουάσινγκτον» χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την αρνητική ψήφο της Γερουσίας στη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να διευρυνθούν οι έλεγχοι πριν από την πώληση όπλων στους επίδοξους αγοραστές.ΗΠΑ: Οργισμένος ο Ομπάμα για το «όχι» στην τροπολογία για τα όπλα
Η αρνητική ψήφος της Γερουσίας κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην ίδια την ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με τη χρήση όπλων. 

Το ΣτΕ Απέρριψε τις Προσφυγές Κατά των Μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Tο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση 29 κατοίκων της Χαλκιδικής, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας (δήμοι Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων - Ακάνθου και ήδη δήμου Αριστοτέλη). Επίσης εγκρίθηκε η απομάκρυνση και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων «Ολυμπιάδας» από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», που εκμεταλλεύεται τα επίμαχα μεταλλεία.

Εξάλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις παρεμβάσεις υπέρ της συνέχισης του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Χαλκιδικής.

Ασαντ: Η Δύση «θα πληρώσει ακριβά» την υποστήριξή της στην Αλ-Κάιντα

Οι Δυτικοί παίζουν με τη φωτιά χρηματοδοτώντας την Αλ Κάιντα δήλωσε χθες ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και άφησε να εννοηθεί ότι υπολογίζει να παραμείνει στην εξουσία ως το 2014 και ακόμα περισσότερο.
Ασαντ: Η Δύση «θα πληρώσει ακριβά» την υποστήριξή της στην Αλ-Κάιντα
Σε συνέντευξη μιας ώρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, στην οποία εμφανίστηκε ήρεμος, ο 'Ασαντ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη χώρα του μπορεί να επεκταθεί στη γειτονική Ιορδανία, την οποία κατηγορεί ότι εκπαιδεύει αντάρτες και ότι διευκολύνει την είσοδο «χιλιάδων» από αυτούς στη Συρία.

Τέξας: Φόβοι για νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες απο έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων

Εκπρόσωπος του τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας δήλωσε ότι η έκρηξη στο εργοστάσιο της εταιρείας West Fertilizer είχε ως αποτέλεσμα «εκατοντάδες τραυματισμούς». 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, υπάρχουν επίσης δύο νεκροί, καθώς και αρκετοί εγκλωβισμένοι. Άγνωστη παραμένει για την ώρα και η αιτία της έκρηξης, η οποία προκάλεσε πυρκαγιές και σημαντικές ζημιές σε γειτονικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα γηροκομείο.