Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Τζ. Κέρι: Ανεπιβεβαίωτες οι εκτιμήσεις του Ισραήλ για χρήση χημικών στη Συρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ενός αναλυτή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις μάχες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.


«Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σήμερα το πρωί. Πιστεύω πως είναι δίκαιο για εμένα προσωπικά να πως ότι αυτός δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο στην συνομιλία που είχαμε», δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Δεν γνωρίζω ακόμη ποια είναι τα στοιχεία», πρόσθεσε.

Δεν επρόκειτο για τους συνήθεις Τσετσένους τζιχαντιστές Βγάζοντας λάθος συμπεράσματα για τις βόμβες στην Βοστώνη

Από την στιγμή που οι ύποπτοι για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης αναγνωρίστηκαν ως Τσετσένοι, η συζήτηση για το περιστατικό φάνηκε να εστιάζει στην σύνδεση μεταξύ της βίας και της Τσετσενίας. Τα δύο αδέλφια, ο Tamerlan και ο Dzhokhar Tsarnaev, σίγουρα ζούσαν σε δύο μέρη ταυτόχρονα: στο Cambridge της Μασαχουσέτης και σε μια φανταστική πατρίδα στην Τσετσενία και τον Βόρειο Καύκασο γενικότερα. Και παρ’ όλο που η πατρίδα τους ήταν κάτι που ήξεραν κυρίως μέσα από τις ιστορίες της οικογένειας και την εθνικιστική μυθολογία, αναδείκνυαν αυτό το σημείο της ταυτότητάς τους - τουλάχιστον αν κρίνουμε από το κοινωνικό προφίλ των μέσων ενημέρωσης και τα άλλα ίχνη που άφησαν σε δημόσια θέα. Κατά τα λοιπά, οι αδελφοί Tsarnaev φαίνονταν κατεξοχήν Αμερικανοί. Ίσως αυτός είναι ένας λόγος που τη συμμετοχή τους στην βομβιστική επίθεση της Βοστώνης είναι τόσο τρομακτική.
Αστυνομικοί αναχωρούν από περιοχή όπου ερευνούσαν για τον Dzhokar Tsarnaev. (Lucas Jackson / Reuters)

Οι παρατηρητές έχουν ήδη υπογραμμίσει δύο στοιχεία από την ιστορία των αδελφών που οι ερευνητές αμφιβολία θα λάβουν υπόψη: την επίσκεψη Αμερικανών αστυνομικών στον Tamerlan το 2011, έπειτα από υπόδειξη μιας «ανώνυμης» ξένης κυβέρνησης και την επίσκεψή του διάρκειας ενός εξαμήνου στην Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στο σπίτι τού πατέρα του, στο Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου, το 2012.

Kerry: NATO should consider response to Syria WMD threat

US Secretary of State John Kerry said on Tuesday that NATO needed to consider its role in the Syrian crisis, including how it would respond to a potential chemical weapons threat.
"We need to continue to consider NATO's role as it relates to the Syrian crisis," Kerry told a meeting of NATO foreign ministers in Brussels, adding that the planning that the alliance had already done was appropriate.

Αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Β.Κορέα ως πυρηνική δύναμη οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απέρριψαν κατηγορηματικά σήμερα το αίτημα της Βόρειας Κορέας να αναγνωριστεί ως πυρηνική χώρα.
Δεν αναγνωρίζουν τη Β. Κορέα ως πυρηνική δύναμη οι ΗΠΑ
"Το αίτημα της Βόρειας Κορέας να αναγνωριστεί ως πυρηνικό κράτος δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε αποδεκτό», δήλωσε ο Τόμας Κάντριμαν, ο Αμερικανός αναπληρωτής γραμματέας για τη Διεθνή Ασφάλεια και τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων στη Γενεύη, όπου ηγείται της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Χέιγκελ: Οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ στους «δύσκολους καιρούς»

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στην ενίσχυση της σχέσης τους με το Ισραήλ καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ.
"Αυτή είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδος κατά την οποία φίλοι και σύμμαχοι πρέπει να παραμένουν κοντά οι μεν στους δε, πιο κοντά από ποτέ. Έχω δεσμευτεί στη συνέχιση της ενίσχυσης της σχέσης αυτής, στη διασφάλισή της», τόνισε ο Χέιγκελ κατά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Συρία: Απήχθησαν ο μητροπολίτης Χαλεπίου και ο συροϊκαβίτης επίσκοπος

Δραματικές εξελίξεις σημειώνονται στη Συρία όπου σύμφωνα με πληροφορίες απήχθησαν δύο μητροπολίτες, ο ένας είναι ο αδερφός του Πατριάρχη Αντιόχειας, Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος.Συρία: Απήχθησαν ο μητροπολίτης Χαλεπίου και ο συροϊκαβίτης επίσκοπος
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απαγωγή έγινε στα σύνορα με την Τουρκία ενώ οι ίδιες πάντα πληροφορίες αναφέρουν ότι απήχθη και ο συροϊακωβίτης επίσκοπος Χαλεπίου κ. Γιοχάνα Ιμπραήμ.

Qatar is focus as U.S. weighs concerns about arming Syrian extremists

When President Obama welcomes the leader of Qatar to the White House on Tuesday, he will doubtless thank the Qataris for hosting a major U.S. air base in the Persian Gulf, and for their help on a wide range of strategic issues from Libya to Afghanistan.
Reuters - A woman walks along a street past graffiti that reads "Victory coming" in Deir al-Zor, on April 20, 2013.

But he is also likely to press Emir Hamad bin Khalifa al-Thani to ensure that none of the weapons Qatar is sending to Syrian rebels end up with the Jabhat al-Nusra, which the administration has linked to al-Qaeda, and other Islamic extremist groups fighting against the government of Syrian President Bashar al-Assad.

Νομική διαδικασία της Βρετανίας κατά του FTT

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση κίνησε μια νομική διαδικασία κατά του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο λόγος είναι ότι οι επιπτώσεις (φόροι) στις εταιρείες και στα άτομα που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός της ζώνης όπου θα επιβληθεί ο φόρος (FTT).
Έχουμε καταρτίσει μια ανάλυση για το τι σημαίνει αυτή η πρόκληση και τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Σκληρές μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών στη Νιγηρία

Φωτογραφία για Σφοδρές μάχες στη Νιγηρία
Οι νιγηριανές αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και Ισλαμιστών μαχητών, σε μια απομακρυσμένη περιοχή βορειοανατολικά της χώρας και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει του 185, αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση.

REUTERS «Βλέπει» έξοδο από το τούνελ για την Ελλάδα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει ο αρθρογράφος του Reuters Ούγκο Ντίξον, ο οποίος «βλέπει» προοπτική βελτίωσης των συνθηκών στην Ελλάδα από το 2014 και εκτιμά ότι η χώρα θα κατορθώσει να βγει από το τούνελ.
«Βλέπει» έξοδο από το τούνελ για την Ελλάδα
Σε άρθρο του, που αναδημοσίευσαν οι New York Times, θεωρεί ως θετικές εξελίξεις την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε 8,2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου/ Ντιαογιού

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε προειδοποίησε σήμερα πως η χώρα του θα απωθήσει «δια της βίας» κάθε κινεζική απόβαση στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου, γύρω από τα οποία έχουν καταπλεύσει κινεζικά πλοία. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για το τι θα διατάξει αν Κινέζοι αποβιβαστούν στα νησιά αυτά που διοικούνται από την Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί και η Κίνα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε: «είναι λογικό αν αποβιβαστούν να τους απωθήσουμε δια της βίας» .
Η ερώτηση αυτή διατυπώθηκε μετά την είσοδο οκτώ κινεζικών πλοίων ναυτικής επιτήρησης στη ζώνη των 12 μιλίων γύρω από τα νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και το Πεκίνο ονομάζει Ντιαογού.