Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η εισαγωγή ανεξάρτητων κληρωτών βουλευτών θα αύξανε την αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού έργου.

Κληρωτοί στη Βουλή!!!

Τι θα λέγατε αν στην επόμενη Βουλή των Ελλήνων ένα μέρος των βουλευτών ήταν κληρωτοί; Σας φαίνεται περίεργο; Ιταλοί ερευνητές πάντως, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που επιτρέπει την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας του βουλευτικού σώματος με βάση τα ποσοστά βουλευτών που προέρχονται από κόμματα και ανεξάρτητων κληρωτών βουλευτών, υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή τυχαίου ανεξάρτητου αίματος θα αύξανε κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού έργου. Τι εννοούν με τον όρο «αποτελεσματικότητα»; Οτι οι αποφάσεις θα ήταν προς το καλό του κοινωνικού συνόλου (κατ' αντιδιαστολή με το προσωπικό όφελος των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας). Με δεδομένο ότι στη διάρκεια των 37 τελευταίων χρόνων οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας απέτυχαν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της χώρας (για να μην πούμε συνέβαλαν σε αυτή), η διαίσθησή μας λέει ότι οι ιταλοί επιστήμονες μπορεί και να έχουν δίκιο. Στο κάτω-κάτω, πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε υιοθετήσει το μοντέλο που προτείνουν; Το ΒΗΜΑScience συνομίλησε μαζί τους για να μάθει περισσότερα... 

FT: Πληρώστε για το ΝΑΤΟ ή καταργείστε το



Το να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις νέες απειλές απαιτεί στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά κανείς δεν θέλει να πληρώσει το λογαριασμό. Η σημαντικότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο χάνει έναν πόλεμο και ψάχνει για έναν ρόλο, σχολιάζει ο Philip Stephens.

Operation Mincemeat and spycraft in World War Two

Operation Mincemeat was one of the most successful deceptions of the enemy by the British during World War II, when a dead body carrying faked secret documents was set adrift off the coast of Spain in May 1943. While the real landings were planned to take place in Sicily as Operation Husky, the documentation carried by the corpse contained plans which detailed landings in southern Europe. Thousands of Allied lives were spared when Germany diverted its forces from Sicily to defend Corsica, Sardinia, and the Balkans. Later estimates put the number of lives saved as being in the order of 30,000.

Here's 20,000 Well-Armed Reasons Why North Korea Should Chill Out

Geoffrey Ingersoll

Every year, 20-some-odd thousand troops from the Republic of Korea and the United States get all their loudest, flashiest toys together, churn up the ocean, and culminate by throwing an exclusive party that's about 10 miles from the demilitarized zone in North Korea.
Every year, this happens. Yet every year, North Korea flips out.
One year, I even got to go.
See what I saw in 2008 

In 2008, the two main operations — Foal Eagle and Key Resolve — were put together as one. Key Resolve is the largest body of operations, consisting of jets, ships, and naval exercises.

Pakistan-Iran gas pipeline defies US


President Asif Ali Zardari of Pakistan and Iran's Mahmoud Ahmadinejad have inaugurated a controversial gas pipeline linking the two neighbours.
The US has warned that the project could incur sanctions connected with Iran's nuclear programme.

Ankara warns Berlin


Photo Gallery: Deadly Fire in Southern Germany
DPA
The Turkish government is demanding a detailed investigation into a housefire which killed eight people with Turkish backgrounds in the southern German town of Backnang on Sunday morning. The suspicion shows that trust has not yet returned between Ankara and Berlin.

Πολλοί Αυστριακοί πιστεύουν ότι ο Χίτλερ «δεν ήταν τόσο κακός τελικά»


Πολλοί Αυστριακοί πιστεύουν ότι ο Χίτλερ «δεν ήταν τόσο κακός τελικά» 

Προβληματίζουν τα αποτελέσματα έρευνας στην Αυστρία

Τέσσερις στους δέκα Αυστριακούς πιστεύουν ότι ο Χίτλερ «δεν ήταν τελικά και τόσο κακός». Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Linz Market Institute, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «η εποχή του Χίτλερ δεν είχε τίποτα θετικό».

Μυστικά email και CD-φωτιά για τους στημένους διαγωνισμούς


«Έστηναν» τα έργα οι μεγαλο-εργολάβοι
Τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπάνε παρά το προχωρημένο της ώρας. Η φωνή βαθιά, αυστηρή, χαρακτηριστική της κρισιμότητας της στιγμής: «Ολοι στις 8 το πρωί να βρίσκεστε στις θέσεις σας!». Το γιατί και το πώς κανένας δεν έπρεπε να το ξέρει. Κανείς εκτός από τους ανθρώπους που έδιναν τις εντολές για τον πρωινό συναγερμό, καθώς περιθώρια για ερωτήσεις δεν δόθηκαν.

Η Goldman φεύγει από τα ισπανικά ομόλογα



Το κλείσιμο θέσεων στο πενταετές ισπανικό ομόλογο συστήνει στους πελάτες της η Goldman Sachs, στοιχείο που δείχνει ότι ο οίκος δεν θέλει να αναλάβει περαιτέρω κίνδυνο για την πορεία των τίτλων αυτών. Μπορεί οι πελάτες της Goldman να κλείνουν τις θέσεις τους με κέρδη, αφού τις είχαν ανοίξει όταν η απόδοση του τίτλου ήταν στο 4,29%, αυτό όμως δείχνει και μια αβεβαιότητα που αρχίζει να επικρατεί σε σχέση με την πορεία των τίτλων αυτών που κυρίως εκπορεέυται από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ειδικά τα 10ευτή ιταλικά παρουσιάζουν σήμερα ελαφρά αύξηση των spreads μετά και την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch  την περασμένη Παρασκευή. Η απόδόσή τους ανεβαίνει στο 4,65%.

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις στο Ιράν, λόγω «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν
Το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ενέκρινε την απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πάγωμα πόρων σε βάρος εννέα προσώπων. Οι πόροι ενός δημόσιου θεσμού που φέρεται ότι συνδέεται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επίσης παγώνουν, είπαν διπλωμάτες.

Ο Αναστασιάδης θα ζητήσει 2 δις από την Ελλάδα Δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενοι πληροφορίες από Λευκωσία

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Σαμαρά 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό πακέτο τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης να διατεθούν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενοι πληροφορίες από τη Λευκωσία.
 Ο Αναστασιάδης θα ζητήσει 2 δις από την Ελλάδα
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το «ασυνήθιστο» αίτημα προκύπτει από την «απεγνωσμένη» προσπάθεια των Κυπρίων αξιωματούχων να αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας, κάτι που πάντως έχει απορρίψει τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος όσο και άλλοι αξιωματούχοι.

«Οι δαίμονες του πολέμου απλώς κοιμούνται»

Η κρίση και η σύγκρουση που προκαλεί στην Ευρώπη μπορεί να κλιμακωθεί εξαιρετικά επικίνδυνα, προειδοποιεί με συνέντευξή του στο περιοδικό «der Spiegel» ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Το Κόσοβο δεν είναι τόσο μακριά, θυμίζει ο Γιουνκέρ...Το Κόσοβο δεν είναι τόσο μακριά, θυμίζει ο Γιουνκέρ...« Όποιος πιστεύει ότι δεν υφίσταται πλέον το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης, ίσως κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλώς κοιμούνται, όπως απέδειξε ο πόλεμος στη Βοσνία και το Κόσοβο» υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ.

Να μην υποτιμάται το αποτέλεσμα στην Ιταλία

Η σημασία του αποτελέσματος των ιταλικών εκλογών δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Αλλά το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι πολύ πιο θετικό από ό,τι αντιλαμβάνονται πολλοί. Το αποτέλεσμα προκάλεσε μια σύγχυση και σε κάποιες περιπτώσεις, υστερικές αντιδράσεις από τις αγορές (που είναι ίσως κατανοητό) και από τους Ευυρωπαίους εταίρους (το οποίο είναι πολύ λιγότερο κατανοητό!). Ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία είναι ευρωπαϊκή ανησυχία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ιταλία είναι too big to fail –και ακόμη και εάν φανταζόμαστε για ένα δευτερόλεπτο ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό, θα πρέπει να είναι σαφές πως οι επιδράσεις από μια τέτοια κατάρρευση θα έπλητταν σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη και σίγουρα θα ήταν μια τεράστια καταστροφή για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Τον Απρίλιο, η θητεία του Giorgio Napolitano ως προέδρου της Ιταλίας, θα τελειώσει. Για να ολοκληρώσει την επταετή θητεία του, η τελευταία του επίσκεψη τον έφερε στη Γερμανία. Ήταν μια σοφή απόφαση και η αποστολή του ήταν ξεκάθαρη. Ήθελε να διαβεβαιώσει τις αγορές και την Angela Merkel ότι η Ιταλία ήταν σταθερή και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιζόταν. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκλογές επισκίασαν την επίσκεψή του. Κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει το εκλογικό τσουνάμι. Εάν ο Bersani είχε κερδίσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα της Βουλής, ο Napolitano θα μπορούσε να τον απεικονίσει ως Monti II –θα μπορούσε να πει στην Angela Merkel ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν, ότι η Ιταλία θα είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη χώρα και ότι σύντομα θα εγκριθεί ένας νέος εργασιακός νόμος.

Ξεκίνησε η μονομαχία για τη μετα-Τσάβες εποχή στη Βενεζουέλα

Η κούρσα για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες ξεκίνησε αμέσως μετά την κηδεία του εκλιπόντος ηγέτη της Βενεζουέλας, αφού όπως ανακοινώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εκλογές στις οποίες θα κονταροχτυπηθούν ο εκλεκτός του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, και ο χαμένος των τελευταίων εκλογών Ενρίκε Καπρίλες θα πραγματοποιηθούν στις 14 Απριλίου.
     Ο εκλεκτός του Τσάβες, Ν. Μαδούρο, θεωρείται φαβορί για την προεδρία στις εκλογές της 14ης Απριλίου

Ο εκλεκτός του Τσάβες, Ν. Μαδούρο, θεωρείται φαβορί για την προεδρία στις εκλογές της 14ης Απριλίου
Τα στρατόπεδα ήδη έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται και όπως τονίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί στη Βενεζουέλα μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, θα είναι μια σκληρή, αλλά μάλλον άνιση για την αντιπολίτευση μάχη.

Πολυεθνικοί Κολοσσοί Οσμίστηκαν Ελληνικό Πετρέλαιο

Νωρίτερα από όσο αναμένεται είναι πιθανόν να επιστρέψουν οι Νορβηγοί της PGS στις ελληνικές θάλασσες για συμπληρωματικές έρευνες, αφού οι αρχικές ενδείξεις από την πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και έχουν ήδη κινητοποιήσει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Eκτός από τη γαλλική Total, την αμερικανική Exxon και ακόμα μία πολυεθνική, που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν παραγγείλει πρόσθετα στοιχεία και προαγόρασαν δεδομένα από την πρώτη φάση, και άλλες εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον είκοσι - είκοσι πέντε πετρελαϊκοί όμιλοι θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν το πακέτο με τα δεδομένα, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός.

Κύπρος: Δυσαρεστημένος από την τρόικα ο αρχιεπίσκοπος, εισηγείται επιστροφή στη λίρα

«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Εξέφρασε σαφώς τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που τηρεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κυπριακή δανειακή σύμβαση, ενώ υπέδειξε στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να φανεί σκληρή απέναντι στους δανειστές «και να τους πει ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ».


Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε και για την κατάσταση στις τράπεζες, λέγοντας ότι συζητά την καταχώρηση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Υποστήριξε ότι αυτοί έχουν εμπλέξει το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής, που έδωσαν στην Pimco, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν χρήζει κρατική στήριξης.

Ισραήλ: Νέος και τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνηση επαναλαμβάνονται σήμερα ανάμεσα στο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους εταίρους του στον συνασπισμό και η ανακοίνωση συμφωνίας είναι πιθανή μέχρι αύριο το πρωί, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ισραήλ: Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησηςΟι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν μέχρι αργά τη νύκτα ανάμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, που αναδείχθηκε δεύτερη σε μέγεθος πολιτική δύναμη από τις εκλογές του Ιανουαρίου με 19 βουλευτές στην Κνεσέτ και τον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη της Εβραϊκής Εστίας, εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη με 12 βουλευτές.