Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Σε τροχιά μετωπικής ρήξης Δύση - Ρωσία

Σε φάση δραματικής κλιμάκωσης, με απρόβλεπτες συνέπειες στη διεθνή τάξη πραγμάτων, εισέρχεται η κρίση στην Ουκρανία, ύστερα από την απόφαση του Κιέβου να ζητήσει την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επικαλούμενο «εισβολή» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη.



Μία ημέρα μετά τη θεαματική προέλαση ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Αζοφική Θάλασσα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο «να ψηφίσει νόμο που θα καταργεί το αδέσμευτο καθεστώς του ουκρανικού κράτους και θα εγκαινιάσει τη διαδικασία για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ».

Η ομάδα των αουτσάιντερ: Πώς οι κυρώσεις θα ενισχύσουν την περιφερειακή επιρροή τού Πούτιν

Οι πρόεδροι της Αρμενίας Serzh Sargsyan, της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev, του Κιργιστάν Almazbek Atambayev, της Ρωσίας Vladimir Putin, και του Τατζικιστάν Emomali Rahmon, στο Κρεμλίνο, τον Δεκέμβριο του 2012. (Maxi

Καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προωθεί όπλα και μαχητές στην Ουκρανία και η Δύση απαντά με κυρώσεις, η ρωσική οικονομία φαίνεται να ετοιμάζεται για να μπει σε ύφεση. Ο τελευταίος γύρος των κυρώσεων που ακολούθησε την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines έχει αφήσει την Ρωσία να αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων, που αναμένεται να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια [2] μέχρι το τέλος τού 2014 (σε σύγκριση με τα 63 δισεκατομμύρια δολάρια για το σύνολο του 2013 [3]). Το ρούβλι, εν τω μεταξύ, έχει πέσει περισσότερο από 11% από το Νοέμβριο του 2013.