Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Εθνοτικές ταραχές στη βόρεια Κίνα

Όπως ανέφερε κινέζος αξιωματούχος αρχικά 17 άνθρωποι- εννέα αστυνομικοί και οκτώ πολίτες- σκοτώθηκαν στην πόλη Λουκτσούν και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ οι δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν  δέκα πολίτες.
 φωτ.αρχείου (Reuters)
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άτομα οπλισμένα με μαχαίρια επετέθηκαν εναντίον αστυνομικών φυλακίων και της έδρας της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Λουκτσούν, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας του Σιντζιάνγκ και κοντά στην όαση του Τουρπάν. Αφού "μαχαίρωσαν ανθρώπους και πυρπόλησαν αυτοκίνητα της αστυνομίας", όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επενέβη η αστυνομία που συνέλαβε τρεις από τους δράστες.

Δεν είναι ακόμη done deal η απόφαση για τον ESM

Το Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα αναφορικά με το εργαλείο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM. Η σημασία αυτής της απόφασης είναι πολύ μεγάλη και παρουσιάζει την αισθητή πρόοδο στο δρόμο προς μια πλήρη τραπεζική ένωση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μπορούν να προκύψουν σημαντικά προβλήματα.
Έχει κλείσει αυτή η συμφωνία; Η απάντηση είναι όχι. Ο ESM αυτή τη στιγμή δεν έχει τα εργαλεία για να προχωρήσει σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για αυτό, θα απαιτηθεί μια απόφαση βασισμένη στο Άρθρο 19 της Συνθήκης του ESM και η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες πριν το δ.σ. του ESM λάβει τέτοια απόφαση. Το πιο σημαντικό εμπόδιο σε αυτό το επίπεδο θα είναι η γερμανική Bundestag. Στην πραγματικότητα, το Άρθρο 2 του γερμανικού εφαρμοστικού νόμου για τη Συνθήκη του ESM, αποκλείει ρητά την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για να ισχύσει τη απόφαση του Eurogroup, η γερμανική Bundestag πρέπει επομένως να αλλάξει τη γερμανική νομοθεσία. Ελλείψει μιας τέτοιας ψηφοφορίας, ο Γερμανός, μέλος του ESM, Wolfang Schaeuble, δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει για το εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

JP Morgan: Έρχονται και πάλι πιέσεις για μειώσεις μισθών που θα οδηγήσουν σε κρας τέστ τη νέα κυβέρνηση

JP Morgan: Έρχονται και πάλι πιέσεις για μειώσεις μισθών που θα οδηγήσουν σε κρας τέστ τη νέα κυβέρνηση

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πειστεί να προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, εάν πιεστεί πολύ από την τρόικα, εκτιμά η JP Morgan, όπως αναφέρει ο αναλυτής της, Alex White, σε σημερινή του έκθεση για τις κυβερνήσεις συνασπισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Israel Will Export 40% of its Natural Gas. But How?

Prime Minister Benjamin Netanyahu, Minister of Energy and Water Resources Silvan Shalom, Minister of Finance Yair Lapid and Governor of the Bank of Israel Prof. Stanley Fischer agreed that Israel should reserve 60% of its natural gas for domestic use and export the remaining 40% ensuring that domestic needs are satisfied for at least 25 years.

Henry Kissinger: Balkanized Syria Best Possible Outcome

Former secretary of state eyes breaking up of current-day Syria into “more or less autonomous regions”
15 Questions with Henry Kissinger
In a very recent presentation at the Ford School, former secretary of state Henry Kissinger commented on the current Syrian situation, expressing his preference for a broken-up and balkanized Syria to emerge out of the current Assad-controlled unity (from 19 minutes and 30 seconds onward):

Ελευθερία, Ισότητα, αλλά όχι «αδελφοσύνη»

Το μόνο σαφές τώρα για την εκκρεμούσα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την «Υπεράσπιση του Νόμου περί Γάμου» - του νόμου που αποκλείει την αναγνώριση του γάμου ομοφύλων από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης - είναι ότι οι Αμερικανοί θα θεωρήσουν την ετυμηγορία ως την πιο πρόσφατη ομοβροντία σε έναν πολυετή πολιτισμικό πόλεμο. Αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι πρόκειται για έναν πολιτισμικό πόλεμο που διεξάγεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς - και συχνά με όρους που δεν συμβαδίζουν με τη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει να σκέφτονται τη συζήτηση περί του γάμου των ομοφυλοφίλων με αφετηρία τον θρησκευτικό συντηρητισμό. Αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα και αλλού.
Μια γυναίκα φοράει τον σκούφο της Γαλλικής Επανάστασης σε μια διαδήλωση κατά των ομοφυλοφιλικών γάμων. (Stephane Mahe / Courtesy Reuters)

Η Γαλλία αποτελεί ένα διδακτικό παράδειγμα. Παρά το γεγονός ότι το 60% των πολιτών υποστηρίζει το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, την χώρα έχουν αναστατώσει οξύτατες διαδηλώσεις από τότε που η Εθνοσυνέλευση πέρασε οριακά το νόμο περί ισότητας στο γάμο, την περασμένη άνοιξη. Κοιτάζοντας από απόσταση, οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους μπορεί να φαίνονταν ελάχιστα διαφορετικοί από τους ευαγγελιστές που συχνά συμμετέχουν σε παρόμοιες διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά οι Αμερικανοί θα εκπλαγούν όταν ανακαλύψουν πόσο διαφορετικά είναι τα κίνητρά τους.

Επελέγη ο αγωγός TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη

Επελέγη ο αγωγός TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη

Ο Νο2 της Socar και ο αντιπρόεδρος της BP, μεγαλομετόχου της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ ενημέρωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου - Δρομολογείται και το θέμα του ΔΕΣΦΑ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώθηκε πως επελέγη τελικά ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.