Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η ανθεκτική δυστυχία της Αιγύπτου

Αστυνομικός των «ΜΑΤ» φρουρεί κτήριο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δεύτερη δίκη του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, στις 8 Ιανουαρίου του 2014. AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τα πιο βίαια και κατασταλτικά στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Από τότε που ο στρατός της χώρας αντέδρασε σε μαζικές διαδηλώσεις για την ανατροπή του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του συνδεδεμένου με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013, τουλάχιστον 1.800 πολίτες και 700 άτομα από το προσωπικό ασφαλείας έχουν σκοτωθεί [1], δεκάδες χιλιάδες έχουν φυλακιστεί και έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί για τα μέσα ενημέρωσης, την κοινωνία των πολιτών, και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και αυτή η πικρή ιστορία προβλέπεται να επιδεινωθεί. Μετά την δολοφονία του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου στις 29 Ιουνίου, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατηγόρησε την Αδελφότητα και υποσχέθηκε ολοένα και πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα κατά της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων νόμων [2] για να εξασφαλίσει ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που βρίσκονται στην πτέρυγα των μελλοθανάτων θα εκτελεστούν νωρίτερα. Σε απάντηση, η Αδελφότητα ενέκρινε [3] την ξαφνική έξαρση των επιθέσεων σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων πύργων ηλεκτρικής ενέργειας. Και τζιχαντιστές που συνδέονται με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος (επίσης γνωστό ως ISIS) ξεκίνησαν ένα νέο γύρο επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων της 1ης Ιουλίου στο Βόρειο Σινά που σκότωσαν δεκάδες στρατιώτες [4], και της πρόσφατης επίθεσης κατά του ιταλικού προξενείου στο Κάιρο.

Europe’s geopolitical suffering

Europe’s geopolitical sufferingAndrea Bonetti
Professor Giancarlo Elia Valori

"Professor Giancarlo Elia Valori is an eminent Italian economist and businessman, a University Professor and a keen observer of the political and economic international situation. During his long career he has held numerous high positions in prestigious Italian and foreign companies. He currently chairs “La Centrale Finanziaria Generale SpA”, the Laboratory Foundation for Public Administration and the Italian delegation of the Abertis Foundation. He is also the honorary president of Huawei Italy, economic adviser to the Chinese giant HNA GroupKhashoggi Holding’s advisor and holder of important professorships at prestigious universities such as Yeshiva University in New York, The Hebrew University of Jerusalem and The Peking University.