Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Καβάλα: Μετά το 2014 οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο



O θαλάσσιος κόλπος της Καβάλας, ανοιχτά της Θάσου, θα παραμένει -εφόσον υπάρχει βέβαια πετρέλαιο- η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που θα γίνεται εξόρυξη καθώς με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς δεν πρόκειται να διεξαχθεί παραγωγική γεώτρηση σε άλλο σημείο της χώρας πριν από το 2020, όπως υποστήριξε ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Καβάλα το Τεχνικό Επιμελητήριο, με θέμα: « Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα».

Ο κ. Γρηγορίου μιλώντας στην εκδήλωση κάλεσε τους πολιτικούς να μην βαυκαλίζονται με συνεντεύξεις σε ελληνικά ΜΜΕ, αλλά να κλείσουν τις «τρύπες» που υπάρχουν στη νομοθεσία και να βγουν σε αναζήτηση επενδυτών.

Ευρωζώνη: Πρόταση για κοινό δανεισμό - ξεχωριστό προϋπολογισμό



Σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρά σε κοινό δανεισμό βραχυπρόθεσμου χρέους καθώς και να δημιουργήσει ξεχωριστό προϋπολογισμό, για να αντιμετωπίζονται οικονομικά προβλήματα κρατών - μελών.

«Μακροπρόθεσμα, υπάρχει η ανάγκη να εξεταστεί... η σταδιακή ανάπτυξη δημοσιονομικού εργαλείου για την ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση)», αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Reuters.

Φυλή στην Τουρκία μιλάει αρχαία ελληνικά!


Φυλή στην Τουρκία μιλάει αρχαία ελληνικά!Μπορεί οι περισσότεροι νεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή να αγνοούν παντελώς την αρχαία ελληνική γλώσσα όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent, λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην «πεθαμένη» αρχαία ελληνική γλώσσα.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.
Η κοινότητα ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην τουρκική πόλη της Τραπεζούντας, όπου κάποτε ήταν η αρχαία περιοχή του Πόντου.

Η νέα ρωσο-τουρκική "αερομαχία"


Όταν τον Ιούνιο καταρρίφθηκε στα ανοιχτά της Συρίας τουρκικό μαχητικό F-4 από τη συριακή αεράμυνα, η Ρωσία ήταν η πρώτη η οποία δημοσίως δήλωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον συριακό ενάεριο χώρο (και όχι πάνω από τα διεθνή ύδατα), διαψεύδοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Αντιστοίχως, έντονες υπήρξαν οι φήμες ότι στην κατάρριψη υπήρξε κάποιου είδους ανάμιξη των δυνάμεων που σταθμεύουν στην ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας.

Το περιστατικό αυτό υπήρξε ήδη ενδεικτικό της δοκιμασίας που περνούν οι (ιδιαίτερα θερμές την τελευταία δεκαετία) ρωσο-τουρκικές σχέσεις λόγω των αντιδιαμετρικών θέσεων των δύο χωρών στην κρίση της Συρίας. 

Στην Ε.Ε το Νόμπελ Ειρήνης


Η ΕΕ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείοΝόμπελ Ειρήνης για το ρόλο της στην μετατροπή μιας ηπείρου πολέμου σε ήπειρο ειρήνης, ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.


"Η ΕΕ και οι προκάτοχοί της συμβάλλουν εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη», δήλωσε στο 'Οσλο ο άκρως φιλοευρωπαίος πρόεδρος της Επιτροπής Θόρνμπγιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος είναι και Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

1959-2009: Ελληνικές παραβίασεις της ελευθερίας της Τέχνης



Eoρτάστηκαν φέτος με πλήρη επισημότητα και διεθνή κάλυψη τα (τελευταία) 50χρονα των  κατασταλτικών κρατικών επεμβάσεων σε έργα τέχνης που "θίγουν" το γνωστό τρίπτυχο, ως αντεθνικά, αντιθρησκευτικά και αντιφαλλοκρατικά. (Όχι ότι και πιο πριν δεν υπήρχαν "αφορισμοί" του Λασκαράτου, Κατζαντζάκη κλπ).

Το 1959 η Κυβέρνηση Καραμανλή (με όργανο τον μείζονα στοχαστή της φιλοσοφίας του δικαίου,  Κωνσταντίνο Τσάτσο, μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας) απαγορεύει την παράσταση των Ορνίθων του Καρόλου Κουν στο Ηρώδειο: 
«Ανακοινούται από το υπουργείον Προεδρίας της Κυβερνήσεως ότι κατ’ εντολήν του κ. Κωνσταντίνου Τσάτσου ματαιούται η δευτέρα παράστασις των “Ορνίθων” του Αριστοφάνους, η οποία επρόκειτο να δοθεί σήμερον Κυριακή και ώραν 20.30… Το χθες εμφανισθέν έργον ατελέστατα προπαρασκευασμένον απετέλεσε παραμόρφωσιν του πνεύματος του κλασικού κειμένου, ωρισμέναι δε σκηναί αυτού παρουσιάσθησαν κατά τρόπον προσβάλλοντα το θρησκευτικόν αίσθημα του λαού…». Έκτοτε, ο γελοιογράφος Φωκίων Δημητριάδης απεικονίζει πάντοτε τον Τσάτσο παρέα με μία κότα.

«Ιερός πόλεμος» στην Ιερά Οδό για την παράσταση «Corpus Christi»



Αθήνα

Ένταση σημειώθηκε την Πέμπτη έξω από το θέατρο «Χυτήριο», στην Ιερά Οδό, όπου περίπου 300 μέλη θρησκευτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν το απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν για την παράσταση «Corpus Christi».

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι βουλευτές του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Χρήστος Παππάς.

Δείτε ερασιτεχνικό βίντεο από το χώρο μπροστά από το θέατρο (προσοχή, περιέχει σκληρές και προσβλητικές εκφράσεις): 


Μέχρι αργά το βράδυ, η Ιερά Οδός ήταν κλειστή και στα δύο ρεύματα, όπως και κάθετοι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν. 

Κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας για την ελληνική κρίση


Κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας για την ελληνική κρίση

Ανοιχτή κόντρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πυροδοτεί η ελληνική κρίση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε, για πρώτη φορά ευθέως, υπέρ της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, το Βερολίνο όμως βάζει "φρένο" παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας.
Η ανοιχτή κόντρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους έχει γίνει το υπ' αριθμόν ένα θέμα συζήτησης στο Τόκυο, όπου συναντώνται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Εδώ Βρυξέλλες: Υπέρ της διετούς παράτασης στην Ελλάδα ο Μπαρόζο



Υπέρ της παροχής διετούς παράτασης στην Ελλάδα τάχθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ

Αντιπαραγωγική η συζήτηση για νέα ανδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νέα επίθεση του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, στην Τρόικα για το Ελληνικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ZDF, το 46% των Γερμανών θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και το 45% θέλουν να φύγει. «Δεν σώζεται η Ελλάδα χωρίς νέο κούρεμα» λένε τα Γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα.

 Αντίδραση Τουρκίας στην αρνητική Έκθεση Προόδου που εξέδωσε η Κομισιόν. Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Εγκεμέν Μπαγίς, απέδωσε τα συμπεράσματα της Έκθεσης σε «Κυπριακό δάκτυλο».

Νέες εκτιμήσεις για μικρότερη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου


Σε αναπροσαρμογή των προβλέψεών του σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου προχώρησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), εκτιμώντας ότι αυτή δεν θα υπερβεί το 1,2% ετησίως, έναντι 1,3%, που προέβλεπε έως τώρα, ως απότοκο της επιβράδυνσης που εμφανίζει η οικονομία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για την αγορά πετρελαίου, η οποία δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Ενέργειας του ΟΟΣΑ, η ζήτηση για το «μαύρο χρυσό» θα πρέπει να αυξηθεί από 89,79 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τρέχον έτος σε 94,45 εκατομμύρια το 2016, ήτοι περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

Στη Βουλή κατατίθεται η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης


Εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία βάσει της οποίας το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του πετρελαίου κίνησης. Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν είναι ο τρόπος που θα γίνεται η επιστροφή του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους καταναλωτές τη δικαιούνται με βάση εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. 

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, Χάρη Θεοχάρη, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδαςwww.gsis.gr αναγράφοντας τα στοιχεία τους (το ΑΦΜ τους, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας).

Ερντογάν: «Το συριακό αεροσκάφος μετέφερε ρωσικό πολεμικό υλικό»



Το αεροσκάφος της Syrian Air που εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στην Άγκυρα μετέφερε ρωσικό πολεμικό υλικό προς τη Συρία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας στην γραμμή της Άγκυρας ότι υπήρξε μεταφορά παράνομου -«μη πολιτικού»- φορτίου, όπως είχε υποστηριχτεί εξαρχής.

Τα πυρομαχικά, διευκρίνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Panetta Warns of Dire Threat of Cyberattack on U.S.

Defense Secretary Leon E. Panetta warned Thursday that the UnitedStates was facing the possibility of a “cyber-Pearl Harbor” and was increasingly vulnerable to foreign computer hackers who could dismantle the nation’s power grid, transportation system, financial networks and government.



In a speech at the Intrepid Sea, Air and Space Museum in New York, Mr. Panetta painted a dire picture of how such an attack on the United States might unfold. He said he was reacting to increasing aggressiveness and technological advances by the nation’s adversaries, which officials identified as China, Russia, Iran and militant groups.

The Times: Ετοιμάζεται σχέδιο ενίσχυσης της ΝΑ Ευρώπης

Οι διεθνείς πιστωτές αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο να συζητήσουν για μια έκτακτη βοήθεια μέχρι και 15 δισ. ευρώ που σκοπό έχει να αποτρέψει την ελληνική κρίση από το να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση, κάποιες ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες στα ανατολικά.

Όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι βρετανικοί Times και επικαλείται το Dow Jones Newswires, οι επικεφαλής οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή στο Τόκιο.

'Εκκληση Βεστερβέλε σε Τουρκία και Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση


Έκκληση στην Τουρκία και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά το επεισόδιο κατά το οποίο τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα ανάγκασαν συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Τουρκία, απηύθυνε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.


Το επεισόδιο αυτό, προχθές το βράδυ, κλιμάκωσε την ήδη αυξημένη ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες καθώς η 19μηνη εξέγερση στη Συρία συνεχίζει να επεκτείνεται στα τουρκικά σύνορα.
"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην εμπλακούμε στον κύκλο της κλιμακούμενης βίας, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάφλεξη σ' ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Βεστερβέλε στο Πεκίνο.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση του χρέους


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική επιλογή» από τη μείωση του χρέους των κρατών της ζώνης του ευρώ αφού η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.


"Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση μεσοπρόθεσμα των χρεών των κρατών που είναι υπερβολικά υψηλά, κυρίως εννοείται για το ευρώ και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός στη διάρκεια συζήτησης στο Τόκιο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.