Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Romania exit polls give center-left gov’t clear victory in parliamentary elections

Romania’s center-left government won a clear victory in Sunday’s parliamentary elections, according to exit polls. The result could inflame the personal rivalry between the nation’s top two officials and bring yet more political upheaval.
The prime minister’s governing alliance had about 57 percent of seats in the 452-seat legislature, according to a poll published after elections on national television TVR.
Coming in second was a center-right group, allied to President Traian Basescu, which polled over 18 percent. A populist party headed by a media tycoon won about 13 percent, according to the poll. First results are expected Monday.

Αμερικανο-βρετανικό σχέδιο επέμβασης στη Συρία. Πως "μπλέκει" η Κύπρος

Αμερικανο-βρετανικό σχέδιο έκτακτης δράσης σε περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ στη Συρία επιχειρήσει να κάνει χρήση χημικών όπλων, αποκαλύπτει η εφημερίδα Τάιμς. Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει επιβολή περιορισμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που θα συνοδεύεται από την επέμβαση ειδικών και άλλων χερσαίων δυνάμεων.
Ως προς το σκέλος της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσε «δυνητικά» να χρησιμοποιηθεί και η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, σε συνδυασμό με τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Δεν διευκρινίζεται ξεκάθαρα σε ποιες πηγές βασίζεται αυτή η αναφορά.

Τα αμερικανικά think tanks, η επαναγορά και το ΔΝΤ...

Η επαναγορά ομολόγων αποτελεί σωστό βήμα το οποίο θα διασφαλίσει τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά θα στηριχθεί κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες και στις τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδιοι αναλυτές των σημαντικότερων αμερικανικών ινστιτούτων οι οποίοι ασχολούνται με την κρίση στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, δίνεται έμφαση και στο γεγονός ότι η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Τέλος, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι στην πορεία, και αφού προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας προς άλλα κράτη.
Ο υπεύθυνος για την Ευρώπη στο Council oForeigRelations, Τσαρλς Κάπτσαν, τόνισε στην «Κ» ότι η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα διασφαλίσει τη μείωση του βάρους χρέους της Ελλάδας» και σημείωσε ότι «προς το παρόν οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά στην πρωτοβουλία». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «με δεδομένες τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στην ελληνική οικονομία, είναι σαφές πως στο μέλλον θα χρειασθούν μέτρα για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να επανέλθει η χώρα σε πορεία επίλυσης των προβλημάτων». «Ο δρόμος θα είναι μακρύς και με αναταράξεις, αλλά φαίνεται πλέον μια αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ», τόνισε ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις «σαφείς διαβεβαιώσεις που έχουν παράσχει η Γερμανία και οι κύριοι Ευρωπαίοι εταίροι της ότι θα διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

20 δις ορυκτού πλούτου στη Βόρεια Ελλάδα

20 δις ορυκτού πλούτου στη Βόρεια Ελλάδα
Μελέτες που δείχνουν ότι στο υπέδαφος της Βορείου Ελλάδας «κρύβονται» 20 δισ. ευρώ έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με την τοποθέτηση στην Βουλή του αρμόδιου υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Η μεταλλική αξία στην Βόρειο Ελλάδα ανέρχεται σε 20 δις ευρώ. Πρέπει να αξιοποιηθούν. Ο ορυκτός πλούτος είναι ενταγμένος στην στρατηγική της κυβέρνησης ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Ανάπτυξη που θα γίνει με σεβασμό προς το περιβάλλον» και πρόσθεσε: «Σήμερα το έργο μεταλλείων Κασσάνδρας μετά από 8 χρόνια έχει περάσει όλη την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πλέον βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Πιο αναλυτικά η εταιρία ελληνικός χρυσός βρίσκεται σε διαδικασία εκμετάλλευσης 220 τόνων χρυσού… θα πραγματοποιήσει επενδύσεις αξίας 103 εκατ. ευρώ ετησίως, θα έχει συνολικό λειτουργικό κόστος 3,3 δισ. ευρω και έσοδα 5,9 δις ευρώ».

Σχέδιο να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο yachting

Σχέδιο να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο yachting
Φιλόδοξο σχέδιο να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο yachting ενεργοποιεί η κυβέρνηση δια του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών, επιχειρώντας να προσελκύσει σκάφη αναψυχής πολλά εκ των οποίων έδιωξε από τις ελληνικές μαρίνες της η νομοθεσία του 2009.

Το σχέδιο που περιλαμβάνει κίνητρα ελλιμενισμού, φοροελαφρύνσεις, διαφάνεια, άρση της πολυνομίας και μέτρα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού εν γένει θα μπορούσε με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς να φέρει έως και 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα για την οικονομία εάν επετύγχανε να προσελκύσει 100 χιλιάδες περισσότερα σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με την μελέτη που θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα, προσχέδιο της οποίας παρουσιάστηκε και σε κλειστή συνάντηση στα φετινά Ποσειδώνια, αυτή τη στιγμή ελλιμενίζονται περί τις 13 χιλιάδες σκάφη αναψυχής ανά την επικράτεια που στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα 59 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παραιτείται ο Μόντι στην Ιταλία, ραγδαίες εξελίξεις και κίνδυνος


Η «ολική επαναφορά» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην κεντρική πολιτική σκηνή στην Ιταλία και η απόσυρση της εμπιστοσύνης στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, επισπεύδει δραματικά τις εξελίξεις στη χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί…
Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση Μόντι αποτελείται από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες. Τελευταία προσπάθεια που θα κάνει ο Μόντι είναι η κυβέρνησή του να περάσει τον προϋπολογισμό από το Κοινοβούλιο και έναν νόμο οικονομικής σταθερότητας, μια συμφωνία κυρίων ανάμεσα στα κόμματα για να μην απειληθεί η χώρα και στη συνέχεια να αποχωρήσει.

ΑΦΡΟΝΕΣ… ναυτική ισχύς σημαίνει ισχυρός στόλος για το ΠΝ…

Φαίνεται ότι ορισμένοι κύκλοι εντός και εκτός της κυβέρνησης επιθυμούν την υλοποίηση του «δόγματος Μπαλάφα», το οποίο συνοψίστηκε στην φράση «θα το ρισκάρουμε». Με μεγάλη λύπη, έκπληξη και δυσφορία ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένει την επίσημη τοποθέτηση του αρμοδίου υπουργού Εθνικής Άμυνας – τουλάχιστον – αναφορικά με το ζήτημα της πρόθεσης πώλησης δύο εκ των τριών υποβρυχίων Type 214 σε πελάτη του εξωτερικού.

Έως ότου ξεκαθαρίσει η ομίχλη που περιβάλλει το θέμα-βόμβα που αφέθηκε να «εκτονωθεί» επικοινωνιακά, προκειμένου να καταγραφούν θέσεις και αντιδράσεις, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα πολιτικό ή μη πρόσωπο. Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα υψηλότατης γεωστρατηγικής αξίας και με αναβαθμισμένη τη γεωπολιτική της θέση. Σήμερα ο θαλάσσιος έλεγχος είναι το προαπαιτούμενο προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό (μαζί με την Πολεμική Αεροπορία) και το Λιμενικό Σώμα/Ακτοφυλακή να μπορέσουν να προστατέψουν τα στρατηγικά μας συμφέροντα σε Ιόνιο, Αιγαίο, Κρητικό και Μεσόγειο.

Μέχρι την Κύθνο έφτασε τουρκική κορβέτα


Στη γνωστή τακτική της κατάχρησης του θεσμού της "αβλαβούς διέλευσης" επανήλθε το Τουρκικό Ναυτικό, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου η κορβέτα «ΒΕΥΚΟΖ» εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου και αφού κινήθηκε μέχρι την Κύθνο, τελικώς αποχώρησε.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Η τουρκική κορβέτα “BΕΥΚΟΖ”, εξερχόμενη από το λιμάνι της Σμύρνης, εισήλθε την 08 Δεκεμβρίου (16:10) σε Ελληνικά Xωρικά Ύδατα μεταξύ Εύβοιας - Άνδρου και κινούμενη μεταξύ Κέας - Κύθνου, εξήλθε την 08 Δεκεμβρίου (19:32) ΝΔ Κύθνου. 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (TAP) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (Trans Andriatic Pipeline) θα έχει αφετηρία την Ελλάδα, θα διέρχεται την Αλβανία και θα καταλήγει στην νότια Ιταλία, μεταφέροντας αέριο από την Κασπία και το Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός μήκους περίπου 800χλμ., θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης της στα 20. Παρά την πολιτική υποστήριξη και των τριών χωρών προς το έργο, η οποία επιβεβαιώθηκε με το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 στη Νέα Υόρκη, η έλλειψη διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του έργου, καθώς και την αξιοπιστία της χώρας μας, αφού η κατασκευή του βασίζεται μέχρι σήμερα πάνω στη συμφωνία Αλβανίας-Ιταλίας του 2009.
 
Η τελική απόφαση για την κατασκευή ή όχι του έργου θα ληφθεί από την  κοινοπραξία του Shah Deniz II εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013, καθώς ο αγωγός  θα τροφοδοτηθεί σχεδόν εξολοκλήρου από τα κοιτάσματα του Shah Deniz.

Εγκαινιάστηκε ο South Stream Παρουσία του Β. Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινίασε την Παρασκευή επίσημα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream της Gazprom . Οι μηχανικοίπροχώρησαν στην έναρξη του έργου κοντά στο θέρετρο Ανάπα, σημείο εκκίνησης του μήκους 2380 χιλιομέτρων αγωγού, του οποίου η έναρξη λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2015.
"Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τη ρωσική αγορά ενέργειας, αλλά επίσης και για εκείνη ολόκληρης της Ευρώπης", σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την ομιλία του.

Αίγυπτος: Την τροποποίηση του επίμαχου διατάγματος αποδέχτηκε ο Μόρσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ζήτησε να τροποποιηθεί το διάταγμα που του χορηγεί διευρυμένες εξουσίες, το οποίο πυροδότησε ένα έντονο κίνημα διαμαρτυρίας εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Χισάμ Καντίλ. Ο Μόρσι ανέθεσε σε έξι προσωπικότητες, οι οποίες μετείχαν μαζί του σήμερα σε σύνοδο, «να τροποποιήσουν την συνταγματική διακήρυξη», διευκρίνισε ο Καντίλ σε δηλώσεις που έκανε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μέχουερ.
Η ομάδα αυτή ειδικών απαρτίζεται από νομικούς και πολιτικές προσωπικότητες. Οι έξι ειδικοί «συναντήθηκαν για να συντάξουν ένα νέο κείμενο, το οποίο μπορεί να τελειώσουν απόψε ή αύριο το πρωί», πρόσθεσε ο Καντίλ.