Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

NATO says anti-missile defense for Turkey does not open door to Syria no-fly zone

NATO agreed Tuesday to send new American-made air defenses to Turkey’s volatile border with Syria, a boost to an alliance member on the front lines of the civil war and a potential backstop for wider U.S. or NATO air operations if Syria deteriorates further.

The military alliance’s approval of Patriot anti-missile batteries for southern Turkey represents NATO’s first significant military involvement in the 20-month-long crisis, even if at the very margins. NATO and U.S. officials insisted that the system is entirely devoted to defending Turkey and is not a precursor to military intervention in Syria. The system would provide no protection for Syrian civilians or rebels fighting to unseat President Bashar al-Assad.

Τι σημαίνει η αναγνώριση της Παλαιστίνης

Θέση κράτους-παρατηρητή απέδωσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα ακριβώς 65 χρόνια μετά το ιστορικό ψήφισμα 181 της Γενικής Συνέλευσης που πρότεινε τότε ως λύση του Παλαιστινιακού Ζητήματος τη δημιουργία δύο κρατών, ενός Αραβικού και ενός Εβαϊκού, μετά την αποχώρηση των Βρετανών από την Παλαιστίνη. Μπορεί ο συμβολισμός αυτός να έχει το δικό του πολιτικό μήνυμα όμως στην πραγματικότητα, οι Άραβες παρουσίασαν ως μία διπλωματική νίκη αυτό που απέρριψαν κατηγορηματικά πριν από 65 χρόνια.
Μετά το σχετικό ψήφισμα εγείρονται δύο ερωτήματα: Μπορεί ο ΟΗΕ με ψήφισμα να ιδρύσει ένα νέο κράτος; Ποια η σημασία της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους-παρατηρητή του ΟΗΕ;   

Επανεκλογή της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επανεξελέγη σήμερα στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) με ποσοστό 97,94%, το υψηλότερο που έχει λάβει μέχρι στιγμής σε εσωκομματικές εκλογές, διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ανόβερο.
Στη διάρκεια του προηγούμενου συνεδρίου της CDU, πριν δύο χρόνια, η Μέρκελ είχε επανεκλεγεί με 90,4% των ψήφων.

Το Win-Win της Βουλγαρίας στο Παιχνίδι των Αγωγών


Η Βουλγαρία προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να ισορροπήσει την πολιτική της ανάμεσα στη Μόσχα από τη μια και στις Βρυξέλες-Ουάσιγκτον από την άλλη, χρησιμοποιώντας τις ενεργειακές επιδιώξεις των δύο πλευρών ως όπλο για το δικό της συμφέρον. Πλέον, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για την υλοποίηση του αγωγού South Stream, μπορεί κανείς να εξάγει ορισμένα συμπεράσματα για το κατά πόσο ήταν επιτυχημένη η συγκεκριμένη στρατηγική από την κυβέρνηση της χώρας αυτής. 
Η κυβέρνηση Μπορίσωφ εμφανίστηκε αρχικά σε επίπεδο ρητορικής ως ιδιαίτερα φιλοαμερικανική, ιδίως μετά την απόρριψη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και μετά τα προσωρινά εμπόδια που έθεσε στους Ρώσους αναφορικά με τον South Stream. Στην πράξη όμως, ο Μπορίσωφ γνωρίζει ότι η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν θα απομακρυνθεί τόσο εύκολα. Επίσης, γνωρίζει ότι από τους δύο μεγάλους αγωγούς που αφορούν την Βουλγαρία (South StreamNabucco West) μόνο ο πρώτος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μεσοπρόθεσμα, καθώς αναμένεται να υλοποιηθεί πολύ πιο σύντομα. 
Κατά συνέπεια, ο Μπορίσωφ ήταν αναγκασμένος όλο αυτό το διάστημα να εμφανίζεται φιλοδυτικός στις δηλώσεις του, αλλά δίχως να εκνευρίσει υπέρμετρα το Κρεμλίνο. Έτσι εξηγούνται μάλιστα και ορισμένες μάλλον σχιζοφρενικές δηλώσεις που έχει κάνει, όπως όταν είπε ότι η Βουλγαρία διατηρεί ως πρώτη επιλογή το Nabucco, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί πως το έργο πάσχει από υψηλό κόστος και κατά συνέπεια ο αγωγός South Stream έχει ένα προβάδισμα. 

ΙΝΚΑ: Απόφαση του Πρωτοδικείου Απαγορεύει στη ΔΕΗ να Εισπράττει το Χαράτσι


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύεται στην ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι, να το ενσωματώνει στους λογαριασμούς αλλά και να διακόπτει την ηλεκτροδότηση, όπως αναφέρει η ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ σε ανακοίνωσή της.
Σχετική αγωγή είχε ασκηθεί από τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ, μαζί με τα Σωματεία της, ΙΝΚΑ Κρήτης, Αιτωλοακαρνανίας, ΔΙΚΑΠ Πειραιά και την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας.

Αλβανός ΥΠΕΞ: Αφελείς οι δηλώσεις Αβραμόπουλου


«Τελική λύση στο αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια» επιζητεί ο Μπερίσα..

«Αφελείς» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμον Παναρίτι τις αντιδράσεις του Έλληνα ομολόγου του Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί εθνικής ανεξαρτησίας «όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

Σε συνέντευξή του στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο "ABC News", ο κ. Παναρίτι είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως είναι αφέλεια διότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Αλβανία έχει εδαφικές διεκδικήσεις... Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι πέρα από κάθε κανονική λογική». Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στον Έλληνα ομόλογό του να μην πέσει θύμα της εθνικιστικής ρητορικής, η οποία, όπως τόνισε, κερδίζει έδαφος «ειδικά όταν ένα κράτος βρίσκεται σε δύσκολες συνθήκες, όπως συμβαίνει, σήμερα, με την Ελλάδα».

Η περικοπή του οικογενειακού επιδόματος, συνιστά δημογραφικό έγκλημα της Κυβέρνησης!


image
Τα βασικά αίτια για τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, είναι δύο: α) Η πτώση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών, σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών πολλών μεγάλων αναπτυσσόμενων κρατών και β) η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.

Το πρώτο αίτιο, είτε περιόρισε τα εμπορικά πλεονάσματα πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών, είτε αύξησε τα ελλείμματά τους. Σε κάθε περίπτωση, περιόρισε τις αμοιβές των εργαζόμενων (σε συνολικό επίπεδο οικονομίας), μείωσε τους εισπραττόμενους φόρους και προκάλεσε αύξηση στην ανεργία.

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» απειλεί τώρα και την Ιαπωνία


image
Τ. Γκάιτνερ: Κινδυνεύουν οι ΗΠΑ αν δεν συμφωνηθούν μέτρα περικοπών και αύξησης φόρων.
Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σχετικά με το θέμα του «δημοσιονομικού γκρεμού», ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τη μεγάλη έκθεση των ιαπωνικών τραπεζών στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές θα είναι υπεύθυνοι για το πλήγμα που θα υποστεί η αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για σταδιακότερη εφαρμογή των αυτόματων περικοπών δαπανών και αύξησης της φορολογίας που είναι προγραμματισμένες να ισχύσουν από τις αρχές του 2013. 

Why Argentina is now paying for its dangerously successful economic story | Jayati Ghosh and Matías Vernengo

'Elliott Capital Management, a vulture fund owned by Paul Singer (pictured), has demanded payment in full.' Photograph: Lucas Jackson/Reuters

'Elliott Capital Management, a vulture fund owned by Paul Singer (pictured), has demanded payment in full.' Photograph: Lucas Jackson/Reuters

A vulture fund has won a court bid to force Argentina to repay debt, after the nation rejected austerity as a way out of crisis

Argentina is in the news again. The country that successfully managed an external debt restructuring after a major financial crisis in 2001-02, and eschewed the standard austerity package to benefit from a remarkable economic recovery, is being attacked by a combination of court rulings and aggressive moves in financial markets.

Δράκος υπερχρεωμένος… Η επικίνδυνη οικονομική στρατηγική πίσω από την έμφαση των Κινέζων στις κατασκευές

Για τέσσερις δεκαετίες, η κινεζική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό μεταξύ 7% έως 10% ετησίως. Ήταν αντικείμενο ζήλιας για τον κόσμο, παρά τις σχετικά υποτονικές πρόσφατες επιδόσεις της. Οι επισκέπτες στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας γρήγορα μένουν έκθαμβοι από τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, τα αστραφτερά εμπορικά κέντρα, τις νέες λεωφόρους και τις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, που δίνουν την εντύπωση ότι η Κίνα είναι μια ανεπτυγμένη οικονομία - ή τουλάχιστον βαδίζει στο δρόμο του να γίνει. Ακόμη και σε ορισμένες μικρότερες πόλεις στις επαρχίες της ενδοχώρας, τα κυβερνητικά κτίρια κάνουν εκείνα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να φαίνονται μηδαμινά. Σε μια περιοχή της επαρχίας Ανχούι, που έχει οριστεί επίσημα ως μια «φτωχή επαρχία», το κτίριο των γραφείων της κυβέρνησης μοιάζει ακριβώς με το Λευκό Οίκο, μόνο που είναι πιο καινούργιο και πιο λευκό.
Όμως, κάτω από αυτή την εντυπωσιακή επιφάνεια κρύβεται μια εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική. Οι κυβερνήσεις δανείζονται χρήματα χρησιμοποιώντας εδάφη ως εγγύηση και αποπληρώνουν τους τόκους των δανείων τους με χρήματα που κερδίζουν από την πώληση ή την ενοικίαση των ίδιων εδαφών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κινεζική οικονομία εξαρτάται από μια δυναμική αγορά ακινήτων για να συνεχίσει να χαμογελά. Αν οι τιμές των ακινήτων και της γης πέσουν δραματικά, είναι πιθανό να ακολουθήσει σύντομα μία φορολογική ή μια τραπεζική κρίση. Εν τω μεταξύ, η όρεξη των τοπικών αξιωματούχων για γη έχει εκτοπίσει εκατομμύρια αγρότες, οδηγώντας σε 120.000 διαμαρτυρίες σχετικά με τη γη κάθε χρόνο.

Δραματική αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τις επιθέσεις της 11/9

Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων υπερ-τετραπλασιάσθηκε κατά τη δεκαετία που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με μελέτη (Global Terrorist Index) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι σημαντικότερες εστίες εντοπίζονται στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Ο ετήσιος αριθμός των θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων κορυφώθηκε το 2007 στην κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράκ, και έκτοτε μειώνεται. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις έφθασε το 2011 τις 7.473, μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2007. Στον αριθμό αυτόν των θυμάτων περιλαμβάνονται οι βομβιστές αυτοκτονίας και άλλοι δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων.

Την παραίτησή του από πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είχε εκφράσει και στο παρελθόν την επιθυμία του να αποσυρθεί από την ομάδα του Eurogroup, αλλά εξαιτίας της διαφωνίας των χωρών σχετικά με το ποιος θα τον διαδεχόταν, αποφάσισε να παραμείνει στη θέση μερικούς μήνες ακόμα.
«Ανακοίνωσα στους συνεργάτες μου ότι θα αποχωρήσω από τη θέση του προέδρου του Eurogroup μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου», ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup».

ΗΠΑ: Ανησυχίες για το παρατεινόμενο αδιέξοδο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού

Στο «κόκκινο» ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετοχών, καθώς πλειοψηφία επενδυτών (μεταδίδει το Γαλλ.πρακτ.) παραμένει ανήσυχη, «τί θα απογίνει στην Ουάσινγκτον με το παρατεινόμενο αδιέξοδο στο θέμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ;» :
-πολύ κοντά στο 0,50% (0,47%), στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης του πενθημέρου, η ημερήσια ποσοστιαία απώλεια του βιομηχανικού Dow Jones (60 μονάδες χάσιμο, κλείσιμο κάτω από τις 13 χιλ.μον.,ακριβώς στις 12.965,60 ).