Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Προϋπολογισμός λιτότητας στην Ισπανία με περικοπές 40 δισεκ. ευρώ


Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας, που προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας, εν μέσω της ανόδου της κοινωνικής αγανάκτησης και της αυξανόμενης πίεσης των διεθνών αγορών, που αδημονούν για το εάν και το πότε η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης θα προσφύγει σε δανειακή βοήθεια.


Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προβλέπει στο κείμενο που κατέθεσε για έγκριση περικοπές ύψους 40 δισεκ. ευρώ για το 2013, αποβλέποντας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην τελική αποφυγή της προσφυγής στον δανειακό μηχανισμό.

Η «τραπεζική ένωση» διχάζει και δεν ενώνει…




της Χριστίνας Πουλίδου
Άνω-κάτω έχουν γίνει οι χώρες που είναι εντός και εκτός της ευρωζώνης, εξαιτίας της πρότασης για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωση. Η προοπτική να υπαχθούν κάπου 6.000 τράπεζες  της ευρωζώνης στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία σε κράτη εκτός της ευρωζώνης. Καταρχάς στη Βρετανία (όπου εδρεύουν διεθνείς τράπεζες, οι οποίες όμως  δραστηριοποιούνται στην ευρωζώνη) αλλά και στη Σουηδία, όπου εδρεύει η τράπεζα Nordea που δραστηριοποιείται όμως στη Φινλανδία, σε χώρα-μέλος δηλαδή της ευρωζώνης. Εξού και η προτροπή της Άγκελα Μέρκελ «να μη βιαστούμε στην οικοδόμηση της τραπεζικής ένωσης» βρήκε ευήκοα ώτα σε ορισμένους εταίρους...

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=18526

Περικόπτεται η αμοιβή των βουλευτών, όταν αυτοί απουσιάζουν από το Κοινοβούλιο;


image
Αίτημα προς την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων, κατέθεσε σήμερα ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, με το οποίο ζητά να πληροφορηθεί για τον αριθμό των περιπτώσεων που, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3, του άρθρου 63 του Συντάγματος και της παρ. 5, του άρθρου 76 του Κανονισμού της Βουλής, παρακρατήθηκαν τμήματα της μηνιαίας αποζημίωσης βουλευτών, κατά την τελευταία δεκαετία (εξετάζουμε το διάστημα από το 2002 έως και σήμερα).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής“η απoυσία Boυλευτή σε περισσότερες από πέντε τo μήνα συνεδριάσεις της Oλoμέλειας, του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής και των Eπιτρoπών της Boυλής, χωρίς άδεια, θεωρείται αδικαιoλόγητη και συνεπάγεται την υπoχρεωτική κράτηση τoυ ενός τριακoστoύ (1/30) της μηνιαίας απoζημίωσης για κάθε απoυσία τoυ”.

Eurozone: Are the building blocks falling into place?



On the face of it, September was a good month for the euro. For once, market expectations were met. The European Central Bank (ECB) belatedly opened the way for action to address the ruinous polarisation of government borrowing costs in the eurozone. Germany’s Constitutional Court removed the last obstacle to the deployment of the European Stability Mechanism. The Commission put forward proposals for a eurozone banking union. And Dutch voters resisted the clarion call of political populism. Will the market rally that greeted these developments be sustained, or will it prove as transient as previous ones? Cautious optimism is warranted, but more is needed to convince investors of the irreversibility of the euro.

Παίρνουν πίσω τις υποσχέσεις για στεγαστικά

Κενό γράμμα αποδεικνύεται η προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών κομμάτων, για ρύθμιση – «ανάσα», σε χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια, καθώς μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών εγκαταλείπεται η ιδέα μείωσης της δόσης των στεγαστικών στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

Μετά από διαβουλεύσεις μερικών, μόλις, ημερών με την Τρόικα, την Έλληνική Ένωση Τραπεζών και τις ρυθμιστικές αρχές, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, μια ρύθμιση, που να επιτρέπει σε χιλιάδες δανειολήπτες να μειώσουν την δόση των στεγαστικών τους δανείων στο 30% του μηνιαίου, πλέον, εισοδήματός τους, θα αύξανε σημαντικά το λογαριασμό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Λογαριασμό, που καλείται να πληρώσει, κατά το συντριπτικό του μέρος το Δημόσιο και επομένως οι φορολογούμενοι.

Hezbollah increases support for Syrian regime, U.S. and Lebanese officials say

Hezbollah, the Lebanese Shiite political and militant group, has ramped up its support for the Syrian government, sending in military advisers to aid in the bloody struggle against the opposition, U.S. and Lebanese government officials say.


Hezbollah’s involvement is a clear indication that the uprising, now a year and a half old, is drawing in Syria’s neighbor and broadening a conflict that has the potential to destabilize the entire region. It also marks a worrying turn for the Syrian rebels, who already face one of the region’s most potent armies and now must contend as well with a disciplined and sophisticated militia.

Τα κουρδικά χτυπήματα οδηγούν τον Ερντογάν σε διάλογο

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί σήμερα πως είναι πιθανό να αρχίσουν νέες συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους Κούρδους αυτονομιστές, καθώς η δράση των ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κλιμακώνεται.



Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών διατηρούν επαφές με ανώτατα στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 40.000 ζωές, όμως οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ως σήμερα αποτύχει.

ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ


Η Κίνα είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου των Εξωτερικών Hong Lei.


«Η κινεζική πλευρά εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει την αντίθεση της σε μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν», ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Το Μαλί και η Συρία στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Στο ενδεχόμενο στρατιωτικών επεμβάσεων στη Συρία και στο Μαλί αναφέρθηκαν χθες από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι ηγέτες των κρατών του κόσμου, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινεζάντ εμφανίστηκε μετριοπαθής στην τελευταία του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη περιοριζόμενος στην έκφραση φιλοσοφικών και θρησκευτικών αναζητήσεων.


Στο ζήτημα της συριακής κρίσης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για «παράλυση» της διεθνούς κοινότητας και ζήτησε ακόμη μία φορά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιχειρήσει να βρει ένα κοινό τόπο.

Ντ.Αγιαλόν: Το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα αν και είναι «στα πρόθυρα πτώχευσης»


To Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα αν και η χώρα βρίσκεται «στα πρόθυρα της πτώχευσης» λόγω των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν.


"Το Ιράν είναι τα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας λόγω των διεθνών κυρώσεων και υπάρχουν αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά των αγιατολάχ. Ωστόσο οι κυρώσεις αυτές δεν απέτρεψαν το κυβερνών καθεστώς στην Τεχεράνη να συνεχίσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες», είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Αγιαλόν.