Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Europe’s New Fascists


WILLIAM WHEELER

ONE evening in September 2011, Ali Rahimi, a 27-year-old Afghan asylum seeker, was hanging around with friends outside his building in central Athens when more than a dozen Greeks approached. Several men set upon Mr. Rahimi, one with a knife. Panicked, he fled into his apartment and fought back, managing to push the men out the door. He found blood gushing from just above his heart, one of five stab wounds in his back and chest.

Mr. Rahimi survived and is staying put for now. But his friend, Reza Mohammed, who was also injured in the attack, is considering what was once unthinkable: moving back to Afghanistan, which he feels would be safer than Greece.

Τα πολλά μέτωπα του Ισραήλ

Η διένεξη του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα πολλαπλασιάζει τους κινδύνους σε μια περιοχή που ήδη είχε αποσταθεροποιηθεί. Ηταν προφανές ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων Παλαιστινίων με πυραύλους από τη Λωρίδα της Γάζας τον τελευταίο μήνα θα οδηγούσε σε δυναμική αντίδραση από την ισραηλινή πλευρά, αλλά οι σημερινές εχθροπραξίες δεν είναι όπως πριν. Ο ξεσηκωμός των αραβικών κρατών έχει αλλάξει ριζικά τον γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής, ανατρέποντας καθεστώτα και συσχετισμούς δεκαετιών. 


Μακροπρόθεσμα, η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) σημειώνει ότι γύρω στο 2030 οι ΗΠΑ θα είναι εξαγωγείς πετρελαίου – δηλαδή, δεν θα βασίζονται πια στη Μέση Ανατολή, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περιοχή. Με άλλα λόγια, οι ανατροπές και η αναζήτηση νέων ισορροπιών μόλις άρχισαν.

Στην Αίγυπτο ζητούν να εξοπλιστούν επειγόντως οι Παλαιστίνιοι

06.10.2012 Мухаммед Мурси Египет


Ο σύμβουλος του προέδρου της Αιγύπτου Μουχάμεντ Μούρσι κάλεσε να ανακηρυχθεί άμεσα η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός «Κολ Ίσραελ».

Η τρόικα κάνει μπίζνες!


Η τρόικα κάνει μπίζνες!


Η ασφυκτική επιτροπεία στις τράπεζες απειλεί με αφελληνισμό - Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν ή θα πουληθούν αναγκαστικά στους ξένους

Την ώρα που η ελληνική οικονομία δέχεται πιέσεις από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και την τοποθέτηση επιτρόπων με πρωτοφανείς αρμοδιότητες στις τράπεζες, στην Ευρώπη οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα εντείνονται. Με τη θέση της Γερμανίας να εξασθενεί και τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν μέσω του ΔΝΤ για λύση που θα δώσει ελπίδες ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, δημιουργείται αισιοδοξία για την έκβαση του Eurogroup της προσεχούς Τρίτης. Την αισιοδοξία αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος την Παρασκευή το απόγευμα εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Εχουμε ένα Eurogroup την επόμενη Τρίτη το οποίο είναι συνέχεια του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Ελπίζω εκεί τελικά να καταλήξουμε σε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση».

Anti-gay marriage protesters clash with feminists in Paris


Anti-gay marriage protesters clash with feminists in Paris
© Mehdi Chebil

Members of the Ukrainian-based feminist group Femen were pepper-sprayed, hit and kicked by anti-gay marriage protesters in Paris when they tried to disrupt a march against a proposed law to extend marriage and adoption rights to same-sex couples.












Νιγηρία: Μεγάλη διαρροή πετρελαίου από αγωγό της ExxonMobil

Σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από τα παράλια εκτείνεται η διαρροή πετρελαίου από έναν αγωγό της εταιρείας ExxonMobil στα ανοιχτά του Δέλτα του Νίγηρα, καλύπτοντας τα νερά με μία ταινία βούρκου και προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους...



αλιείς που κατοικούν στην περιοχή. Η ExxonMobil διέκοψε τη λειτουργία του επίμαχου πετρελαιαγωγού την προηγούμενη Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, λόγω της διαρροής, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει ακόμα επιδιορθωθεί.

NYTimes: Privatizing Greece, Slowly but Not Surely


Eirini Vourloumis for The International Herald Tribune
Potential privatization hit a wall at Katakolo, a seaside town where Christos Konstantopoulos paused near abandoned beachfront homes

THE government inspectors set out from Athens for what they thought was a pristine patch of coastline on the Ionian Sea. Their mission was to determine how much money that sun-kissed shore, owned by the Greek government, might sell for under a sweeping privatization program demanded by the nation’s restive creditors.
What the inspectors found was 7,000 homes — none of which were supposed to be there. They had been thrown up without ever having been recorded in a land registry.

When all parties lead to Angela


LESS than a year before Germany’s federal election, Chancellor Angela Merkel is doing well, at least at home. Her centre-right Christian Democratic Union (CDU) and its Bavarian sister party, the Christian Social Union (CSU), are leading in the polls. Better still, the other parties are making news either for being in a shambles or, whenever for a moment they are not, for speculation that they might join a coalition in which Mrs Merkel would be senior partner and thus remain as chancellor.

Φοροδιαφυγή: Καταρρέει η συμφωνία Γερμανίας-Ελβετίας;


Κατέρρευσαν οι συνομιλίες ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα για να περάσει την επόμενη εβδομάδα από την Άνω Βουλή η συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Γερμανών πολιτών με καταθέσεις στην Ελβετία. Κατά συνέπεια, η συμφωνία που θα πρέπει να επικυρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή στις 1/1/2013, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα…
Το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε με το κρατίδιο Baden-Württemberg που απέρριψε όσα η κεντρική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει, δηλώνοντας ότι η συμφωνία δεν γίνεται αποδεκτή. Την ίδια στάση τήρησαν και άλλα κρατίδια. Τα κρατίδια που ελέγχονται από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες αναφέρουν ότι η συμφωνία αφήνει πολλά «παραθυράκια»…

ΠΓΔΜ: Αρνούνται την καταγωγή τους ενώπιον της ΕΕ!

Έντονα αντέδρασε η κυβέρνηση των Σκοπίων, όταν ο Εσθονός επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέσβης Άιβο Οράβ, είχε το… θράσος να τους αποκαλέσει «Σλαβομακεδόνες»! Το «έγκλημα» του Οράβ, ήταν ότι μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακής πορεία της ΠΓΔΜ, χρησιμοποίησε τέσσερις φορές τον όρο «Σλαβομακεδόνες» για να τους περιγράψει, σε αντίθεση με το «Μακεδόνες» που χρησιμοποιεί ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ένωσης Επίτροπος, Στέφαλ Φούλε!

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρεται ότι «…η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θεωρεί ότι μία τέτοια προσέγγιση δεν συμβάλλει στην επίλυση του ανοικτού ζητήματος που έχει η χώρα μας με τον νότιο γείτονά της και την καταδικάζουμε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία μας»!

Ισλαμιστές θέλουν την καταστροφή των πυραμίδων στην Αίγυπτο

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή τηλεόραση, ο ηγέτης των Σαλαφιστών, Μουργκάν Σαλέμ αλ-Γκοχάρι, κάλεσε τους μουσουλμάνους της χώρας να καταστρέψουν τις πυραμίδες της Γκίζας και την Σφίγγα, στα πλαίσια των θρησκευτικών τους καθηκόντων.



Ο προκλητικότατος αλ-Γκοχάρι τόνισε μάλιστα τα εξής:

"Τα είδωλα και τα αγάλματα που γεμίζουν την Αίγυπτο πρέπει να καταστραφούν. Οι μουσουλμάνοι έχουν το καθήκον να κάνουν πράξη τις διδαχές του Ισλάμ και να καταστρέψουν αυτά τα είδωλα, όπως κάναμε στο Αφγανιστάν με τα αγάλματα του Βούδα".

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα επίπεδα φτώχειας στην Ελλάδα!

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 21,4%, δηλαδή σχεδόν 2,3 εκατομμύρια πολίτες.



Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» ως «κατώφλι» της φτώχειας για ένα άτομο θεωρείται το ετήσιο εισόδημα 6.591 ευρώ, ενώ για μία οικογένεια με δύο εξαρτώμενα παιδιά οι 13.842 ευρώ.

Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ανοίγει και η ψαλίδα της ανισότητας.

Iran hosts its own Syria peace conference, seen as rival to Qatar’s

Iran held Sunday a conference to reconcile Syria’s government with opposition factions and end the country’s civil war, the official IRNA news agency reported.

The report said the one-day meeting of some 200 opposition members and Syria’s National Reconciliation Minister Ali Haidar could be a step toward a future, broad-based opposition gathering, although it did not say if any of Syria’s major rebel or exile groups had attended. Most of those groups distrust Iran, a key ally of their adversary President Bashar Assad.

Απατεώνες και τζέντλεμεν στη «μαύρη» λίστα της ΗSBC

Δεν υπάρχει πατρίδα για το κεφάλαιο και ειδικά για τους φοροφυγάδες: όπου offshore και πατρίς. Εσχάτως, όμως, αντιλαμβάνονται ότι ούτε ειρήνη γι' αυτούς μπορεί να υπάρξει, καθώς αρχίζουν να χάνουν τα κάποτε ασφαλή καταφύγια τους.


Απατεώνες και τζέντλεμεν στη «μαύρη» λίστα της ΗSBC
Μια από τις πιο στοργικές αγκαλιές που είχαν, ο τραπεζικός κολοσσός HSBC, έχει πάψει να είναι τόσο ασφαλής όσο ήταν στο παρελθόν και βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα.

SPD: Ζητεί πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων πλούσιων Ελλήνων

Από το εάν θα συμμετάσχουν οι εύποροι Έλληνες στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας τους, εξαρτάται η συναίνεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, δηλώνει ο Πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην "Bild am Sonntag" και ζητεί πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη. Παρομοιάζει δε με κλεπταποδόχους τους Ευρωπαίους ηγέτες, στις χώρες των οποίων κατέληγαν τα χρήματα των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.




"Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας, χωρίς να πρέπει και οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ και καλεί την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψουν να παρακολουθούν απαθείς την φοροδιαφυγή και "να παγώσουν τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους".

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι για επέκταση των επιχειρήσεων

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Nετανιάχου δήλωσε έτοιμος να «επεκτείνει σημαντικά την επιχείρηση» στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο στρατός είναι έτοιμος να επεκτείνει σημαντικά την επιχείρηση. Οι στρατιώτες είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.


Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού διατυπώνεται μετά την αναχαίτιση και καταστροφή από την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδηρούς Θόλος» μιας παλαιστινιακής ρουκέτας πάνω από το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού. Λίγο νωρίτερα το δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης είχε μεταδώσει ότι δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδηρού Θόλο» πάνω από το Τελ Αβίβ, κι ενώ οι σειρήνες ηχούσαν για τέταρτη συνεχή ημέρα στην πόλη προκαλώντας πανικό. Την ίδια στιγμή στη Γάζα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ ανακοίνωνε ότι εκτόξευσε μια ρουκέτα τύπου Fajr 5 κατά του Τελ Αβίβ.