Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Αντίπαλοι με οφέλη: Η μυστική ιστορία της συνεργασίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Εκείνοι που παρακολουθούν την αναταραχή στην Μέση Ανατολή μπορεί να εκπλαγούν ακούγοντας για τις όλο και φιλικότερες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, των αιώνιων αντιπάλων που βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με κοινές απειλές που προέρχονται από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και την αλ-Σαμ.
Ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος απογειώνεται από την αεροπορική βάση Hatzerim στο νότιο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2013. (Nir Elias / Courtesy Reuters)

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, εξέφρασε την θέληση για πώληση πετρελαίου στο Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει επισήμως. «Η Μεγαλειότητα του ο Βασιλιάς Abdullah ήταν πάντα πρότυπο καλών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων κρατών», δήλωσε ο Naimi σε δημοσιογράφους στην Βιέννη, «και το εβραϊκό κράτος δεν αποτελεί εξαίρεση». Λίγους μόλις μήνες νωρίτερα, ο πρώην αρχηγός των μυστικών Υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Turki al-Faisal, δημοσίευσε ένα άρθρο στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz [1]. Αν κι ο al-Faisal επανέλαβε την πάγια θέση του Αραβικού Συνδέσμου για την ειρηνευτική διαδικασία –δηλαδή την υπαναχώρηση του Ισραήλ στα σύνορα που είχε πριν το 1967- η δημοσίευση σε μια ισραηλινή εφημερίδα αποτέλεσε ένα σημαντικό άνοιγμα. Αυτές τις χειρονομίες ακολούθησαν χρόνια πιθανολογίας αναφορικά με το ενδεχόμενο συντονισμένης επίθεσης από το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Στον βωμό του πληθωρισμού οι μεταρρυθμίσεις;

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Mario Draghi ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τις προσδοκίες της ευρωζώνης για τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι αυτή την απόφαση, ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά της απόφασης, ήταν ότι, με αυτή την ενέργεια, η ΕΚΤ μείωνε την πίεση στις κυβερνήσεις για να προχωρήσουν σε επώδυνες αλλά αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εκείνη την περίοδο, το επιχείρημα απορρίφθηκε στη βάση του ότι η εντολή της ΕΚΤ είναι να ελέγχει τον πληθωρισμό, όχι να ενισχύει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει εάν το QE θα επιβραδύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στους επόμενους μήνες και ως εκ τούτου, στην τόνωση της βραχυπρόθεσμης ζήτησης, διακινδυνεύοντας την συρρίκνωση της μακροπρόθεσμης προσφοράς.

Αποτέλεσμα εικόνας για inflation european central bank REFORMS

Προκειμένου να επεξεργαστώ τους καθοριστικούς παράγοντες των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στις προηγμένες οικονομία, και στην ευρωζώνη πιο συγκεκριμένα, ανάλυσα μια ιδιαίτερα ισορροπημένη δέσμη δεδομένων του ρυθμού ανταπόκρισης των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, ένας δείκτης για το εάν υιοθετήθηκαν ευρύτατα πακέτα μεταρρυθμίσεων. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και για τα 34 μέλη του ΟΟΣΑ, με διπλή συχνότητα, για το χρονικό διάστημα 2007-2014. Τα τεχνικά αποτελέσματα απεικονίζονται στον Πίνακα 1 (στο κάτω μέρος).

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ: Διαπραγματεύσεις με τον Ασαντ ζητά ο Κέρι

Τέσσερα χρόνια και 215.000 νεκροί μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία και την ώρα που ο Σύρος πρόεδρος φαντάζει πιο ικανός από ποτέ να επιβιώσει του πολέμου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει τελικά να διαπραγματευτούν με τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Τζον Κέρι επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Επειτα από 4 χρόνια εμφυλίου ο Σύρος πρόεδρος φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει πολιτικά του
Ο Τζον Κέρι επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Επειτα από 4 χρόνια εμφυλίου ο Σύρος πρόεδρος φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει πολιτικά του πολέμου
Αναφερόμενος στη συριακή κρίση ως «μία από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουμε δει ποτέ», ο Τζον Κέρι ανέφερε σε συνέντευξή του στο CBS News ότι «πρέπει στο τέλος να διαπραγματευτούμε». Πρόκειται μέχρι σήμερα για την πιο ξεκάθαρη παραδοχή της Ουάσιγκτον, η οποία στο παρελθόν επέμενε σε αποχώρηση του Ασαντ ως μέρος μία πολιτικής λύσης, ότι η στρατηγική της στη Συρία δεν οδηγεί πουθενά.

China’s monetary and exchange rate problems increase with reform

The recent cuts in Chinese interest rates underline the economic headaches that China is facing. Between long-term reforms and short-term weakening, there appears to be no easy solution for China’s monetary policy.
China’s monetary and exchange rate problems increase with reform
As China embarked on a comprehensive long-term reform program aimed at rebalancing its economy from one drive by exports and investment to a more sustainable consumer-based model, the short-term pressures are increasing.

Frozen: The politics and economics of sanctions against Russia

Frozen: The politics and economics of sanctions against Russia

Sanctions will remain an essential tool in countering Russian intervention in Ukraine. They should reflect clear objectives and a solid assessment of their impact on the EU, Russia and Ukraine; the EU economy is more resilient than Russia’s. If the conflict in Ukraine continues, the West should impose tougher sanctions on Russia’s elite. Neither the collapse of Russia’s economy nor a strong, revanchist Russia with the power to dominate its neighbours would be in the interest of the West. A prosperous, democratic Russia would be best for everyone; since that is currently unachievable, Western leaders need to consider a policy of containment.