Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Stretched thin, Syrian extremists are pressured

Just a week ago, al-Qaeda-linked rebels in Syria enjoyed an arc of dominance across the country’s north and east, ruling with brutality.
But a series of stunning reversals in recent days has made clear that the militant group may be more vulnerable than it seemed, in part because its frequent kidnappings and attacks on fellow rebels have won it few allies.

Για Δεκαετίες Αιωρούνται στην Ατμόσφαιρα Σωματίδια Από Πυρηνικές Δοκιμές

Τα ραδιενεργά κατάλοιπα των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στη Γη πριν από δεκαετίες, καθώς και των κατά καιρούς πυρηνικών ατυχημάτων, παραμένουν με τη μορφή σωματιδίων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, στη στρατόσφαιρα, για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα ελβετική έρευνα. Πάντως οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, αυτά τα ραδιενεργά ίχνη θα έπρεπε να είναι μηδαμινά πλέον. Όμως η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Κόρτσο Αλβαράδο του Ινστιτούτου Φυσικής Ακτινοβολιών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λωζάνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι τα ισότοπα του πλουτωνίου και του καισίου παραμένμουν ακόμα σε απρόσμενα υψηλές συγκεντρώσεις στη στρατόσφαιρα.

Πότε το Δημόσιο θα δεσμεύει το 50% των καταθέσεων

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το Δημόσιο θα δεσμεύει το 50% των καταθέσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, αναφέρεται εγκύκλιος του γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη εγκύκλιος, που η φορολογική διοίκηση διαπιστώνει κατόπιν φορολογικού ελέγχου παραβάσεις φοροδιαφυγής, θα πρέπει να δεσμεύει το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών, όπως ιδίως των κοινών, υφιστάμενων ή νέων, των χρηματικών παρακαταθηκών και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη σε εμπορικές τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

NAFTA and the Future of Canada, Mexico and the United States

The 20th anniversary of NAFTA's implementation on Jan. 1 has revived some of the perennial arguments that have surrounded the bloc since its inception. The general consensus has been that the trade deal was a mixed bag, a generally positive yet disappointing economic experiment.
That consensus may not be wrong. The history of the North American Free Trade Agreement as an institution has been one of piecemeal, often reluctant, integration of three countries with a long tradition of protectionism and fierce defense of economic national sovereignty. While NAFTA was a boon for certain sectors of the economy, particularly the U.S. agriculture industry, the net effect of the world's second-largest trade bloc remains somewhat unknown.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ: Νέος σάλος στην Τουρκία για τον γιο του Ερντογάν

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός των σκανδάλων γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέρχεται κάθε δυνατό μέσο που θα χαρίσει μια ανάσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει «πρωταγωνιστήσει» στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.
Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει «πρωταγωνιστήσει» στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.
Μετά την κολοσσιαία αλλά ανολοκλήρωτη έρευνα για διαφθορά που έβαλε στη φυλακή δυο γιους υπουργών του και τον επικεφαλής της τράπεζας Halkbank, τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον ακόμη ενός «καυτού» μήνα, αφού καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του γιου του, Μπιλάλ, με τον Σαουδάραβα μεγιστάνα Γιασίν Αλ Καντί που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οικονομική "φούσκα" στην Τουρκία;

Οι οικονομικές κρίσεις γενικώς προηγούνται των πιστωτικών εκρήξεων και της δημιουργίας εξωτερικού χρέους. Αν και είναι ασαφές εάν η Τουρκία διέρχεται μιας οικονομικής φούσκας, το 58% (με βάση στοιχεία του 2013) του χρέους των επιχειρήσεων ήταν σε ξένο νόμισμα. Το άρθρο αυτό υποστηρίζει ότι έτσι εξηγείται η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να στηρίξει την αξία της τουρκικής λίρας. Δεδομένου του σχετικά χαμηλού επιπέδου αποθεματικών και του υπό εξέλιξη σκανδάλου διαφθοράς, είναι κρίσιμο ερώτημα το για πόσο καιρό η κεντρική τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να το κάνει.




Τα δυσοίωνα γεγονότα είναι γνωστά: οι ισχυρότερες ενδείξεις οικονομικών κρίσεων είναι οι εγχώριες πιστωτικές εκρήξεις και τα εξωτερικά χρέη (Reinhart and Rogoff 2011). Στις αναδυόμενες αγορές οι πιστωτικές εκρήξεις ακολουθούνται κυρίως από μεγάλες ροές κεφαλαίων. Πολλές αναδυόμενες χώρες με υψηλή ανάπτυξη δέχονται κεφαλαιακές ροές τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι αναπτυγμένες οικονομίες ασχολούνται με τις πληγές τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τώρα η τάση αντιστρέφεται. Οι αναδυόμενες αγορές βιώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και διευρυμένα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.

Γιατί βελτιώνονται οι οικονομικές σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας: Αποσυνδέοντας το εμπόριο από την πολιτική

Όταν πρόκειται για την Ιαπωνία, η Κίνα φαίνεται διχασμένη. Σε θέματα ασφάλειας, γίνεται ολοένα και πιο επιθετική – δείτε την πρόσφατη δήλωση για την Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (Air Defense Identification Zone, ADIZ) [1] πάνω από τα νησιά Σενκάκου (Ντιαόγιου) στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Αλλά, σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς - από τις ιαπωνικές εισαγωγές ως τις ιαπωνικές επενδύσεις - γίνεται ολοένα και πιο «περιστερά». Με λίγα λόγια, η Κίνα έχει αρχίσει να αποσυνδέει την οικονομία από την πολιτική.
Η σημαία τής Ιαπωνίας μπροστά από μια εικόνα τού Μάο στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, τον Οκτώβριο του 2006. (Reinhard Krause / Reuters)

Αυτό αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ανατροπή από το περασμένο διάστημα, όταν το Μέσο Βασίλειο πίστευε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξάρτηση της Ιαπωνίας από την κινεζική αγορά για να αποσπάσει εδαφικές παραχωρήσεις από την Ιαπωνία. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2012, ταραχές και μποϊκοτάζ των ιαπωνικών προϊόντων - κάποια από αυτά με την ενθάρρυνση της κινεζικής κυβέρνησης - εξαπλώθηκαν σε όλη την Κίνα αφότου ο Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός τής Ιαπωνίας, εξαγόρασε από τον Ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους μερικά από τα νησιά Σενκάκου (Ντιαόγιου), τα οποία ελέγχονται από την Ιαπωνία αλλά επίσης διεκδικούνται από την Κίνα.