Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ναι, μπορούμε να έχουμε οικονομική και αποτελεσματική Εθνική Αμυνα


Του Κώστα Λουκόπουλου
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε μία διαρκή και εκπεφρασμένη απειλή από την Τουρκία ως αποτέλεσμα της αναθεωρητικής της πολιτικής. Η εξασφάλιση της εδαφική ακεραιότητας και η κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί καθήκον όλων και πρωτίστως της Κυβέρνησης, με βασικό μηχανισμό τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Οι πολιτικές επιλογές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον χώρο της Εθνικής Άμυνας όχι μόνο δεν οδήγησαν στην βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό με μία εξορθολογισμένη επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά δημιούργησαν προβλήματα. Αυτά συνεχώς διογκούμενα έφθασαν στην αποκορύφωση της οικονομικής κρίσης να είναι τεράστια ενώ η αναγκαιότητα για δημοσιονομική προσαρμογή καθιστά την διαχειρισιμότητα τους δυσχερή.

Η ευχή του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου (επανέλαβε τους προκατόχους του) «να μη γίνει η οικονομική κρίση, κρίση κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας» «δεν πιάνει» και για τους γνώστες οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανείς. Απαιτείται άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για ένα «μνημόνιο» για την Εθνική Άμυνα έτσι ώστε να οδηγηθούν και αυτές «στον δικό τους δρόμο ανάπτυξης».

Κύπρος: Στον ΟΗΕ για τουρκική άσκηση στην περιοχή της ΑΟΖ

 
Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στα ανάλογα διαβήματα προς τον ΟΗΕ σε σχέση με την αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε διεθνή ύδατα μέσα στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι «σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, πραγματοποιήθηκε η άσκηση της Τουρκίας την Πέμπτη από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., και σε αυτή έλαβαν μέρος δύο τορπιλάκατοι και μία κορβέτα.

Να πώς ο Πούτιν θα «αξιολογεί» τις ξένες ΜΚΟ

Εγκρίθηκε τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη ρωσική Δούμα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει συλλήβδην ως «ξενους πράκτορες» τα μέλη των Μη Κυβερνητικων Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Οι γερμανικές αρχές αγόρασαν CD με στοιχεία φοροφυγάδων


Οι φορολογικές υπηρεσίες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγόρασαν ένα CD που φέρεται να περιέχει αποδείξεις για τη φοροδιαφυγή που διέπραταν οι Γερμανοί πελάτες μιας ελβετικής τράπεζας, υποστηρίζει σήμερα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Financial Times Deutschland.


Πρόκειται για ένα CD που περιέχει στοιχεία για περίπου χίλιους Γερμανούς πελάτες της ιδιωτικής τράπεζας Couts της Ζυρίχης, που είναι θυγατρική της Royal Bank of Scotland.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που δεν κατονομάζει την πηγή της, το υπουργείο Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου έδωσε το πράσινο φως για να αγοραστούν, έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα στοιχεία αυτά.

JPMorgan Chase: Ζημιά-μαμούθ 5,8 δισ. δολαρίων από παράγωγα


Η JPMorgan Chase αποκάλυψε σήμερα, Παρασκευή, ότι από τις τοποθετήσεις της σε παράγωγα και άλλες έχει προκύψει ζημιά που πλησιάζει τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια (5,8 δισ. δολάρια), επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μεμονωμένους εργαζόμενούς της, διότι «καθυστέρησαν να ενημερώσουν για το πραγματικό συνολικό μέγεθος της απώλειας».


Σύμφωνα με μια σημερινή ανακοίνωση της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας για το ζήτημα μετά το σάλο που ξέσπασε, «μεμονωμένοι εργαζόμενοι επεδίωξαν να καθυστερήσει η ροή πληροφοριών για το πραγματικό συνολικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η εταιρεία».