Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

With Snowden offer, Venezuela’s Maduro is on world stage

American fugitive Edward Snowden’s diminishing possibilities of remaining free to continue releasing information about secret U.S. surveillance programs increasingly appear to hinge on Venezuela, which awaited word Monday on whether the former National Security Agency contractor would accept its offer of asylum and fly to the oil-rich country.
Ariana Cubillos/AP - Venezuela’s President Nicolas Maduro speaks during a military promotion ceremony at the 4F military museum in Caracas, Venezuela, Friday, July 5, 2013.
Bolivia and Nicaragua also say they could give refuge to Snowden, who is on the run from American officials and is thought to be marooned in the vast transit zone of Moscow’s Sheremetyevo International Airport. And the president of communist Cuba, Raúl Castro, on Sunday expressed support for Latin American allies that might take in the 30-year-old computer expert, opening the possibility that Snowden could fly through Havana as a first leg on his flight to asylum.

Σκάνδαλο απειλεί την πρωθυπουργία Γιούνκερ Πιθανή διάλυση της Βουλής λόγω παράνομων παρακολουθήσεων

Μία υπόθεση παράνομων παρακολουθήσεων από τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες πλήττει την κυβέρνηση υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, μετά από 18 χρόνια πολιτικής κυριαρχίας του τέως επικεφαλής του Eurogroup στο δουκάτο.
«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά ο 58χρονος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης στον κόσμο.

Πλεονέκτημα για τη Βρετανία η προσέλκυση μεταναστών

Ένα από τα βασικά οικονομικά πλεονεκτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η επιτυχία του στην προσέλκυση ειδικευμένων μεταναστών. Ειδικότερα, η ικανότητα του Λονδίνου να παράγει τον πλούτο από τον οποίον η Βρετανία εξαρτάται για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ότι η πόλη είναι ανοιχτή σε ιδέες, κεφάλαια και μετανάστες. Αλλά η συζήτηση της Βρετανίας για τη μετανάστευση σχετίζεται πλέον με το πώς να δυσκολέψει τους νεοφερμένους, αντί για το πώς να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική γι αυτούς. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό υποκινείται από τις ανησυχίες και τους φόβους των ψηφοφόρων των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών, ιδιαίτερα των πιο μεγάλων σε ηλικία. Η ετοιμότητα των πολιτικών από όλο το μήκος του πολιτικού φάσματος να υποκύψουν σε αυτούς τους φόβους βλάπτει την οικονομία, τρέφει τον ευρωσκεπτικισμό και μαζί με αυτόν, τις πιθανότητες εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. 
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε λιγότερο από 100.000 άτομα το χρόνο. Για το σκοπό αυτό έχει καταστήσει πιο αυστηρό το καθεστώς για τις θεωρήσεις για σπουδαστές και για τη μετανάστευση εξειδικευμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός της ΕΕ (οι εκτός ΕΕ χώρες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της καθαρής μετανάστευσης: η ΕΕ το υπόλοιπο). Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ελάχιστα για τους μετανάστες από την ΕΕ, γεγονός που εξηγεί την ολοένα και πιο υστερική εκστρατεία μείωσης της πρόσβασής τους σε παροχές. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κλίμακα της μετανάστευσης ζημιώνει τις προοπτικές απασχόλησης των χαμηλής ειδίκευσης Βρετανών εργαζομένων (κατά το τελευταίο έτος πάνω από το ήμισυ των νέων θέσεων εργασίας πήγε στους μετανάστες και η ανεργία των νέων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς παίρνουν βρετανικές θέσεις εργασίας), φορτώνει ένα επιπλέον βάρος στην ήδη πνιγμένη Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) και το εκπαιδευτικό σύστημα και οδηγεί σε κατάχρηση του συστήματος πρόνοιας της χώρας. 

Συμφωνία με τον διάβολο για την αιγυπτιακή αντιπολίτευση

Τα καταστήματα που πωλούν Falafel στο Κάιρο διέθεταν φωτογραφίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με ένα μεγάλο κόκκινο X στο πρόσωπό του. Καινούργιες Mercedes και παλιά Lada του 1970 κινούνταν στους δρόμους της πόλης με κόκκινες επιγραφές στα παράθυρά που καλούσαν τους Αιγυπτίους να «κατέβουν στο δρόμο στις 30 Ιουνίου!» Στους σταθμούς του μετρό και στις γωνίες των δρόμων, ακτιβιστές κατά του Μόρσι συγκέντρωναν υπογραφές για την Tamarod δηλαδή την «επαναστατική» εκστρατεία, που απαιτούσε την συλλογή 22 εκατομμυρίων υπογραφών ζητώντας την παραίτηση του Μόρσι. Την προπερασμένη Κυριακή, καθώς εκατομμύρια πολιτών ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη την Αίγυπτο, φωνάζοντας «Φύγε», η χώρα φάνηκε να λέει με μια φωνή: «ο Μόρσι πρέπει να φύγει και η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη».
Ένας διαδηλωτής στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο κρατάει ένα χαρτί με το οποίο απαιτεί την παραίτηση του Μόρσι. (Suhaib Salem / Courtesy Reuters)

Παρότι αναμενόταν γενικευμένη βία - οι λέξεις «εμφύλιος πόλεμος» μπήκαν στην ατζέντα των δημόσιων συζητήσεων - οι διαμαρτυρίες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές και σε πνεύμα ομοψυχίας. Οι επιθέσεις αργά το βράδυ στα κεντρικά γραφεία της Αδελφότητας στο Κάιρο, στις οποίες σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, αμαύρωσαν ένα κατά τα άλλα ειρηνικό ξέσπασμα δυσαρέσκειας στην πρωτεύουσα. «Την πρώτη φορά ζητούσαμε ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Νάσερ Ιμπραήμ ελ - Σαμπί, ένας μεσήλικας διαδηλωτής της πλατείας Ταχρίρ. «Σήμερα κατεβήκαμε για να σώσουμε την Αίγυπτο».

Δεύτερος κρατούμενος «Χ» σε ισραηλινή φυλακή

Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας κρατείται σε φυλακή στο Ισραήλ ένας ακόμη φυλακισμένος «Χ», όπως μετέδωσαν σήμερα τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία της έκθεσης για τις συνθήκες αυτοκτονίας του Μπεν Ζίγκιερ, του αυστραλο-ισραηλινού πράκτορα της Μοσάντ που κρατείτο στην ίδια φυλακή.

Δεύτερος κρατούμενος «Χ» σε ισραηλινή φυλακή
Ο δεύτερος κρατούμενος «Χ» του οποίου η ταυτότητα και η εθνικότητα δεν διευκρινίζονται, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κελί πλήρους απομόνωσης κοντά στο κελί του Ζίγκιερ, ο οποίος επίσης αποκαλείτο κρατούμενος «Χ» και βρέθηκε απαγχονισμένος τον Δεκέμβριο του 2010, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Το αργότερο ως τις αρχές του 2014 οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο

Οι νέες αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν τα επόμενα στάδια της πολιτικής μετάβασης που απορρίπτονται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι κηδεύουν σήμερα τους δεκάδες διαδηλωτές που σκοτώθηκαν την προηγουμένη στη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, του προέδρου που ανατράπηκε από το στρατό.

"Κάθε επαρχία οργανώνει σήμερα τις κηδείες της και διαδηλώσεις», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι.