Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ο πόλεμος για τους φυσικούς πόρους: Ενώ ζητούν παράδοση των φυσικών πόρων της Ελλάδας στο ιδιωτικό κεφάλαιο σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εθνικοποιήσεις. The European Magazine



Αργεντινή, Βολιβία, Αίγυπτος: Χώρες ανά τον κόσμο εναγκαλίζονται τον εθνικισμό των πόρων.

Μετά από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική η Αμερική έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα η Αργεντινή διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα σε φυσικό αέριο στον κόσμο. Πρόσφατα, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες εθνικοποίησε την ισπανική εταιρεία πετρελαίου Repsol. Μπορεί σαν γεγονός να μην είναι όσο σοκαρίστηκος ήταν ο πόλεμος στα νησιά Φώκλαντ όμως σίγουρα μια τέτοια διαφορά με ένα ευρωπαϊκό κράτος ενεργοποιεί συγκρίσεις.

Όπως το ζήτημα των Φώκλαντ συνδέθηκε με τα εσωτερικά της Αργεντινής έτσι και η εθνικοποίηση της Repsol πυροδοτήθηκε από ανησυχίες στο εσωτερικό για την άνοδο των τιμών πετρελαίου και την αυξανόμενη ζήτηση για την ενέργεια. Σταδιακά αυξάνεται η πιθανότητα για παρόμοιους λόγους να στραφούν σε εθνικοποιήσεις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες. Άλλωστε, η εθνικοποίηση της εταιρείας του Καναλιού του Σουέζ από τον Νάσσερ ενέπνευσε τους υπόλοιπους Άραβες ηγέτες.

«Το ερώτημα είναι αν θα μας συμπαρασύρει η επικείμενη καταστροφή της Ευρώπης» είπε ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας. American Thinker




Ο Ρόμπερτ Ζέλιγκ ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Βλέπούν την καταστροφή να φτάνει αν δεν αποσοβηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αν δεν ανακοπεί η κατηφόρα την ισπανικής οικονομίας.

Η ροή χρημάτων σε ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα γερμανικά και τα αμερικάνικα ομόλογα, αναδεικνύει τον πανικό των τελευταίων ημερών. Η Γερμανία δανείζεται πια με αρνητικά επιτόκια. Συμβαίνει δηλαδή το εξής παράδοξο: οι δανειστές πληρώνουν για να δανείσουν.

Ο Ζέλιγκ προειδοποιεί ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία αρχίζουν να μοιάζουν πολύ με τις συνθήκες που επικρατούσαν μετά της κατάρρευση της Lehman Brothers. Το βιομηχανικό προϊόν πέφτει σε Βρετανία και Ευρώπη, η ανεργία συσσωρεύεται σε Ευρώπη και Αμερική και οι αναδυόμενοι γίγαντες αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα σημάδια εξουθένωσης.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ Ο «Real IRA» την... έπεσε στη Φλόγα!


Επεισοδιακό ήταν το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από την Βόρεια Ιρλανδία… Εκεί που όλοι πίστευαν ότι η λαμπαδηδρομία των Αγώνων του Λονδίνου να είναι η πιο… ήρεμη των τελευταίων χρόνων, ήρθαν Ιρλανδοί διαδηλωτές να… σπάσουν την μονοτονία του ταξιδιού της Φλόγας στις πόλεις και τα χωριά του Νησιού.
Αναστάτωση, λοιπόν, επικράτησε στην πόλη Λόντοντέρι και ενώ την δάδα έφερε μια 58χρονη ακτιβίστρια, μια ομάδα 100 περίπου ατόμων, την ανάγκασε να παρακάμψει την προγραμματισμένη διαδρομή. Η Φλόγα επρόκειτο να περάσει από την Γέφυρα της Ειρήνης, σημείο συμβολικό για την Βόρεια Ιρλανδία και εκεί ακριβώς είχαν δώσει το… ραντεβού τους οι διαδηλωτές.

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Συρία

Εκπρόσωπος των σύρων αντικαθεστωτικών δήλωσε σήμερα ότι οι αντάρτες δεν δεσμεύονται πλέον από το ειρηνευτικό σχέδιο Αναν και πραγματοποιούν επιθέσεις από την Παρασκευή εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων για να "προστατευτεί ο λαός μας".

"Αποφασίσαμε να μην δεσμευόμαστε πλέον από την εκεχειρία", είπε ο ταγματάρχης Σάμι αλ-Κούρντι. Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αναφερόταν στην προθεσμία της Παρασκευής που είχε δοθεί από τους αντικαθεστωτικούς στον Ασαντ για να σταματήσει τη βία αλλιώς θα υποστεί τις συνέπειες.
 
Οι αντάρτες δήλωσαν ότι στο εξής δεν τηρούν την εκεχειρία που προβλέπει το σχέδιο Αναν και ζητούν η αποστολή του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στη Συρία να μετατραπεί σε ειρηνευτική αποστολή ή η διεθνής κοινότητα να αποφασίσει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, προκειμένου ο Ασαντ να φύγει από την εξουσία.




Ένταση μεταξύ Βρετανίας- Αργεντινής για τις πετρελαϊκές έρευνες στα Φόκλαντς


Εντείνεται η διένεξη ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Μπουένος Άιρες με αφορμή τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου από 5 εταιρείες.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες ότι θεωρεί την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου από βρετανικές εταιρείες ανοικτά των νήσων Μαλβίνας, ή Φόκλαντς, «παράνομη» κι ότι μηνύει πέντε εταιρείες-τις Desire Petroleum, Falkland Oil and Gas, Rockhopper Exploration, Borders and Southern Petroleum και Argos Resources--διότι συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στα διαφιλονικούμενα αυτά νησιά «χωρίς την άδεια» της, και «μυστικά».