Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

China may struggle to move beyond Bo Xilai scandal


By expelling renegade Politburo member Bo Xilai from the Communist Party and referring him for prosecution on offenses including bribery and sexual misconduct, China's leadership took decisive action to conclude a six-month scandal that shook the top echelons of power.

Even though the struggle over Bo's fate took place largely behind closed doors, the damage is apparent. And it is far from clear that a new generation of leaders to be anointed at a party congress now set to begin Nov. 8 will find it easy to put it behind.

Ο Στάινμπρουκ απέναντι στη Μέρκελ

Επειτα από διεργασίες μηνών, οι Σοσιαλδημοκράτες όρισαν τον υποψήφιό τους που θα κονταροχτυπηθεί με τη «σιδηρά κυρία» του CDU. Ο μαχητικός Στάινμπρουκ αναμένεται να οδηγήσει τις δύο παρατάξεις σε σύγκρουση, καθώς ξεκαθαρίζει ότι δεν θα λειτουργήσει ως «νούμερο 2» σε έναν Μεγάλο Συνασπισμό



Ξαφνικά η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον. Επειτα από διεργασίες μηνών αλλά νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι Σοσιαλδημοκράτες βρήκαν στο πρόσωπο του Πεερ Στάινμπρουκ τον υποψήφιο που θα κονταροχτυπηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2013 με την Ανγκελα Μέρκελ για την Καγκελαρία.

Why Catalonia Isn’t Likely to Leave Spain Anytime Soon



It has been a week of upheavals in Spain, with police violence against protestors surrounding the parliament building in Madrid, new doubts about a planned bank bailout, and the release of a national budget that requires more painful cuts in the coming year. But perhaps none of the events of the past few days has raised greater questions about Spain’s future than those occurring in Catalonia. On Tuesday, regional president Artur Mas called for early regional elections in an effort to gauge support for the pro-independence platform it was newly adopting. Two days later, the Catalan parliament went further, approving a resolution to hold a non-binding referendum on secession once the new legislature is installed. Yet for all the momentum—momentum that comes on the heels of a massive pro-independence demonstration in Barcelona two weeks ago—no one here really knows if secession is even possible.

Αναθεωρήθηκε επί τα χείρω το έλλειμμα της Ισπανίας, στο 9,44% το 2011


Σκληρά μέτρα, ύψους 40 δισ. ευρώ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 στην Ισπανία

Μαδρίτη, Ισπανία

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κριστόμπαλ Μοντόρο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2011, που αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 8,96% του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, στο 9,44% και για το 2012 αναμένεται να κλείσει στο 7,4%, αντί για το 6,3% που έχει δεσμευτεί η Μαδρίτη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ιράν: Το Ισραήλ να χαράξει «κόκκινη γραμμή» για τα δικά του πυρηνικά


Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι αντί να ζητεί την χάραξη «κόκκινης γραμμής» για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, το Ισραήλ θα πρέπει να χαράξει μια για το ίδιο και για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.


Η «κόκκινη γραμμή» αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη φράση του Ισραήλ όταν αναφέρεται στα πυρηνικά του Ιράν. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να χαράξει μια τέτοια γραμμή για να δείξει στην Τεχεράνη μέχρι ποιo σημείο επιτρέπεται να προχωρήσει με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Focus: Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση


Παρά τις νέες τρύπες στον προϋπολογισμό και την ελλιπή εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου της δανειακής βοήθειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτυακού τόπου της «Deutsche Welle», το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Focus, που με τη σειρά του επικαλείται πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η έκθεση της Τρόικα θα είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη ώστε η πολιτική να μπορέσει να αποδεσμεύσει τους πόρους».

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ σε ένα μήνα




Πρ. Χατζηνικολαου

Κατά τρία δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων μέσα σε ένα μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (δηλαδή αυτές που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του 2012) από 3,88 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι και την 31η Ιουλίου έφθασαν στα τέλη Αυγούστου στα 6,8 δισ. ευρώ. Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο καταδεικνύει τη μεγάλη αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις είτε είναι από φόρο εισοδήματος είτε από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Τα στοιχεία αυτά καθώς και η πορεία των ελέγχων έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον τομέα της φορολογίας.

Είναι τρέλα η μανία με τη λιτότητα στην Ευρώπη



ΤουPaul Krugman, ΤΟ ΒΗΜΑ – THE NEW YORK TIMES, 29.9.12

Φτάνει πια τόση αυταρέσκεια. Μέχρι και πριν από λίγες μέρες «κοινή πεποίθηση» ήταν ότι η Ευρώπη επιτέλους έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποσχόμενη ότι εν ανάγκη θα αγοράσει κρατικά ομόλογα προβληματικών κρατών, εξευμένισε τις αγορές. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν τα κράτη-οφειλέτες, σύμφωνα με αυτό το παραμύθι, ήταν να συμφωνήσουν σε περισσότερη και πιο σκληρή λιτότητα – ο όρος για να δανειοδοτηθούν – κι όλα θα πήγαιναν καλά. Αλλά όσοι σερβίρουν «κοινές πεποιθήσεις» ξέχασαν ότι εδώ εμπλέκονται και οι λαοί. Ξαφνικά, στην Ισπανία και την Ελλάδα ξεσπούν απεργίες, οργανώνονται τεράστιες διαδηλώσεις. Ο κόσμος σε αυτές τις δύο χώρες λέει, πολύ απλά, ότι έφτασε στα όριά του: με την ανεργία σε επίπεδα Μεγάλης Υφεσης και με τους πρώην εργαζόμενους της μεσαίας τάξης να γυρεύουν τροφή στα σκουπίδια, η πολιτική της λιτότητας ήδη έχασε το μέτρο. Κι αυτό δείχνει ότι τα συμπεφωνημένα μπορεί πλέον να μην ισχύουν. Αρκετοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι Ισπανοί και “Ελληνες απλώς καθυστερούν την έλευση του αναπόφευκτου, διαδηλώνοντας εναντίον θυσιών τις οποίες πρέπει ούτως ή άλλως να υποστούν. Ομως η αλήθεια είναι ότι οι διαδηλωτές έχουν δίκιο. Η επιπλέον λιτότητα δεν εξυπηρετεί κανέναν χρήσιμο στόχο. Οι παράλογοι παίκτες εδώ είναι οι, υποτίθεται, σοβαροί πολιτικοί και αξιωματούχοι που απαιτούν από τον κόσμο να υποφέρει κι άλλο.

Φορο-κεραμίδα 46,5% για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες


Για έναν επαγγελματία με δύο παιδιά και εισόδημα 9.000 ευρώ, ο λογαριασμός της Εφορίας θα φτάσει συνολικά στα 4.185 ευρώ, ενώ φέτος δεν πλήρωσε φόρο
Το σχέδιο προβλέπει πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30%. Επιπλέον καταργούνται και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά που ισχύουν για τα προστατευόμενα παιδιά, ενώ θα πληρώνουν και προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους
Βαρύς και ασήκωτος θα είναι ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο, καθώς έκρυβαν τα πραγματικά τους εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις.

Deutsche Bank: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή στον Κανόνα του Χρυσού; Πηγή:www.capital.gr


“Το ενδεχόμενο επιστροφής στον Κανόνα του Χρυσού, στο μέλλον, αποτελεί συνηθισμένο θέμα συζήτησης στην αγορά χρυσού. Το γεγονός αυτό από μόνο του εξηγεί πολλά για την αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών, πολλοί από τους οποίους θα χλεύαζαν μία αντίστοιχη συζήτηση πριν από πέντε χρόνια”. 

Αυτά σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή του ο αναλυτής της Deutsche Bank, Daniel Brebner, προσθέτοντας πως αυτό «ίσως επίσης αποτελεί ένδειξη της απόγνωσης των επενδυτών, στην αναζήτηση επενδύσεων οι οποίες μπορούν να “θωρακίσουν” την περιουσία τους μακροπρόθεσμα». 

Η Ρωσία επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για πολιτική μετάβαση στη Συρία


Η συμφωνία για τις αρχές μιας μετάβασης στη Συρία υιοθετήθηκε στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη από την Ομάδα δράσης για τη Συρία. Δεν περιέχει καμιά έκκληση προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία, όπως ζητούν χώρες της Δύσης και ορισμένες αραβικές καθώς και η συριακή αντιπολίτευση.


Ο Λαβρόφ κάλεσε όλα τα μέλη της Ομάδας δράσης να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο κείμενο της συμφωνίας που συνιστά «τον μόνο γρήγορο τρόπο για τον τερματισμό» της σύγκρουσης, όπως τόνισε.

Νόμους κατά του θρησκευτικού μίσους ζητούν οι χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας


Οι υπουργοί Εξωτερικών των μουσουλμανικών χωρών, μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI), ζήτησαν σήμερα τη θεσμοθέτηση νόμων κατά της υποκίνησης στο «θρησκευτικό μίσος» μετά την προβολή μιας αντι-ισλαμικής ταινίας αμερικανικής παραγωγής, που προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες.


Οι υπουργοί των 57 χωρών μελών του OCI υπογράμμισαν την ανάγκη να επιδεικνύεται υπευθυνότητα στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ζήτησαν από τις κυβερνήσεις «να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και δια νόμου, κατά ενεργειών που υποκινούν στο θρησκευτικό μίσος, στις διακρίσεις και στη βία».