Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Νίκη του Renzi ο διορισμός της Mogherini

Το παραδέχομαι: ήμουν μία από εκείνους που θεωρούσαν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi ήταν υπερβολικά αισιόδοξος όταν επέμενε να βάλει την Federica Mogherini υποψήφια για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου.


Στις 11 Ιουλίου, 11 κράτη-μέλη από την Ανατολική Ευρώπη μπλόκαραν την υποψηφιότητα της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν πολύ κοντά στη Ρωσία. Πολλοί από εμάς πίστευαν ότι αυτό ήταν το τέλος των ελπίδων της Mogherini. Ο Renzi ήταν πολύ απότομος προτείνοντάς την -και εξέθεσε την Ιταλίδα νέα υπουργό σε έντονη κριτική. Οι άνθρωποι δήλωσαν πως ήταν πολύ νέα, πολύ άπειροι, πολύ λίγο γνωστή, και δεν είχε τις ηγετικές ικανότητες που απαιτούνταν για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις του σημερινού κόσμου.

Εταιρείες με περισσότερο ρευστό από κράτη

Πολλές χώρες θεωρούνται πλούσιες με εκτεταμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία με 4 τρισ. δολάρια και 1,2 τρισ. δολάρια αντίστοιχα. Είναι οι δύο κορυφαίες στην κατάταξη. Η πραγματικότητα των αριθμών αποδεικνύει ότι εντυπωσιακά πάμπλουτες μπορεί να είναι και πολυεθνικές εταιρείες και ενίοτε πλουσιότερες από τα πιο πλούσια κράτη! Τουλάχιστον, με κριτήριο τα ταμειακά διαθέσιμα.



Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Apple και των Ηνωμένων Πολιτειών, η σύγκριση είναι προς όφελος της πρώτης. Κι αυτή δεν είναι μοναδική περίπτωση. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς έχει υπερτριπλάσια ταμειακά διαθέσιμα (158,8 δισ. δολάρια) από τα κρατικά διαθέσιμα (47,6 δισ. δολάρια) των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένων των επενδύσεών τους σε χρυσό). Η Apple οφείλει πολλά στις υψηλότατες πωλήσεις των συνδεδεμένων με το Διαδίκτυο συσκευών της (iPod, iPad, iPhone), οι οποίες, όντας περίτεχνες και πρωτοποριακές, έχουν πιστούς καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.