Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ghana election showcases country’s reputation as beacon of democracy in West Africa

Voters in Ghana selected their next president Friday in a ballot expected to mark the sixth transparent election in this West African nation, known as a beacon of democracy in a tumultuous region.
Proud of their democratic heritage, residents of this balmy, seaside capital trudged to the polls more than four hours before the sun was even up, standing inches apart in queues that in some places stretched 1,000-people deep.

370 εκατ. από την ΕΤΕπ για ενέργεια, σχολεία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Xρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 370 εκατ. ευρώ για την προστασία του κλίματος και την οικονομία της γνώσης στην Ελλάδα χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
370 εκατ. από την ΕΤΕπ για ενέργεια, σχολεία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Όπως ανακοινώθηκε η διάθεση των κονδυλιών θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
- 130 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια που χορηγεί η ΕΤΕπ προορίζονται για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο που θα δώσει ώθηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Η ευρωζώνη «ομοσπονδοποιείται»

Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2012 – Ιανουαρίου 2013, ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης, καταγράφει το πώς οι ακολουθούμενες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύουν την υπόστασή της και το μέλλον της. Μια πορεία προς την «ομοσπονδοποίηση» είναι μονόδρομος και, όπως φαίνεται, τουλάχιστον η ευρωζώνη βαδίζει ήδη προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο διδάκτωρ ιστορίας του ΑΠΘ, Σταύρος Γ. Ντάγιος, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την δημιουργία του κράτους της ανεξάρτητης Αλβανίας μελετά την συμπεριφορά της τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στην διεθνή σκηνή. Η Αλβανία σήμερα εμφανίζεται αναποφάσιστη σχετικά με την πορεία που θέλει να ακολουθήσει, επηρεασμένη κυρίως από τον έντονο αλβανικό εθνικισμό που παρατηρείται σε ευρέα λαϊκά στρώματα. Το δίλημμά της τελικά είναι αν θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την Ευρώπη ή θα ακολουθήσει μια πορεία εκτός της Ε.Ε.

'Limits to Growth' Author Dennis Meadows 'Humanity Is Still on the Way to Destroying Itself'

People scavenging at a dump in India: Where are the limits to growth?

In 1972, environmental guru Dennis Meadows predicted in his seminal study "The Limits to Growth" that the world was heading toward an economic collapse. Forty years on, he tells SPIEGEL ONLINE that nothing he has seen since has made him change his mind.

SPIEGEL ONLINE: Professor Meadows, 40 years ago you published "The Limits to Growth" together with your wife and colleagues, a book that made you the intellectual father of the environmental movement. The core message of the book remains valid today: Humanity is ruthlessly exploiting global resources and is on the way to destroying itself. Do you believe that the ultimate collapse of our economic system can still be avoided?

Ιταλία: Αναταράξεις έφερε η απόφαση της κεντροδεξιάς να διακόψει τη στήριξη στην κυβέρνηση Μόντι


Η δήλωση του εκπροσώπου του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας στην γερουσία Μαουρίτσιο Γκασπάρι ότι το κόμμα του πρόκειται να πάψει να στηρίζει ενεργά την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι επιλέγοντας την διαρκή αποχή προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του σπρεντ, το οποίο άγγιξε στιγμιαία τις 330 μονάδες, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχε σταθεροποιηθεί περί τις 300, ενώ ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά 0,8%.

Στην γερουσία, αν η κεντροδεξιά δεν αλλάξει στάση, η κυβερνητική συμμαχία θα διαθέτει τριανταπέντε ψήφους λιγότερους από όσους είναι αναγκαίοι για να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

Μηνυτήρια αναφορά για την καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης από το ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος

image
Με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, αποφάσισε να υποβάλειμηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την υπερβολική καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείαςστην αίτηση ακύρωσης του τέλους επιτηδεύματος, που ο Σύλλογος και μέλη του είχαν υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 29 Αυγούστου 2011.
Στην αίτησή του, ο Σύλλογος ανέλυε τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο “τέλος” είναι στην ουσία φόρος, καθώς και τα επιχειρήματα για την αντισυνταγματικότητά του.

Η αίτηση είχε εισαχθεί κατεπειγόντως για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση το νόμο 3900 περί πρότυπης δίκης, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης και του μεγάλου αριθμού πολιτών στους οποίους αφορούσε. Συζητήθηκε, μαζί με αιτήσεις άλλων πολιτών και φορέων που κατατέθηκαν κατά τις επόμενες μέρες, την 1η Νοεμβρίου 2011.

Τρεις επιλογές στο τραπέζι για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Στο ύψος του συντελεστή φορολόγησης των ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία, φαίνεται πως επικεντρώνεται η πολιτική συζήτηση στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, εν μέσω διαπραγματεύσεων Αθηνών και Βέρνης για τη σύναψη συμφωνίας, βάσει της οποίας θα φορολογούνται οι καταθέσεις Ελλήνων φορολογικών κατοίκων.



Η Ελβετία έχει συνάψει ήδη φορολογικές συμφωνίες με τη Βρετανία και την Αυστρία, οι οποίες τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013. Έχει επίσης συνάψει συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία ωστόσο συνάντησε την άρνηση της γερμανικής Άνω Βουλής (Bundesrat). Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, και σε συζητήσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις κυρωθείσες συμφωνίες, η Ελβετία θα καταβάλει σε Βρετανία και Αυστρία ποσοστό επί των ήδη υφιστάμενων κεφαλαίων φορολογικών κατοίκων τους, χωρίς την αποκάλυψη των ονομάτων των κατόχων. Για τις, δε, μελλοντικές αποταμιεύσεις αυτών, θα παρακρατά φόρο εισοδήματος που θα καταβάλει επίσης στις δύο χώρες. Οι κάτοχοι μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή των προβλεπόμενων ποσών εφόσον γνωστοποιήσουν τους λογαριασμούς τους -μέσω των ελβετικών τραπεζών- στις χώρες όπου φορολογούνται ή εφόσον κλείσουν τους λογαριασμούς τους πριν τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες.

Ο Assad σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βενεζουέλα;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ha'aretz, ο Σύριος ηγέτης Bashar al-Assad, φέρεται να αναζητά πολιτικό άσυλο στη Νότιο Αμερική. Την ίδια στιγμή, ο Σύριος πρέσβης στη Βενεζούέλα διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.



Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, ο Σύριος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Faisal al-Miqdad, πραγματοποίησε συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα με τοπικούς ηγέτες στην Κούβα, την Βενεζουέλα και τον Ισημερινό και μετέφερε απόρρητα προσωπικά γράμματα από τον ίδιο τον Assad.

Ο Υπουργός φέρεται να έχει προωθήσει επιστολές στον ηγέτη της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, αν και ένας εκ των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Βενεζουέλας δήλωσε στην εφημερίδα πως η επιστολή αφορούσε αποκλειστικά την «προσωπική σχέση των δύο προέδρων». Να σημειωθεί ότι ο Chavez έχει υποστηρίξει ανοιχτά το συριακό καθεστώς από τις αρχές του εμφυλίου.

Deutsche Bank: Θησαυρός ύψους 427 δισ. ευρώ νότια της Κρήτης

Deutsche Bank: Θησαυρός ύψους 427 δισ. ευρώ νότια της Κρήτης

Σε 427 δισ. ευρώ ανέρχεται η αποτίμηση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με υπολογιαμούς της Deutsche Bank, η οποία ταυτόχρονα ανοίγει και επίσημα συζήτηση  στις διεθνείς αγορές για τα συγκεκριμένα αποθέματα υδρογονανθράκων που ελέγχει η Ελλάδα. 

Μάλιστα, με την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα αποδειχθούν αληθινές,η γερμανική τράπεζα   μιλά για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ , δηλαδή  107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, παράλληλα, εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους. 

Αυτοί θα είναι οι νέοι διοικητές των ΔΕΚΟ

Αυτοί θα είναι οι νέοι διοικητές των ΔΕΚΟ

Σε σαρωτικό «ανασχηματισμό» των διοικήσεων των ΔΕΚΟ είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς σε συνεννόηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι έχουν κλείσει τα ονόματα των νέων διοικητών, που θα είναι στην πλειοψηφία τους στελέχη και πολιτευτές των τριών κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» και το antinews.gr, οι αλλαγές στις διοικήσεις έχουν «κλειδώσει» αλλά έχει δοθεί εντολή να μην ανακοινωθούν ακόμα.

Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr το υπουργείο Ανάπτυξης και Μεταφορών ανακοίνωσε ήδη τους νέους διοικητές σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ. Συγκεκριμένα, στον ΟΑΣΑ τοποθετήθηκε ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Δελούκας που πρόσκεται στη ΔΗΜΑΡ, στον ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλευ) ανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου που είχε φύγει από τη ΝΔ για να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και στη ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ) ο Νίκος Παπαθανάσης, διοικητής ΗΣΑΠ επί Καραμανλή. 

ΙΑΠΩΝΙΑ-ΣΕΙΣΜΟΣ Δεν παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών

Δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην βορειο-ανατολική Ισπανία, περιοχή την οποία έπληξε ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,3 βαθμών, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Δεν παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών
Η δόνηση, στις 17.18 (τοπική ώρα), έπληξε την βορειο-ανατολική ακτή και έγινε αισθητή στο Τόκιο, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Το υπόκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σόλων Κασίνης: Στα 8-10 Τρις κ.π. Εκτιμώνται τα Αποθέματα του Οικοπέδου 12, στο Α’ Εξάμηνο του 2013 η Επιβεβαίωση


Στα οκτώ-δέκα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, υπολογίζονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνης. Ο ίδιος τόνισε ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία θα γνωρίζει επακριβώς τις ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στο τεμάχιο 12, καθώς έχει δρομολογηθεί να πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο Αφροδίτη.

China: Self-immolators and their abettors will be charged with murder

An unprecedented 91 Tibetans have set themselves on fire in the past 18 months, a sign of worsening despair over what many Tibetans see as a systematic attempt by the Chinese government to eradicate their culture.
Exiled Tibetans shout slogans during a protest rally to express solidarity with Tibetan self-immolators on Nov. 28, 2012. (AP Photo/Altaf Qadri). Click through for more photos from Tibet.
Exiled Tibetans shout slogans during a protest rally to express solidarity with Tibetan self-immolators on Nov. 28, 2012. (Altaf Qadri — Associated Press). Click through for more photos from Tibet.
China’s response has so far been to blame the Dalai Lama and accuse immolators of “damaging the harmony and stability” in the area.

Επικείμενη νίκη της Αριστεράς στις ρουμανικές εκλογές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Ρουμάνοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στη νέα βουλή της χώρας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας, η αριστερή κυβέρνηση φαίνεται να εξασφαλίζει καθαρή πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης της εταιρείας «Public Affairs» που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες, η Σοσιαλιστική Φιλελεύθερη Ένωση (USL) του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 57,5%, ενώ η Δεξιά Συμμαχία της Ρουμανίας (ARD) μόλις 18,6%.

Σε ετοιμότητα για να αναχαιτίσουν τον βορειοκορεατικό πύραυλο οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας διέταξε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι έτοιμες να καταστρέψουν τον πύραυλο που πρόκειται να εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα, αν αυτός απειλήσει την ιαπωνική επικράτεια.
Η Ιαπωνία έχει σε ετοιμότητα πυραύλους εδάφους-αέρος Πάτριοτ PAC 3 στο νησί Οκινάουα (νότια Ιαπωνία) και έχει αναπτύξει τρία αντιτορπιλλικά εξοπλισμένα με το αμερικανικό σύστημα ραντάρ Aegis και πυραύλους αναχαίτισης SM-3.

Bundesbank: Πιθανή ύφεση της γερμανικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Η γερμανική κεντρική τράπεζα περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος και το επόμενο έτος, προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να περιέλθει σε ύφεση στους επόμενους μήνες.

«Οι κυκλικές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία έχουν γίνει πιο δυσοίωνες, και υπάρχουν ακόμη και ενδείξεις ότι η οικονομία δραστηριότητα μπορεί να υποχωρήσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και στο α΄ τρίμηνο του 2013», αναφέρει στο μηνιαίο της report η Bundesbank.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου

Μνήμες από την επανάσταση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και φόβοι για έναν νέο εμφύλιο κύκλο βίας ξύπνησαν χθες στην Αίγυπτο, καθώς τα άρματα μάχης του στρατού έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από το προεδρικό μέγαρο του Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Μόρσι παρέταξε τα τανκς μπροστά από τους διαδηλωτές που «πολιορκούν» το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο
Ο Μόρσι παρέταξε τα τανκς μπροστά από τους διαδηλωτές που «πολιορκούν» το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο
Επισήμως τα άρματα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έσπευσαν στο σημείο του προαστίου της Ηλιούπολης του Καΐρου για να διαλύσουν τις αντίπαλες ομάδες των διαδηλωτών (υποστηρικτές του Μόρσι και οπαδοί της αντιπολίτευσης), από τις συγκρούσεις των οποίων την προηγούμενη μέρα τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 350 τραυματίστηκαν.