Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται, η Μαύρη Δευτέρα του Internet


Από την επόμενη εβδομάδα, οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε ένα νέο σύστημα επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων που θα μπορούσε να τους αναγκάσει (ως τιμωρία) να ολοκληρώσουν κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα, και ακόμη και να τους μειώσει τις ταχύτητες σύνδεσής τους στο Διαδίκτυο σε σημείο που να είναι πολύ αργές.

Συμμετρίες και Ασυμμετρίες στη φύση


Η συμμετρία σε όλες τις εποχές έχει γοητεύσει τα μεγάλα μυαλά σε κάθε τομέα από την τέχνη μέχρι τη θεωρητική Φυσική. Το ανθρώπινο σώμα είναι συμμετρικά σχεδιασμένο, όπως οι χιονονιφάδες και οι πλανήτες. Μα πώς μπορεί κάποιος να ορίσει τη συμμετρία; Ο καθηγητής μαθηματικών Hermann Weyl έδωσε ένα εξαιρετικό ορισμό αυτής της σχετικά αόριστης έννοιας: Ένα αντικείμενο είναι συμμετρικό εάν δείχνει το ίδιο, αφού μετασχηματιστεί με κάποιο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, εάν μία χιονονιφάδα περιστραφεί κατά 60 μοίρες, δεν μπορεί να διακριθεί κάποια διαφορά από την αρχική της θέση, οπότε αυτό είναι παράδειγμα συμμετρίας στη φύση.

Τα φύλλα της Aloe Vera.
Ανάμεσα σε όσα βρίσκονται στη φύση, τα έμβια όντα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλία και το μεγαλύτερο εύρος συμμετριών. Η συμμετρία είναι ένας παράγοντας κλειδί στην επιβίωση όλων των οργανισμών, από το άλμα του λιονταριού ως τη σύλληψη του φωτός από τα φωτοσυνθετικά φυτά. Η ανάγκη ενός λιονταριού για συμμετρική κίνηση και ισορροπία είναι αυτονόητη, όμως η συμμετρία είναι επίσης απαραίτητη και για την επιβίωση μικρότερων σε μέγεθος οργανισμών. Οι μέλισσες ειδικεύονται στη χρήση της συμμετρίας προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την απόδοση τους. Οι εργάτριες μέλισσες κατασκευάζουν εξαγωνικά κελιά, με σκοπό να στεγάσουν τα αποθέματά τους σε μέλι. Όμως υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο στο εξαγωνικό πλέγμα, πέρα από την ομορφιά. Σχετικά πρόσφατα, το 1999, ο μαθηματικός,Thomas Hales απέδειξε ότι αυτή η διευθέτηση ελαχιστοποιεί το ποσό του απαιτούμενου κεριού. Από τότε «η εικασία της κηρήθρας» έχει μείνει ως ένα ανοιχτό πρόβλημα στα μαθηματικά.

Έρευνα των γερμανικών αρχών ανταγωνισμού σε βάρος της Amazon

Έρευνα των γερμανικών αρχών ανταγωνισμού σε βάρος της Amazon

Στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών ανταγωνισμού έχει βρεθεί η Amazon με αφορμή την πολιτική τιμολόγησης που ακολουθεί έναντι των εμπόρων στη Γερμανία.

 Οι αρχές υποψιάζονται την Amazon για αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά λόγω ρήτρας στις συμβάσεις με τους εμπόρους για απαγόρευση πώλησης του προϊόντος τους σε χαμηλότερη τιμή σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα, ακόμη και στα δικά τους.

China, Russia oppose foreign military action against DPRK



ZHOU WA


UN deputy chief says China 'could have a positive influence on developments'
China and Russia expressed their opposition on Friday to any foreign military intervention on the nuclear issue on the Korean Peninsula, as the UN's deputy head and Chinese foreign affairs officials discussed the tension.

Germany's Central Bank and the Eurozone


Christopher Alessi
Introduction
The German Bundesbank was established in 1957 as the world's first fully independent central bank with a simple but all-encompassing mandate: to keep the price of the German deutsche mark stable by limiting inflation. The Bundesbank's anti-inflationary ethos stems from a searing recollection of the hyperinflation Germany endured amid the 1920s economic crisis, which ultimately triggered lasting political and social turmoil. Due to its politicalindependence and unwavering commitment to its mandate, the Bundesbank became the most powerful central bank in Europe in the second half of the twentieth century--and, ultimately, the model upon which the European Central Bank was constructed when the eurozone came into being more than a decade ago. 

German February Business Confidence Jumps to 10-Month High


Jana Randow
German business confidence rose more than economists forecast to a 10-month high in February, adding to signs that Europe’s largest economy is gathering strength.
The Ifo institute in Munich said its business climate index, based on a survey of 7,000 executives, climbed to 107.4 from 104.3 in January. That’s the biggest increase since July 2010 and the fourth straight monthly gain. Economists predicted an advance to 104.9, according to the median of 38 forecasts in a Bloomberg News survey.

Fund για Ελλάδα από Morgan Stanley

Την πιθανότητα δημιουργίας εισηγμένου στο Χ.Α. κλειστού επενδυτικού fund υπό την «ομπρέλα» της, συζήτησε με την ΕΧΑΕ -σύμφωνα με πληροφορίες- αντιπροσωπεία της Morgan Stanley, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα. 

Πέραν της συνάντησης με την ΕΧΑΕ, η αντιπροσωπεία του οίκου πέρασε την Πέμπτη το πρωί την πύλη του Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και διεξοδική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

ΗΠΑ και Ευρώπη θα κυριαρχούν και στον 21ο αιώνα

Οι ΗΠΑ ανέρχονται, η Ευρώπη σταθεροποιείται και οι δυο τους έρχονται πιο κοντά. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα στο ετήσιο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), όπου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα αυτον τον μήνα υπουργοί Αμυνας, Εξωτερικών, ανώτατοι στρατιωτικοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι και ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας.



Στο συνέδριο έγινε συζήτηση και για ένα ασυνήθιστο θέμα - «Ευρήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου: πώς αλλάζει η γεωπολιτική της ενέργειας». Εκεί περιγράφηκε η «ενεργειακή επανάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ»: μια αύξηση 25% στην παραγωγή φυσικού αερίου, που θα μειώσει τις τιμές στις ΗΠΑ, και μια παραγωγή πετρελαίου που θα μειώσει τις εισαγωγές από το 60 στο 40% της κατανάλωσης.

Η τιτλοποίηση γίνεται μόδα στην Ευρώπη


Πόσο μεγάλη διαφορά προκαλεί μια οικονομική κρίση… Πριν το 2007, η επικρατούσα άποψη στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης ήταν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι προϊόν της …άγριας δύσης. 
 
Όταν η φούσκα με τα στεγαστικά δάνεια 
subprime έσκασε στις ΗΠΑ αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που ενέχει η «πακετοποίηση» και επαναπώληση -η επονομαζόμενη τιτλοποίηση- όλο και μεγαλύτερων ποσών από όλο και πιο επικίνδυνα δάνεια, η άποψή τους έδειχνε να δικαιώνεται.

Croatian Government Considers Expansion of Russian Energy Companies



(Source: RIA Novosti)
Last month, the Croatian government signed up to Gazprom’s South Stream pipeline project; it agreed to re-start importing certain gas volumes from Gazprom through existing pipelines from 2013 onward; it welcomed Gazprom’s offers to build jointly-owned power plants in Croatia; heard an unexpected proposal for a liquefied petroleum gas (LPG) project in the country; and approved GazpromNeft’s participation in upcoming tenders for oil and gas exploration sites and fuel retailing stations on Croatia’s territory. Gazprom’s top managers Aleksei Miller and Aleksandr Medvedev, as well as GazpromNeft CEO Aleksandr Dyukov took part in the January 17 meeting with government officials in Zagreb to discuss these plans and proposals (see EDM, February 20).

Ανατολικοευρωπαίοι χάκερς "πίσω" από τις επιθέσεις σε Facebook, Apple και Twitter


Οι πρόσφατες «κυβερνοεπιθέσεις» στην Apple, το Facebook και το Twitter προήλθαν από Ανατολικοευρωπαίους χάκερς, οι οποίοι επιχείρησαν να υποκλέψουν απόρρητα αρχεία των εταιρειών, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Διαρροή σε έξι δεξαμενές σε χώρο απόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στην πολιτεία Ουάσινγκτον

Διαρροή ανακαλύφθηκε σε έξι δεξαμενές στο χώρο απόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων Χάνφορντ στην Ουάσιγκτον.
Έξι υπόγειες δεξαμενές στο χώρο απόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων Χάνφορντ της πολιτείας Ουάσινγκτον φαίνεται ότι έχουν διαρροή, αλλά δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του Κυβερνήτη Τζέι Ίνσλι.

Βορειοκορεατικές απειλές προς τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Ν.Κορέα

Η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε σήμερα τον ανώτατο Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότιο Κορέα πως τα στρατεύματά του «θα υποστούν μία εξευτελιστική καταστροφή» εάν επιμείνουν στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων στρατιωτικών γυμνασίων με τις ένοπλες δυνάμεις του Νότου, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Ο Πακ Ριμ Σου, εντεταλμένος διοικητής της στρατιωτικής αποστολής της Βορείου Κορέας στη δια μεθοριακή κοινότητα Πανμουντζόν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, παρέδωσε το μήνυμα τηλεφωνικά στον στρατηγό Τζέιμς Θέρμαν, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότιο Κορέα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Άγκυρα: «Εντός ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι άδειες για έρευνες εξόρυξης»

Απάντηση με την οποία επιμένει στη νομιμότητα των κινήσεών της γνωστοποίησε η Άγκυρα, μετά την ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με αφορμή τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν δοθεί στην τουρκική κρατική εταιρεία TPAO σε οικόπεδα πλησίον του Καστελόριζου και της Ρόδου. Δεν υπάρχει πρόθεση απάντησης από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Ότι είχαμε να πούμε το είπαμε στον ΟΗΕ, οι θέσεις μας είναι σαφείς, κατοχυρωμένες και γνωστές σε όλους», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Total: Ο Γαλλικός Γίγαντας Ενδιαφέρεται για τη ΝΑ Μεσόγειο

Η γαλλική Total υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο για την εκμετάλλευση των οικοπέδων 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα όμως, η γνωστή πετρελαϊκή φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στην ελληνική ΑΟΖ, αν κρίνουμε από την επίσκεψη Ολάντ στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.
Η Total είναι μια από τις πιο γνωστές ιδιωτικές πετρελαϊκές παγκοσμίως, με δραστηριότητες σε κάθε ήπειρο και παραγωγή που εστιάζεται κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας, όπως η Αφρική. Ο όμιλος έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι πρόθυμος να διεξάγει πρώτος έρευνες υδρογονανθράκων σε «παρθένες» αγορές, όπως είναι η ελληνική, άρα οι φήμες που την θέλουν να δείχνει ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να απορρίπτονται αψήφιστα.

ΔΝΤ: Κούρεμα σε όλα τα ιδιωτικά δάνεια

Την αναδιάρθρωση των χρεών προς τις τράπεζες, που βαρύνουν νοικοκυριά, υποδεικνύει το ΔΝΤ. Συνιστούν ανάχωμα για την ανάπτυξη. Σε 500.000 υπολογίζονται οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 55 δισ. ευρώ.
ΔΝΤ: Κούρεμα σε όλα τα ιδιωτικά δάνεια
«Κουρέψτε» τα χρέη των ιδιωτών για να μπορέσει η Ελλάδα να... ανασάνει. Τη σύσταση αυτή απευθύνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που περισσότερα από 500.000 ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες.