Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η Τουρκία δεν θα έχει επαφές με την Κυπριακή Προεδρία δηλώνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας - ΕΚ: Το κεφάλαιο 23 θα ανοίξει αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Εάν είναι μάταιες όλες οι προσπάθειες, τότε η τουρκική πλευρά θα θέσει θέμα άλλων εναλλακτικών λύσεων στο Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γκιουλ μιλώντας στο Σικάγο σε Τούρκους δημοσιογράφους. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι συζήτησε το Κυπριακό κυρίως με τον ΓΓ του ΟΗΕ στον οποίο είπε πως δεν πρέπει πια είναι αμέτοχος, πως “οι Τούρκοι έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν”, ότι “τελικά ο Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος” και έθεσε το ερώτημα “δηλαδή ήταν μάταια όλα αυτά;” 

Ο κ. Γκιουλ είπε πως ανέφερε επίσης στον ΓΓ ότι “εάν δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και επιπρόσθετα δεν προβλέπεται κάτι εναντίον αυτών που θα έχουν την ευθύνη αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε οι συνομιλίες είναι χάσιμο χρόνου” σημειώνοντας ότι “εάν από ό,τι φαίνεται, δεν θα προχωρήσει η υπόθεση, τότε να είστε έτοιμοι για το ότι θα θέσουμε άλλες εναλλακτικές καταστάσεις”. 

JP Morgan: Το μέλλον της Ελλάδος εκτός ευρώ δεν θα είναι τόσο δυσοίωνο, τι συνέβη μετά την χρεοκοπία στην Αργεντινή; - Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και εκτός ευρώ;


Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα και τις εξελίξεις που έχουν προκληθεί μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, με πολλούς αναλυτές να έχουν αρχίσει να αφήνουν αιχμές για το τι πραγματικά θέλει η διοίκηση του Ταμείου από την Ελλάδα που κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ.
Σύμφωνα με ένα μάλλον διφορούμενο σχόλιο του αναλυτή της JP Morgan, Michael Cembalest, ενώ οι «ευρωκράτες» απειλούν συνεχώς την Ελλάδα για την επόμενη μέρα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, προειδοποιώντας την ότι θα ζήσει ακραία φτώχεια και κατάρρευση, μελετώντας την περίπτωση της Αργεντινής (όπως και της Ισλανδίας και των χωρών της Νότιας Ασίας), το μέλλον της Ελλάδας εκτός ευρώ δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί και τόσο δυσοίωνο. Εάν η Ελλάδα πει απλά ένα μεγαλόπρεπο «όχι» στο κεϋνσιανό πείραμα των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τον Cembalest, το «αύριο σίγουρα υπάρχει για τη χώρα». 

Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα, αλλά η στάση του ΔΝΤ, το οποίο έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και εκτός ευρώ δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Ήδη, ούσα εντός της ευρωζώνης, το ΔΝΤ έχει πολλάκις αντιδράσει στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Τι θα αλλάξει εάν βγει από το ευρώ και δείχνει τόσο πρόθυμο να δανειοδοτήσει τη χώρα, αναρωτιέται ο Cembalest. 

Η Ισπανία ζητά επείγουσες λύσεις να εφαρμοστούν σύντομα Reuters


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι επείγουσες λύσεις απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Επιπλέον, χαρακτήρισε τις διαμάχες επάνω σε οικονομικά εργαλεία, όπως το ευρωομόλογο, αναποτελεσματικές και χρονοβόρες.

Με την ισπανική οικονομία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι δύσκολο να παραβλεφθεί το έλλειμμα ρευστότητας που αντιμετωπίζει τραπεζικός της τομέας.

ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; BY FABIAN ZULEEG

Με τη νίκη του νέου Γάλλου προέδρου Francois Hollande, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας θα συνοδευτεί από κάποια μορφή ανάπτυξης. Αυτό είναι θετικό, καθώς η λιτότητα χωρίς αναπτυξιακή πολιτική δεν αποδίδει καρπούς, ούτε οδηγεί σε δημοσιονομική εξυγίανση , και φυσικά δεν ενθαρρύνει τις κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, ο κοινωνικός και πολιτικός αντίκτυπος αυτής της συνταγής θα οδηγήσει αναπόφευκτα  σε κατάρρευση, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται κοντά. Εδώ ακριβώς είναι που το αναπτυξιακό σύμφωνο πρέπει να εστιάσει: στις χώρες που πλήττονται από την κρίση και όχι σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αριστερά τους επιλογές για μεταρρυθμίσεις.


Η επίτευξη της ανάπτυξης εν προκειμένω αποτελεί πρόκληση. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο αναπτυξιακές κρίσεις ταυτόχρονα: ένα συνολικά χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, εν μέρει προγενέστερο της κρίσης, και μία απόκλιση ανάπτυξης, με τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να είναι σε ένα φαύλο κύκλο, μεγαλώνοντας το χάσμα με τις χώρες που έχουν καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις. Και στις δύο κρίσεις ανάπτυξης, η επίτευξη της ανάπτυξης είναι δύσκολη, ειδικά όταν ο δημόσιος τομέας πάσχει ελλείψεις: οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι απίθανο να ενισχυθούν σημαντικά από δημόσιο ρευστό, δεδομένης της δεινής κατάστασης των δημοσίων οικονομικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ευρωπαϊκό χαστούκι στην τουρκική υπεροψία…


Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι, αν δεν εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν πρόκειται «να ανοίξουν» τα κεφάλαια 19 και 23 των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, απέστειλε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας την έκθεση της -τουρκικής καταγωγής- Ολλανδής ευρωβουλευτού της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Εμινέ Μποζκούρτ, «Μία προοπτική για τις γυναίκες στη Τουρκία το 2020».