Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Kύπρος-Ισραήλ: Κοινές ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή στη Λεμεσό

Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λεμεσού θα πραγματοποιήσουν, την Τρίτη 23 Απριλίου, η Κύπρος και το Ισραήλ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτή τη φορά έχει τη σημασία της, μετά τις εξελίξεις στις τουρκο- ισραηλινές σχέσεις (με την παρότρυνση της Ουάσιγκτον) και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία.
Kύπρος-Ισραήλ: Κοινές ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή στη Λεμεσό
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ σφόδρα ενδιαφέρεται για διευκολύνσεις σε κυπριακά λιμάνια καθώς και στην αεροπορική (στρατιωτική) βάση στην Πάφο. Άλλωστε, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη εκτελούσαν περιπολίες σ΄όλη τη διάρκεια των γεωτρήσεων στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά τις τουρκικές απειλές για παρεμπόδιση των ερευνών.

Μάχη στο Eurogroup για το νόμο με τον οποίο θα κουρεύονται οι καταθέσεις στην Ευρωζώνη


Το πρώτο βήμα ώστε να προβλέπεται πια και με νόμο, από το 2015, το κούρεμα των καταθέσεων σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αναμένεται να κάνουν αύριο στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μαλλιοτραβιούνται στο ίντερνετ Paul Krugman και Olli Rehn



Στους γκρίζους διαδρόμους της εξουσίας των Βρυξελλών, η ζωή σπάνια είναι συναρπαστική. Όμως, όταν ένας νομπελίστας κεϊνσιανός οικονομολόγος, που με το ζωντανό τρόπο γραφής του έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους αρθρογράφους των New York Times, τα βάζει με το Φινλανδό ευρωκράτη που χαρακτηρίζει ως το “πρόσωπο της άρνησης γύρω από τις επιπτώσεις της λιτότητας”, ξεσπά ένας πολύ δημόσιος καβγάς.

Rehn: Το 2015 η τραπεζική ένωση, μόνο έσχατη λύση η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ESM


Έκκληση για την επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης και την αποσαφήνιση των κανόνων γύρω από την εκκαθάριση των τραπεζών και το κούρεμα των καταθέσεων, απεύθυνε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Reh, με συνέντευξή του στη Wall Street Journal. Και εκτίμησε ότι το 2015 είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορεί να έχει τεθεί σε ισχύ η τραπεζική ένωση, υπό την ενιαία εποπτεία της ΕΚΤ.

Tagesspiegel:«Καμία άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα».

GERMANIKH KATOXH
Την ώρα που η συζήτηση σε Αθήνα και Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημώσεις έχει «ανάψει» για τα καλά, μετά το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η εφημερίδαTagesspiegel δεν διστάζει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να γράψει: «Καμία άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα». 

Κρίση ευρωζώνη vs εθνικής δημοκρατίας

Μετά από μια μακρά απουσία, η Πορτογαλία επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνηση ως αντισυνταγματικά. Παρακάτω παρατίθενται τα βασικά στοιχεία περί αυτού:
• Το δικαστήριο έκρινε ότι τα τέσσερα από τα εννέα βασικά μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων που περιλαμβάνονται στο τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ήταν αντισυνταγματικά. Τα μέτρα αυτά επικεντρώνονται στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα και το δικαστήριο τα έκρινε αντισυνταγματικά, διότι έπλητταν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα πολύ σκληρά. Επίσης, το δικαστήριο απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπών στα επιδόματα ανεργίας και ασθένειας.

G8: Πολεμικές συγκρούσεις χωρίς βιασμούς

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 κατέληξαν σε μια «ιστορική» συμφωνία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σήμερα κατά το πέρας της διήμερης συνόδου των υπουργών της Ομάδας των Οκτώ στο Λονδίνο.


Η συμφωνία περιλαμβάνει την δημιουργία ενός διεθνούς πρωτοκόλλου το οποίο θα συμβάλει στην έρευνα και στην δίωξη των βιασμών, πρόσθεσε ο Χέιγκ, και επίσης την αρχή ότι δεν θα αποτελεί ποτέ μέρος των ειρηνευτικών συμφωνιών η χορήγηση αμνηστίας στους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.

Move to Widen Help for Syrian Rebels Gains Speed in West

A long-debated move by Western nations to expand support for Syria’s opposition gained momentum on Wednesday, with the United States poised to increase its nonlethal aid to rebel groups and pressure building to lift a European Union embargo on sending arms to Syria.


Pool photo by Peter Macdiarmid
Secretary of State John Kerry with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov on Thursday at a meeting of the Group of 8 industrialized nations in London.

In Washington, administration officials said President Obama had not yet signed off on a specific package of measures, but had agreed in principle to increase assistance to the military wing of the Syrian opposition that could include battlefield gear like body armor and night-vision goggles, but not arms.

Κίνα: Άλμα συναλλαγματικών αποθεμάτων στα 3,44 τρισ. δολ.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 130 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και έφθασαν στα 3,44 τρισ. δολάρια, όσο δηλαδή είναι περίπου το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, με την οποία αντιστρέφεται η τάση εκροών κεφαλαίων από τη χώρα, που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2012.

Κόντρα Αθήνας - Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή,
«Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων» διεμήνυσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, ότι «οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία» και πως «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων».

Νέα διαρροή ραδιενεργού νερού στο έδαφος της Φουκουσίμα Ανακοίνωση της Tepco

Περίπου 22 λίτρα ραδιενεργού ύδατος διέρρευσαν στο έδαφος της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, κατά την απάντληση μολυσμένου νερού από ελαττωματική υπόγεια δεξαμενή, ανακοίνωσε η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος έχει πληγεί από το σεισμό και του τσουνάμι.
Η Tepco προσπαθεί να περισυλλέξει το ραδιενεργό νερό. Έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των διαρροών μολυσμένου ύδατος που διαπιστώθηκαν το τελευταίο διάστημα και έχει υποσχεθεί να αδειάσει τις ελαττωματικές δεξαμενές το ταχύτερο δυνατόν. 

Ελβετικό θαύμα; Πέρα από την σοκολάτα, το τυρί και τις τράπεζες

Από την Ιρλανδία έως την Κύπρο, ολόκληρη η Ευρώπη φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη στην οικονομική και πολιτική κρίση. Αλλά υπάρχει μια μικρή περιοχή ηρεμίας στον πυρήνα της ηπείρου: η Ελβετία.
Ελβετοί σοσιαλδημοκράτες ψηφίζουν στην διάρκεια κομματικής συνεδρίασης στην Solothurn τον Μάρτιο φέτος. (Pascal Lauener / Courtesy Reuters)

Το μυστικό της Ελβετίας είναι ότι αποτελεί μέλος της Ευρώπης - και ταυτόχρονα δεν είναι. Από τη μία πλευρά, έχει υπογράψει την Συνθήκη Σένγκεν, και ως εκ τούτου εκχώρησε την προστασία των συνόρων της την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με χώρες της ΕΕ από το 1972. Ως εκ τούτου, στέλνει το 60% των εξαγωγών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιεί το 80% των εισαγωγών της από αυτήν. Η χώρα είναι μέλος του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών Ευρώ (Single Euro Payments Area, SEPA), ο οποίος ενοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βιομηχανία, και το νόμισμά της είναι συνδεδεμένο σταθερά με το ευρώ από το 2011. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελβετία δεν είναι μέρος της ηπείρου: δεν ανήκει ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στην ευρωζώνη, οπότε ακολουθεί τη δική της δημοσιονομική πολιτική και παραμένει οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητη.

HRW: Εγκλημα κατά τις ανθρωπότητας οι βομβαρδισμοί στη Συρία

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βομβαρδίζει νοσοκομεία, καταστήματα και άλλους στόχους αμάχων και κάνει έκκληση να σταματήσουν οι φονικές αυτές επιδρομές εναντίον πολιτών τις οποίας χαρακτήρισε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
HRW: Εγκλημα κατά τις ανθρωπότητας οι βομβαρδισμοί στη Συρία
"Οι επιδρομές που διατάζει η κυβέρνηση, από τις οποίες σκοτώνονται σκόπιμα και αδιακρίτως άμαχοι, φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής πολλαπλών και συστηματικών επιθέσεων κατά του πληθυσμού των αμάχων και εμείς τις θεωρούμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισημαίνει η οργάνωση.

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η Τριμερής Συμφωνία για τον Αγωγό TAP

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, η οποία είχε υπογραφεί στις 13 Φεβρουαρίου από τις τρεις χώρες.

Σημειώνεται ότι εκτός της τριμερούς συμφωνίας, η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα συναρμόδια ελληνικά υπουργεία για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας Υποδοχής του έργου (Host Government Agreement). Μέσω της διμερούς συμφωνίας, θα καθοριστούν οι υποχρεώσεις των μερών σε ότι έχει να κάνει με την υλοποίηση του έργου, τις αδειοδοτήσεις και άλλα παρόμοια θέματα.

Χ. ΚΟΛ Γιατί δεν έχρισα διάδοχό μου τον Σόιμπλε

Μια «χαμένη» συνέντευξη του Χέλμουτ Κολ από το 2002 ήρθε στο φως για να δώσει απαντήσεις σχετικά με το πώς ο τότε καγκελάριος «μεθόδευσε» την εισαγωγή του ευρώ στη Γερμανία και το γιατί δεν έχρισε διάδοχό του τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Κολ στη συνέντευξή του είχε παραδεχθεί ότι συμπεριφέρθηκε σαν «δικτάτορας», επειδή γνώριζε πως η πλειοψηφία των Γερμανών δεν ήθελε το ευρώ
Ο Κολ στη συνέντευξή του είχε παραδεχθεί ότι συμπεριφέρθηκε σαν «δικτάτορας», επειδή γνώριζε πως η πλειοψηφία των Γερμανών δεν ήθελε το ευρώ
Ο Κολ παραδέχτηκε ότι συμπεριφέρθηκε σαν «δικτάτορας», επειδή γνώριζε πως η πλειοψηφία των Γερμανών δεν ήθελε το ευρώ. «Ηξερα ότι δεν θα κέρδιζε το ναι σε ένα δημοψήφισμα για το ευρώ. Θα το έχανα και μάλιστα με 7 προς 3» λέει ο πρώην καγκελάριος, που ομολογεί ότι «η πολιτική λειτουργεί έτσι: η δημοκρατία μπορεί να είναι επιτυχημένη μόνο όταν κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και λέει, έτσι θα γίνει αυτό».

Νέα βήματα προς την κατεύθυνση της επανδρωμένης αποστολής στον Άρη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε από τη NASA να ξεκινήσει εργασίες για την εξεύρεση ενός μικρού αστεροειδούς, ο οποίος θα μπορούσε να μετατοπιστεί σε τροχιά κοντά στο φεγγάρι ώστε να χρησιμοποιηθεί από τους αστροναύτες ως ένα βήμα για μια ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη, δήλωσαν την Τετάρτη υπάλληλοι της υπηρεσίας.


Το πρόγραμμα, βάσει του οποίου οι αστροναύτες θα μπορούσαν να επισκεφτούν έναν αστεροειδή το 2021, περιλαμβάνεται στο σχέδιο δαπανών για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ύψους 17,7 εκατομμυρίων δολαρίων, για το οικονομικό έτος 2014.

Αδιέξοδο στις έρευνες του ΟΗΕ περί χρήσης χημικών στη Συρία

Οι συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, σχετικά με μια πιθανή έρευνα γύρω από την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων στη χώρα, έφτασαν σε αδιέξοδο, ανακοίνωσαν την Τετάρτη διπλωμάτες του ΟΗΕ.
Αδιέξοδο στις συνομιλίες ΟΗΕ - Συρίας
Οι Συρία και ο ΟΗΕ αντάλλασαν επιστολές επί εβδομάδες, αλλά καθώς φαίνεται οι δύο πλευρές απέχουν πολύ από τη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς διπλωμάτης, ο οποίος προτίμησε να μην κατονομαστεί.