Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ποροσένκο στον Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε την Πέμπτη, στον Βλαντίμιρ Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιό του για τις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές, αλλά διαμαρτυρήθηκε για μια εισβολή ρωσικών αρμάτων μάχης που είπε πως έγινε στην Ουκρανία κατά την πρώτη «ουσιαστική» συνάντησή τους.
"Ο ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε στον Βλαντίμιρ Πούτιν το σχέδιό του για την επίλυση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στα χέρια των Κούρδων το Κιρκούκ

Ενώ οι ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν τη Μοσούλη και την Τικρίτ απειλούν να εισβάλουν στη Βαγδάτη, οι αυτόνομες ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν (πεσμεργκά) κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Κιρκούκ, προσθέτοντας μία ακόμη δραματική διάσταση στην ιρακινή κρίση. «Ολόκληρο το Κιρκούκ βρίσκεται στα χέρια των πεσμεργκά» δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ταζμπάρ Γιαβάρ, προσθέτοντας ότι οι άνδρες του στρατού της κεντρικής κυβέρνησης είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους υπό τον φόβο επέλασης των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS).



Με την κίνηση αυτή, ο πειθαρχημένος στρατός των Κούρδων εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός, που απέτρεψε να πέσει το Κιρκούκ στα χέρια των εξτρεμιστών. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή ρίχνει πρόσθετες σκιές ανησυχίας στην εδαφική ακεραιότητα του εύθραυστου κράτους. Το Κιρκούκ, με τα πλούσια πετρελαϊκά του κοιτάσματα, αποτελεί μήλον της Εριδος μεταξύ της Βαγδάτης και της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης του Αρμπίλ, η οποία επιθυμεί να το ενσωματώσει στην αυτόνομη κουρδική περιοχή.