Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Γαλλία: Νίκη του Εθνικού Μετώπου της Λε Πεν σε τοπικές εκλογές

Το εθνικιστικό γαλλικό κόμμα "Εθνικό Μέτωπο" έβγαλε...νοκ-άουτ τους αριστερούς αντιπάλους του και κέρδισε διπλάσιες ψήφους από το κεντροδεξιό κόμμα UMP στον πρώτο γύρο μιας τοπικής εκλογικής αναμέτρησης στη νότια Γαλλία, γεγονός ενδεικτικό της αυξανόμενης δημοτικότητας του κόμματος.

Γαλλία: Νίκη του Εθνικού Μετώπου της Λε Πεν σε τοπικές εκλογές
Ο υποψήφιός του, ο Λοράν Λοπέ, έλαβε 40,4% των ψήφων στο καντόνι Μπρινιόλ, κοντά στην Τουλόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ, έναντι 20,7% για την υποψήφια της κεντροδεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και 14,6% για τον κομμουνιστή υποψήφιο.

Ενδιαφέρουσες εκλογές σε μια ήρεμη Γεωργία

Τι το ιδιαίτερο υπάρχει για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γεωργία που πρόκειται να λάβουν χώρα στις 27 Οκτωβρίου; Πρώτον, αυτές είναι ίσως οι πρώτες «κανονικές» εκλογές-οι εκλογές που διεξάγονται σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και δεν συνοδεύονται από διαδηλώσεις. Μετά από εξεγέρσεις, ταραχές ακόμη και πόλεμο, η γεωργιανή κοινωνία φαίνεται ειρηνική. Δεύτερον, αυτές είναι δημοκρατικές εκλογές. Οι λεγόμενοι «διοικητικοί πόροι», που παραμένουν ακόμη ως ένα από τα κύρια εργαλεία της εκλογικής διαδικασίας στο μεγαλύτερο μέρος της μετά-σοβιετικής εποχής, έχουν εξαντληθεί στη Γεωργία. Οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν απλώς θα αποτύχει, ανεξαρτήτως από το εάν μπορεί να προέλθει από τον Giorgi Margvelashvili του Γεωργιανού Ονείρου ή τον David Barkadze, ο οποίος αντικατέστησε τον Mokheil Saakashvili ως τον ηγέτη του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (UNM).


Τρίτον, προς το παρόν κανένας από τους 23 υποψηφίους δεν έχει ένα μεγάλο χάρισμα, επομένως η προσωπική τους δημοτικότητα δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην έκβαση των εκλογών. «Η αποστολή των μεσσιών» έχει τελειώσει, όπως έξοχα το έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidizina Ivanishvili. Τέταρτον, λαϊκιστικά συνθήματα τα οποία ήδη έχουν περάσει την ακμή τους στη Γεωργία, δεν είναι μέρος αυτών των εκλογών. Και τέλος, πέμπτον, η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας δύσκολα μπορέι να αποτελέσει σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ασφαλώς, η γεωργιανή κοινωνία δεν θα εγκαταλείψει το ζήτημα (όχι για μία ή δύο γενεές, για να είμαστε ακριβείς). Παρόλα αυτά, η επανένωση με την Αμπχαζία και τη Βόρεια Οσσετία δεν θα είναι η κύρια πολιτική προτεραιότητα στη διάρκεια αυτών των εκλογών. Αντίθετα, οικονομικά και κοινωνικά θέματα θα τεθούν στο επίκεντρο του αγώνα για το προεδρικό γραφείο.

Εκτός νυμφώνος στο Αμμάν: Η άνοδος και η πτώση τής Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ιορδανία

Σήμερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο έχει γονατίσει, αν δεν έχει καταστραφεί εντελώς. Αφότου ο αιγυπτιακός στρατός καθαίρεσε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, έναν υψηλόβαθμο γραφειοκράτη τής Αδελφότητας, τον Ιούλιο, τα δικαστήρια της Αιγύπτου τον κατηγόρησαν για μια σειρά εγκλημάτων και ο στρατός επετέθη πυροβολώντας πάνω από χίλιους υποστηρικτές του και συλλαμβάνοντας μεγάλο μέρος τής ηγεσίας τής Αδελφότητας. Την περασμένη εβδομάδα, ένα αιγυπτιακό δικαστήριο εξέδωσε διαταγή για συνολική διάλυση της οργάνωσης και κατάσχεσε τα περιουσιακά της στοιχεία, απαγορεύοντας «όλες τις δραστηριότητες» στο ηλικίας 85 ετών ισλαμικό κίνημα. Όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα για την αιγυπτιακή Αδελφότητα, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κλάδος τού οργανισμού που αντιμετωπίζει προβλήματα. Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια αραβικών εξεγέρσεων που έφεραν πολιτικά κέρδη στους ισλαμιστές στην Τυνησία, στην Λιβύη, στην Συρία, και, τουλάχιστον προσωρινά, στην Αίγυπτο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Ιορδανία βρίσκονται στην δίνη τής δικής τους κρίσης.
Ο ηγέτης τής Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Ιορδανίας, Hammam Saed, μιλά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου τού κόμματος τής Αδελφότητας «Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης» στο Αμμάν στις 26 Μάρτη 2011. (Muhammad Hamed / Courtesy Reuters)

Ούσα κάποτε μια ισχυρή φωνή για εκλογική μεταρρύθμιση, μια ζωηρή επικριτής τής διαφθοράς στο παλάτι και η μεγαλύτερη αντίπαλος της οικονομικής εξομάλυνσης με το Ισραήλ, τον τελευταίο καιρό η ιορδανική Αδελφότητα έχει δει την τοπική επιρροή και το κύρος της να διαβρώνονται. Κι άλλοι ισλαμιστές, επίσης, το βρίσκουν δύσκολο να προσελκύσουν την προσοχή τού κοινού. Κάποιες ομάδες στο ιορδανικό κοινοβούλιο, μη φίλα προσκείμενες στην Αδελφότητα, προσπάθησαν να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο για «εναρμόνιση» της νομοθεσίας με την σαρία. Η κίνηση απέτυχε [1], συγκεντρώνοντας μόλις 27 από τις συνολικά 150 ψήφους. Σίγουρα, οι αυταρχικές τάσεις τής αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το αυτοκρατορικό στιλ, και η οικονομική κακοδιαχείριση συνέβαλαν στην αποξένωση της οργάνωσης από τον λαό. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Αίγυπτο, όπου ο στρατός είχε την τελική ευθύνη για την αποτυχία τής οργάνωσης, στην Ιορδανία η οπισθοδρόμηση της Αδελφότητας προέκυψε τόσο από τα πλήγματα που κατάφερε στον εαυτό της όσο και από την μεταβαλλόμενη δυναμική τής τοπικής ισλαμικής πολιτικής.

Θέμα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους ανοίγει η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις Σταϊκούρα- FAZ: Ο Σόιμπλε απορρίπτει "κούρεμα" κλασικού τύπου

Θέμα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους ανοίγει η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις Σταϊκούρα- FAZ: Ο Σόιμπλε απορρίπτει "κούρεμα" κλασικού τύπου
Η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει επίσημα το δεύτερο κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης του χρέους με τη δήλωση του α. Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που αναμεταδίδει το Reuters, ότι δηλαδή “από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και ικανοποιούνται τα δημοσιονομικά κριτήρια που έχει θέσει η τρόικα, οι πιστωτές μας πρέπει να εξετάσουν μια νέα ελάφρυνση του χρέους.

Επανήλθε ο διοικητής της ΕΚΑΜ – Σιωπούν τα ΜΜΕ

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Επέστρεψε στην ΕΚΑΜ στις 5 Οκτωβρίου, ο διοικητής της Μονάδος, ο οποίος είχε απομακρυνθεί προ δεκαημέρου περίπου, με απόφαση του υπουργού Νίκου Δένδια, εξ αφορμής της υποθέσεως της Χρυσής Αυγής. Όπως ήταν αναμενόμενο, στην έρευνα που διεξήχθη, δεν διαπιστώθηκε καμμία απολύτως σχέση του προσωπικού της ΕΚΑΜ με την Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται ότι ως λόγος για την μετακίνηση του διοικητού και του υποδιοικητού της ΕΚΑΜ είχε προβληθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το ότι στην προσωπική ασφάλεια του βουλευτού Ηλία Κασιδιάρη είχε τοποθετηθεί στέλεχος από την ΕΚΑΜ. Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε υπηρετήσει στην Μονάδα αλλά την χρονική στιγμή που τοποθετήθηκε στην φύλαξη του βουλευτού, είχε μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία. Σημειώνεται επίσης ότι στην ΕΚΑΜ διενεργήθηκε έρευνα από 18 στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων, μια διαδικασία που επίσης δεν απέφερε κάποια ένδειξη για επαφή με την Χρυσή Αυγή.

Rich People Just Care Less

Turning a blind eye. Giving someone the cold shoulder. Looking down on people. Seeing right through them.

FT: Αμερικανικά hedge funds προχώρησαν σε επιθετικές επενδύσεις σε ελληνικές τράπεζες


Paulson-JohnAlfred01-07october2013
Η Paulson & Co, όπως και άλλες παρόμοιες εταιρείες hedge funds προχώρησαν σε επιθετικές επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας, αποκαλύπτει η εφημερίδα Financial Times στο σημερινό φύλλο της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα αρχίζει να βρίσκει το δρόμο της.